Skip to main content

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Καμία περίπτωση συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ

Καταστροφή αν πάμε σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, είπε και ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατόν - Εξεταστική για το α' εξάμηνο του 2015

Με ολιγόλεπτη καθυστέρηση άρχισε η καθιερωμένη συνεντευξη τύπου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Με πολυ διακριτική την παρουσία των στελεχών και με φόντο το συνθημα «Μπορούμε», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλήθηκε να απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης με ενα ντοσιέ στο χέρι κάθισε μόνος του, με τη συντονίστρια, κυβερνητική εκπρόσωπο και ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη, να κάθεται με τους δημοσιογράφους, δίνοντας τον λόγο. Δεν έκανε εισαγωγή, αλλά απάντησε απευθείας σε ερωτήσεις, οι οποίες στο σύνολό τους ήταν 47, σε μια συνέντευξη που διάρκεσε περίπου 3 ώρες.

Η πρώτη αφορούσε στα μνημόνια.

«Στις 21 Αυγούστου τελείωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως προβλεπόταν, αφού θα είχε αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου όμως η Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει για τα πρώτα δυόμισι χρόνια. Είναι λάθος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, που επέμεινε πως με τα μέτρα που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έρχεται τέταρτο μνημόνιο.

Εξαγγελίες Τσίπρα

Για τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας και την ομοιότητα των προτάσεων με τις δικές του, τόνισε: "Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε πλούτο για όλους, ο κ. Τσίπρας μοιράζει τη φτώχεια με επιδόματα σε όλους. Τώρα θέλει να μειώσει φόρους, όμως δεν μίλησε για το συμμάζεμα του κράτους... Ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα δύο σχέδια. Εμείς έχουμε συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της χώρας κι όχι σε προτάσεις για κάποιες κοινωνικές ομάδες".

Χαρακτήρισε ως ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα τον κ. Τσακαλώτο και τόνισε ότι «μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική ή είναι αντιγραφές των δικών μας δεν θα έχουμε πρόβλημα να τα ψηφίσουμε».

ΕΝΦΙΑ σε δήμους

«Για τον ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα θέλουν και οι δύο τη μείωση, αλλά είναι ένα θέμα ποιος θα καρπωθεί τις μειώσεις. Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες, σημείωσε. Επέμεινε στην εξαγγελία του περί απόδοσης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους από το 2021, με ταυτόχρονη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης. Οι δήμοι θα αποφασίζουν και για το ύψος του, λογοδοτώντας στους πολίτες», συνέχισε.

Χαρακτήρισε αχρείαστο μέτρο της μείωσης των συντάξεων, αλλά «η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους συνταξιούχους». «Είναι ψηφισμένο μέτρο και μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο ισχύει και για το αφορολόγητο», είπε.

Σκοπιανό

Για το Σκοπιανό και για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε: "Στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, δίπλα στη λέξη ψεύτης είναι ο κ. Τσίπρας. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην περάσει αυτή η συμφωνία. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Αν μεσολαβήσουν εκλογές δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία την επόμενη μέρα. Αν όμως κυρωθεί -και το ζήτημα του ΝΑΤΟ- έχει τελειώσει. Κυρωμένη συμφωνία δεσμεύει τη χώρα, να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο".

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ειναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, λέγοντας «όχι στον διχασμό».

Ερωτηθείς εάν αποδέχεται τη συνθέτη ονομασία στην ονομασία των Σκοπίων, είπε ότι προφανώς κανείς Έλληνας δεν θέλει τον όρο Μακεδονία στο όνομα, «ούτε μου αρέσει η σύνθετη ονομασία». «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δώσουμε τη μάχη στην ουσία του αλυτρωτισμού των Σκοπίων, με την ταυτότητα και τη γλώσσα. Καλώς ή κακώς ο κόσμος σε λίγα χρόνια θα ξεχάσει τη σύνθετη ονομασία και πολύ φοβάμαι ότι θα ονομάζει σκέτο "Μακεδονία" τη γειτονική χώρα», υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Για να το αποτρέψουμε αυτό, όπως και τα ζητήματα αλυτρωτισμού, πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην κατοχύρωση εθνότητας».

