Skip to main content

Στα ίσα ο ΠΑΟΚ τον Άγιαξ (2-2), όλα για την πρόκριση στο Άμστερνταμ

Ο «Δικέφαλος» κοίταξε στα μάτια τον τηλεκατευθυνόμενο «Αίαντα», ανέτρεψε το σκορ και τελικώς η ισοπαλία τον κρατά ζωντανό για τη ρεβάνς της Ολλανδίας.

Ισόπαλοι με 2-2 αναδείχθηκαν ΠΑΟΚ και Άγιαξ στο γήπεδο της Τούμπας για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης, ο Άγιαξ μπήκε πιο δυνατά και κατάφερε να προηγηθεί στο 11' όταν ο Ζιγιέχ εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά και ο Γιαννούλης παρενεβλήθη στέλνοντας τη μπάλα αυτογκόλ για το 0-1.

Ο ΠΑΟΚ απείλησε για πρώτη φορά στο 11’ με τον Μπίσεσβαρ να σουτάρει έξω από την περιοχή αλλά ο Ονανά έπεσε και μπλόκαρε σταθερά τη μπάλα ενώ στο 18’ ο Γιαννούλης εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Ονανά.

Ο Αίαντας έχασε σημαντική ευκαιρία για να σκοράρει ξανά όταν στο 18’ ο Ζιγιέχ σούταρε με τη μπάλα να κοντράρει στον Βαρέλα δυσκολεύοντας τον Πασχαλάκη που απέκρουσε με το ένα χέρι.

Οι γηπεδούχοι ανασυντάχθηκαν, άρχισαν να πιέζουν και στο 31’ κατάφεραν να ισοφαρίσουν καθώς ο Μπίσεσβαρ βρήκε ωραία τον Γιαννούλη στα αριστερά και ο τελευταίος γύρισε τη μπάλα στο ύψος του πέναλτι με τον Ακπόμ να πλασάρει με ακρίβεια καρφώνοντας τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Ονανά για το 1-1.

Η Τούμπα άρχισε να καίγεται και ο Δικέφαλος άνοιξε τα φτερά του με τον Μπίσεσβαρ στο 39’ να εκτελεί φάουλ και τον Μάτος να νικά τον Φέλτμαν στον αέρα καρφώνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Ονανά για το 2-1.

Μάλιστα, οι ασπρόμαυροι έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες για να διευρύνουν το προβάδισμά τους πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Αρχικά στο 40’ και έπειτα από γύρισμα στο ύψος του πέναλτι, ο Ονανά πήρε τη μπουκιά από το στόμα του Ακπόμ ενώ στο 43’ ο Ζαμπά έκανε τρομερή ενέργεια από τα δεξιά και γύρισμα προς τον Πέλκα όμως ο Γιαννιτσιώτης άσος κατάφερε από θέση βολής να αστοχήσει.

Το συγκρότημα του Έρικ τεν Χαγκ ξεκίνησε αποφασισμένο στο δεύτερο ημίχρονο με στόχο να ισοφαρίσει γρήγορα και στο 49’ έφτασε κοντά όταν ο Ταγλιαφίκο γύρισε τη μπάλα από τα αριστερά, ο ντε Μπέεκ την άφησε και ο Ζιγιέχ από θέση βολής πλάσαρε άουτ.

Τελικά ο Αίαντας βρήκε δίχτυα στο 57’ καθώς ο Τάντιτς έκανε γύρισμα από τα αριστερά με τον Πασχαλάκη να αποκρούει με τη γροθιά, τη μπάλα να πηγαίνει στον ντε Μπέεκ που έκανε το γύρισμα και ο Βαρέλα προσπάθησε να απομακρύνει στέλνοντάς την πάνω στα πόδια του Χούντελααρ για να καταλήξει στα δίχτυα του εξουδετερωμένου Πασχαλάκη για το τελικό 2-2.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Γιαννούλης, Εσίτι, Eλ Καντουρί, Ζαμπά (79' Στοχ), Μπίσεσβαρ (73' Αουγκούστο), Πέλκας (64' Λημνιός), Ακπόμ.

Άγιαξ (Τεν Χαγκ): Ονανά, Φέλτμαν, Σερς, Μαρτίνε, Ταγλιαφίκο, Μπλιντ, Φαν ντε Μπέεκ, Μαζραουί (83' Μάριν), Ζίγιεχ (82' Νέρες), Ντόλμπεργκ (33' Χούντελααρ), Τάντιτς.

 

Θυμηθείτε παρακάτω το live του μεγάλου αγώνα:

Τέλος αγώνα, ΠΑΟΚ – Άγιαξ 2-2.

-90’: Δύο θα είναι τα λεπτά των καθυστερήσεων για τη λήξη του μεγάλου αγώνα.

-89’: Νέα σπουδαία ευκαιρία για το συγκρότημα του Έρικ τεν Χαγκ, ο Μαρίν εκτέλεσε φάουλ από τα αριστερά αλλά ο Πασχαλάκης έδειξε ξανά την κλάση του και εκτοξεύθηκε παραχωρώντας κόρνερ.

-86’: Νέα ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους, ο ντε Μπέεκ σούταρε επικίνδυνα έξω από την περιοχή αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Πασχαλάκη.

-82’: Δύο αλλαγές για τον Άγιαξ, ο Νέρες αντικαθιστά τον Ζιγιέχ και ο Μαρίν περνά στον αγωνιστικό χώρο αντί του Μαζραουί.

-80’: Tεράστια ευκαιρία για τους Ολλανδούς να προηγηθούν, ο Μπλιντ βρήκε… τηλεκατευθυνόμενα τον Ταγλιαφίκο στα αριστερά και ο Αργεντινός γύρισε στον Χούντελααρ που από θέση βολής μιμήθηκε τον Πέλκα και αστόχησε!

-79’: Κλείνει τις αλλαγές του ο ΠΑΟΚ, ο Στοχ αντικαθιστά τον Ζαμπά.

-73’: Ο Αίαντας απειλεί με τον Ζιγιέχ να εξαπολύει οβίδα αλλά η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των δικτύων του Πασχαλάκη. Δεύτερη αλλαγή για τον ΠΑΟΚ, ο Αουγκούστο αντικαθιστά τον Μπίσεσβαρ.

-70’: Απειλεί ο Άγιαξ με τον Χούντελααρ να εκτελεί φάουλ και τη μπάλα να κοντράρει φεύγοντας κόρνερ.

 -64’: Πρώτη αλλαγή για τον ΠΑΟΚ, ο Λημνιός αντικαθιστά τον Πέλκα. Σημειώνεται πως το περιβραχιόνιο του αρχηγού για το συγκρότημα του Άμπελ Φερέιρα πέρασε στο μπράτσο του Κρέσπο.

-57': Ισοφαρίζει ο Άγιαξ. Ο Τάντιτς έκανε γύρισμα από τα αριστερά με τον Πασχαλάκη να αποκρούει με τη γροθιά, τη μπάλα να πηγαίνει στον ντε Μπέεκ που έκανε το γύρισμα και ο Βαρέλα προσπάθησε να απομακρύνει στέλνοντάς την πάνω στα πόδια του Χούντελααρ για να καταλήξει στα δίχτυα του εξουδετερωμένου Πασχαλάκη.

-49’: Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον Άγιαξ, ο Ταγλιαφίκο γύρισε τη μπάλα από τα αριστερά, ο ντε Μπέεκ την άφησε και ο Ζιγιέχ από θέση βολής πλάσαρε άουτ.

-46': Ο ΠΑΟΚ στη σέντρα και το δεύτερο ημίχρονο ξεκινά!

Τέλος ημιχρόνου, ΠΑΟΚ – Άγιαξ 2-1. Ο Άγιαξ προηγήθηκε νωρίς με το αυτογκόλ του Γιαννούλη όμως ο ψυχωμένος Δικέφαλος ανέτρεψε το αποτέλεσμα χάρις σε γκολ των Ακπόμ – Μάτος ενώ έχασε δύο σπουδαίες ευκαιρίες για να μεγαλώσει το προβάδισμά του. Το δεύτερο ημίχρονο προμηνύεται συναρπαστικό.

-45’: Τρία θα είναι τα λεπτά των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

-43’: Tι ευκαιρία χάνει ο ΠΑΟΚ για το 3-1! Ο Ζαμπά έκανε τρομερή ενέργεια από τα δεξιά και γύρισε τη μπάλα στον Πέλκα όμως ο Γιαννιτσιώτης άσος από θέση βολής κατάφερε να αστοχήσει!

-40’: Με το πόδι πατημένο στο γκάζι οι γηπεδούχοι, η μπάλα γύρισε στο ύψος του πέναλτι αλλά ο Ονανά πήρε τη μπουκιά από το στόμα του Ακπόμ.

-39’: Γκοοοοολ για τον ΠΑΟΚ, ο Μπίσεσβαρ εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά και ο Μάτος πηδώντας στους αιθέρες και τον Φέλτμαν κάρφωσε τη μπάλα με κεφαλιά στα δίχτυα του Ονανά!

-37’: Πρώτη κίτρινη κάρτα στον αγώνα για τον Άγιαξ, τη δέχεται ο Μαζραουί για σκληρό μαρκάρισμα στον Γιαννούλη.