Αναφερόμενος στο κόστος των προτάσεών του, είπε ότι είναι σχεδόν στο σύνολό τους κοστολογημένες, ενώ τόνισε ότι γίνεται καλή δουλειά πλέον από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ζήτησε αύξηση της φορολογικής συνείδησης και είπε πως θα ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε ότι είχε καταθέσει πρόταση εγκαίρως στην κυβέρνηση αλλά δεν είχε πάρει απάντηση και «τώρα την ξεθάβει ο κ. Τσίπρας, λίγο πριν τις εκλογές. για να την κάνει εργαλείο του». Διευκρίνισε ότι αν δεν υπαρχει αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, με έμφαση στο άρθρο 16, για να δοθεί η δυνατότητα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Η χώρα δεν θα περιμένει ώς το 2030 για να αποκτήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια», σημείωσε.

Μετά τις εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση σύμπραξης μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική μιας συγκυβέρνησης από έναν μεγάλο διακομματικό συνασπισμό. «Δεν θα αφήσω τη χώρα ακυβέρνητη και να επιτρέψω να πάμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική αυτή τη φορά. Αυτό θα εδραίωνε την ακυβερνησία. Την επομενη μέρα των εκλογών θα υπάρχει κυβέρνηση η οποία δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο όταν κλήθηκε να περιγράψει την κυβέρνησή του, έκανε λόγο για υπουργούς εκτός ΝΔ, ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι η σημαντική διεύρυνση της ΝΔ θα φανεί και στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. «Διεύρυνση προς το κέντρο και την κεντροαριστερά, και γιατί όχι και την αριστερά...».

ΥΜΑΘ και Μάτι

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το χαρτοφυλάκιο του ΥΜΑΘ θα διατηρηθεί.

Εξαιρετικά αυστηρός και επιθετικός στον πρωθυπουργό ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ για τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Είτε όταν έκανε τη σύσκεψη ήξερε για τους νεκρούς, οπότε ειναι ψεύτης και υποκριτής, είτε δεν ήξερε, οπότε ειναι ανίκανος διαχειριστής. Σε κάθε περίπτωση δεν έκανε τη δουλειά του», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε φασιστική τη συμπεριφορά Πολάκη να δώσει τη διεύθυνση του καθηγητή Συνολάκη δημοσίως και υπογράμμισε ότι αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι θα είχαν σωθεί ζωές.

Καμία απόλυση στο δημόσιο

Για τους συμβασιούχους του δημοσίου είπε ότι δεν μπορούν να μπουν από το παράθυρο μέσα απο διαρκείς συμβάσεις στο δημόσιο, ενώ εκ νέου δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.

Έκανε λόγο για μια εξεταστική επιτροπή εφόσον γίνει πρωθυπουργός η οποία θα αφορά στα όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015, «για να δουν όλοι τη ζημιά που υπέστη τότε η χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε βέβαιος ότι δεν υπαρχει σενάριο «δεξιάς παρένθεσης», αφού όπως είπε θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ενω δήλωσε ότι πριν τις προεδρικές εκλογές θα εχει αλλάξει ο σχετικός νόμος.

Ερωτηματικό για τους υποψηφίους των δημοτικών

Όπως είπε, μπορεί και να μη δώσει στήριξη σε υποψήφιους για δημοτικές εκλογες αλλα σύντομα -σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr την επόμενη εβδομάδα- θα ανακοινώσει ποιους περιφερειάρχες θα στηρίξει η ΝΔ. 