-32’: Πρώτη –αναγκαστική- αλλαγή για τον Άγιαξ στην αναμέτρηση, ο Χούντελααρ αντικαθιστά τον τραυματία Ντόλμπεργκ.

-31’: Γκοοοοοολ για τον ΠΑΟΚ. Ο Μπίσεσβαρ βρήκε ωραία τον Γιαννούλη στα αριστερά και ο τελευταίος γύρισε τη μπάλα στο ύψος του πέναλτι με τον Ακπόμ να πλασάρει με ακρίβεια καρφώνοντας τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Ονανά!

 -28’: Πρώτη κίτρινη κάρτα στην αναμέτρηση για τον ΠΑΟΚ, τη δέχεται ο Μάτος για σκληρό μαρκάρισμα στον Ζιγιέχ.

-25’: Τρομακτική η διαφορά των δύο ομάδων στην κατοχή της μπάλας με το ποσοστό του Άγιαξ να αγγίζει το 76% έναντι μόλις 24% του ΠΑΟΚ!

-18’: Στην αντεπίθεση ο Άγιαξ που απειλεί με τον Ζιγιέχ. Συγκεκριμένα ο Μαροκινός εξτρέμ σούταρε με τη μπάλα να κοντράρει στον Βαρέλα δυσκολεύοντας τον Πασχαλάκη που απέκρουσε με το ένα χέρι.

-18’: Απειλεί ξανά ο ΠΑΟΚ με τον Γιαννούλη να εκτελεί φάουλ από τα δεξιά αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Ονανά.

-11’: Πρώτη φάση για τον ΠΑΟΚ με τον Μπίσεσβαρ έξω από την περιοχή να σουτάρει αλλά ο Ονανά έπεσε και μπλόκαρε σταθερά τη μπάλα.

-10': Γκολ για τον Άγιαξ. Ο Ζιγιέχ εκτέλεσε φάουλ από τα αριστερά με τον Γιαννούλης να παρεμβάλεται στέλνοντας τη μπάλα αυτογκόλ στα δίχτυα του Πασχαλάκη.

-1’: Στη σέντρα ο Άγιαξ, ο μεγάλος αγώνας ξεκινά!

-Ένα τέταρτο απομένει πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων επιστρέφουν στα αποδυτήρια.

-Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ μπήκαν στο γήπεδο για ζέσταμα γνωρίζοντας την αποθέωση από σύσσωμο το γήπεδο.

-Αυτή την ώρα προθερμαίνονται οι τερματοφύλακες του ΠΑΟΚ ενώ αντίστοιχα όλοι οι ποδοσφαιριστές του Άγιαξ βρίσκονται στο άλλο μισό του γηπέδου πραγματοποιώντας το δικό τους ζέσταμα. Θέμα χρόνου το να γεμίσει ολοκληρωτικά η Τούμπα.

Θυμηθείτε το εντυπωσιακό promo video του Δικεφάλου για την πρώτη αναμέτρηση απέναντι στον σπουδαίο ολλανδικό σύλλογο:

Η ασπρόμαυρη ΠΑΕ παρουσίασε σήμερα τα στατιστικά αλλά και την προϊστορία των δύο ομάδων, στοιχεία τα οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

«Δύο φορές έχουν συναντηθεί ο ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ σε επίσημες αναμετρήσεις και όλες ήταν για τα προκριματικά του Champions League σε διπλά παιχνίδια. Σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια έχουν σημειωθεί τρεις ισοπαλίες και μια ήττα του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα, στο τελευταίο ματς των δύο ομάδων που διεξήχθη στις 3 Αυγούστου 2016.

Η πρώτη κόντρα τους ήταν την σεζόν 2010-11 με ισοπαλία μέσα στην Ολλανδία με 1-1 στο πρώτο ματς, με τον Βλάνταν Ίβιτς (72’) να ισοφαρίζει το γκολ του Σουάρες (13’). Στην ρεβάνς το 3-3 (16’ Βιεϊρίνια , 56’ Σαλπιγγίδης, 88’ Ίβιτς – 48’ Σουάρες, 50’ Ντε Γιονγκ, 55’ Λίνγκρεν) έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Άγιαξ.

Το 2016-17 βρέθηκαν πάλι αντιμέτωποι για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, με ισοπαλία πάλι 1-1 στην Ολλανδία (58’ Ντόλμπεργκ – 27’ Κάμπος), αλλά στην Τούμπα υπήρξε η ψυχρολουσία στο τέλος με τον γκολ του Κλάσεν στο 87ο λεπτό, το οποίο έδωσε τη νίκη με 2-1 στον Άγιαξ και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Στέφανος Αθανασιάδης στο 4ο λεπτό είχε ανοίξει το σκορ, ενώ λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, ο Κλάσεν είχε ισοφαρίσει σε 1-1.