Πιο συγκεκριμένα, για τη στήριξη της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογες είπε ότι η ΝΔ θα στηρίξει στις περιφέρειες συγκεκριμένα πρόσωπα, χωρίς να σημαίνει ότι θα στηριχθούν πρόσωπα προερχόμενα απο τη ΝΔ. «Δεν βλέπω να υπάρχει η ίδια ανάγκη στις δημοτικές εκλογές. Σταδιακά τα κόμματα θα πρέπει να απομακρύνονται από τα χρίσματα και τις στηρίξεις και να αφήνουν τις τοπικές κοινότητες να κάνουν τις επιλογές τους. Θα δούμε πάντως τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους, όμως σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας για τις εκλογές στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε ότι προτιμά ευρωεκλογές με σταυρό κι όχι με λίστα, όπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ερωτηθείς για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και τους υποψήφιους ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όσοι περάσουν τις σχετικές διαδικασίες για την υποψηφιότητά τους, θα αρχίσουν να ανακοινώνονται.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου έκανε τις φυλακές περιστρεφόμενη πόρτα και θα καταργηθεί, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «De facto καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών», ήταν ο χαρακτηρισμός που έδωσε στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αποτυπώνοντας και την αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα της ασφαλείας.

Ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη ΝΔ, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «ο κ. Τσίπρας κυβερνά με τον κ. Καμμένο». Λαϊκισμός και αυταρχισμός είναι οι κίνδυνοι της Ευρώπης «κι έχουμε πολλά δείγματα οχι μόνο στην ακροδεξιά, αλλά και σε χώρους που καλύπτονται πίσω απο συγκεκριμένες ταμπέλες», πρόσθεσε.

Μόρια

Για το μεταναστευτικό και τις ΜΚΟ, όπως και την κατάσταση στη Μόρια, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, «είναι ντροπή», και μάλιστα έδειξε και δυο φωτογραφίες ενδεικτικές τού τι σημαίνει σήμερα να ζουν οι πρόσφυγες στη Μόρια. «Όταν έχουν έρθει τόσα χρήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν επιτρέπονται τέτοιες ντροπιαστικές εικόνες. Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έχει δώσει προθεσμία 30 ημερών. Δεν ξέρω αν θα κλείσει ή οχι, αλλά αυτή η κατάσταση ντροπής δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε.

Ζήτησε ενίσχυση της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, των ελληνικών συνόρων, από τη διεθνή δύναμη και τόνισε ότι πρέπει να εξετάζεται πολύ γρήγορα κάθε αίτημα για άσυλο. Για τα κονδύλια στις ΜΚΟ, είπε ότι θα ψάξει η ΝΔ ως κυβέρνηση για φαινόμενα διασπάθισης των κονδυλίων που πήρε η χώρα και εμφανίζει σήμερα τις άθλιες και θλιβερές εικόνες, όπως αυτές στη Μόρια.

Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στα 130 δισ. ευρώ του ιδιωτικού χρέους, κάνοντας λόγο για πολλές δόσεις, που θα συμπαρασύρουν και τα χρέη προς το δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΕΗ

Για το θέμα της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι κρίσιμη, «η επιχείριση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και θα απαιτηθεί και είσοδος στρατηγικού επενδυτή, στο πλαίσιο μιας γενναίας αναθεώρησης λειτουργίας της». Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να συνδεθεί με το δίκτυο ρεύματος της ηπειρωτικής Ελλαδας η Κρήτη, «διότι η εξάρτηση από μαζούτ δεν επιτρέπεται από την ΕΕ πλέον».

Σύνδεση Δράμας-Έδεσσας με Θεσσαλονίκη

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να σπάσει η απομόνωση δύο πρωτευουσών νομών της βόρειας Ελλάδας και γι' αυτο, όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητά του η κατασκευή αυτοκινητόδρομου σύνδεσης της Έδεσσας και της Δράμας με τη Θεσσαλονίκη.

Λιμάνια Καβάλας - Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θεωρεί τη σιδηροδρομική Εγνατία έργο φαραωνικών διαστάσεων, που είναι σχεδόν απίθανο να υλοποιηθεί. Θα επιδιώξει όμως, όπως είπε, βελτίωση και νέα χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, που θα περνά κι από το λιμάνι της Καβάλας. Επανέλαβε, τέλος, τη θέση του για συμβάσεις παραχώρησης των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης στο ΤΑΙΠΕΔ, στο μοντέλο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.