Αυτή είναι η έκτη απόπειρα για την πρόκριση του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Champions League. Η πρώτη ήταν το 2004-05 με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, η δεύτερη με τον Άγιαξ το 2010-11, η τρίτη το 2013-14 στον τρίτο προκριματικό με την Μέταλιστ και στη συνέχεια με την Σάλκε, ενώ το 2016-17 αντιμετώπισε πάλι τον Άγιαξ για τον τρίτο προκριματικό γύρο. Τη σεζόν 2018-19 ξεκίνησε με αντίπαλο την Βασιλεία, την οποία απέκλεισε με δύο νίκες, στη συνέχεια άφησε εκτός την Σπάρτακ Μόσχας, ενώ αποκλείστηκε από την Μπενφίκα.

Συνολικά μετρά 16 αναμετρήσεις με απολογισμό τρεις νίκες, επτά ισοπαλίες και έξι ήττες. Μάλιστα οι τέσσερις από τις πέντε ισοπαλίες είναι μακριά από την Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ έχει σημειώσει 21 γκολ σε αυτά τα παιχνίδια, με τον Πρίγιoβιτς να έχει τέσσερα και τους Βλάνταν Ίβιτς και Στέφανο Αθανασιάδη να έχουν από δύο. Στην λίστα των σκόρερ υπάρχουν ακόμη οι Νέτσιντ, Στοχ , Κατσουράνης, Γιασουμής, Βιεϊρίνια , Σαλπιγγίδης, Κάμπος, Πέλκας , Λημνιός , Κάνιας, Βαρέλα , Ελ Καντουρί , Ουάρντα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 40χρονος ρέφερι, ο οποίος είναι διεθνής από το 2010, δεν θα βρεθεί για πρώτη φορά στο γήπεδο της Τούμπας, καθώς είχε σφυρίξει τη λευκή ισοπαλία του «Δικεφάλου» με τη Φιορεντίνα, για τη φάση των ομίλων του Europa League της περιόδου 2016-17.

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Σλοβένος Ρόμπερτ Βίντσιτς με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Τόμας Κλάντσκικ και Αντράζ Κόβατσιτς ενώ τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Ρόμπερτ Ομπρέντοβιτς.

Ο Άμπελ Φερέιρα παρατάσσει την ομάδα του σε σύστημα 4-4-2. Τερματοφύλακας θα είναι ο Πασχαλάκης ενώ στην άμυνα, από τα δεξιά προς τα αριστερά, θα αγωνιστούν οι Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα και Γιαννούλης. Στις δύο θέσεις των χαφ δεσπόζουν οι Εσίτι – Ελ Καντουρί με τον Ζαμπά δεξιά και τον Μπίσεσβαρ αριστερά ενώ το επιθετικό δίδυμο των νταμπλούχων Ελλάδος απαρτίζεται από τους Πέλκα (αρχηγός) και Ακπόμ.

Αντίστοιχα, ο Έρικ τεν Χαγκ παρατάσσει την ομάδα του σε σύστημα 4-3-3. Τερματοφύλακας θα είναι ο Ονανά ενώ στην άμυνα, από τα δεξιά προς τα αριστερά, θα αγωνιστούν οι Φέλτμαν, Σουρς, Μαρτίνεθ και Ταγλιαφίκο. Μπροστά τους θα δεσπόζει ο Ντε Μπέεκ, τον οποίο θα πλαισιώνουν οι Μαζραουί – Μπλιντ ενώ στην κορυφή της επίθεσης των νταμπλούχων Ολλανδίας θα παίξει ο Ντόλμπεργκ έχοντας δεξιά τον Ζιγιέχ και αντίστοιχα αριστερά, τον αρχηγό Τάντιτς.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Ελ Καντουρί, Πέλκας, Κρέσπο, Μπίσεσβαρ, Γιαννούλης, Εσίτι, Ακπόμ, Ζαμπά.

Στον πάγκο: Ζίβκοβιτς, Ίνγκασον, Σβιντέρσκι, Λημνιός, Μίσιτς, Αουγκούστο, Στοχ.

Άγιαξ (Τεν Χαγκ): Ονανά, Φέλτμαν, Μαρτίνες, Σερς, Ταγλιαφίγκο, Μαζραουί, Φαν Ντε Μπέεκ, Μπλιντ, Ζιγιέχ, Ντόλμπεργκ, Τάντιτς.

Στον πάγκο: Βαρέλα, Νέρες, Χούντελααρ, Πρόμες, Μαγκαλάν, Μαρίν, Ντεστ.

Καλησπέρα σας από το γήπεδο της Τούμπας, μαζί θα παρακολουθήσουμε live την σπουδαία ευρωπαϊκή αναμέτρηση ΠΑΟΚ - Άγιαξ στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League.