Skip to main content

Καμμένος:Η συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει-Τι είπε για τον Καραμανλή

Τι απάντησε ο κ. Καμμένος στην ερώτηση της Voria πώς βλέπει για τις επόμενες προεδρικές εκλογές την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή.

«Κι όμως το τρένο έφτασε!», ανέγραφε το σύνθημα, που χρησιμοποίησε ως φόντο στη σημερινή συνεντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Η σημερινή συνέντευξη συνδέεται άμεσα με τις συνεντεύξεις των εκλογών του 2012 και του 2015, είπε ο κ. Καμμένος. Το 2012 όπως περιέγραψε το σύνθημα ήταν να βάλουμε το τρένο στις ράγες, κάτι που όχι μόνο το πετύχαμε, αλλα φτάσαμε και στον πρώτο προορισμό. "Πλέον μπορούμε να χαράξουμε εθνική πολιτική", τόνισε.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ πήραν διαφορετική εντολή τον Ιανουάριο του 2015 (να συγκρουστούν με τους δανειστές) και διαφορετική το Σεπτέμβριο (ζητήσαμε με εκλογες να εγκρίνει ο λαός τη συμφωνία που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε και το έκανε). Δήλωσε πως το κόμμα του είναι συνεπές στις δεσμεύσεις του, ενώ στην εισαγωγική του τοποθέτηση έκανε εκτενή αναφορά στη διαφθορά και τη διαπλοκή, ονοματίζοντας πρώην ιδιοκτήτες ΜΜΕ. «Δημιουργήθηκε βεβαια άλλη διαπλοκή, αλλά αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Θα φτάσουμε στο τέλος. Ο δεύτερος σταθμός στο πέρας της τετραετίας θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας, όπως και η προστασία των πιο ευάλωτων», σημείωσε.

Χαρακτήρισε τους ΑΝΕΛ δεξί χέρι της κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στην ενότητα του ελληνικού λαού. «Ακόμη και σε θέματα με τα οποία διαφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σεβασμός των ιδεών και των αρχών«, σημείωσε.

Για τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή

Εμείς πιστεύουμε στη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή κι όχι στη ΝΔ του Άδωνι Γεωργιάδη και των ακροδεξιών, της Μιράντας Ξαφά και του κ. Γεωργιάδη, είπε ο κ. Καμμένος. «Τη ΝΔ την εκπροσωπούμε όσοι διαγραφήκαμε από το κόμμα και συνομιλούμε μεταξύ μας, όσοι δεν ανεχτήκαμε την άλωση της από τους ακροδεξιούς. Στη Θεσσαλονίκη γίνεται σφαγή εντός του κόμματος, με καραμανλικούς, μητσοτακικούς, τζιτζικωστικούς... Συνομιλώ και με τον κ.Αντώναρο και την κ. Παπακώστα και άλλους που μπορούν να συνεργαστούν ακόμη και με την κεντροαριστερά και να ενώσουν τους Έλληνες», τόνισε.

Ωστόσο, στη συνέχεια ο κ. Καμμένος απάντησε με εμφανή αμηχανία στην ερώτηση της Voria.gr αν θα έβλεπε ως καλή υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, καθώς με τους συνομιλητές του (κ.κ. Αντώναρος, Παπακώστα κ.ά.) να προέρχονται από το καραμανλικό "μπλοκ", τον ίδιο να αυτοτοποθετείται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο θα φάνταζε λογικό να τον θεωρεί... ιδανικό. Την ίδια ώρα όμως ο κυβερνητικός εταίρος και συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ειναι εξαιρετικός πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος. «Καταρχήν δεν μπορώ να προτείνω τον Κώστα Καραμανλή αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί. Και ξέρω όσον αφορά την τελευταία του... δεν μπορώ να πω αν έχω ιδιωτικές συνομιλίες μαζί του αλλά μπορώ να πω από δημόσια τοποθέτησή του από το περιβάλλον του ότι θα τον ενδιέφερε η προεδρία της Δημοκρατιας μόνο αν υπήρχε εκλογή από τον λαό. Νομίζω ότι δεν δικαιούται να ομιλεί κανείς εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού. Όταν εκείνος αποφασίσει κάτι, εμείς εδώ είμαστε. Είμαι περήφανος που θήτευσα δίπλα του και για αυτό σέβομαι και τις απόψεις του όταν εκείνος τις εκφράζει και όχι να εκφράζω εγώ για αυτόν τις απόψεις που έχω», ήταν χαρακτηριστικά η απάντηση του.

Δε θα είχα πρόβλημα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αν δεν είχε στις τάξεις του τον Βαγγελη Βενιζέλο, υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Καμμένος υπερασπίστηκε τη θέση του περί ομηρίας τους από την Τουρκία και εξήγησε ότι η πίεση της κυβέρνησης διεθνώς, έφερε απελευθέρωση, χωρίς ανταλλάγματα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε φιλικά, αλλα δε θα εκχωρήσουμε το παραμικρό από την εθνική μας κυριαρχία, ειμαστε κυρίως αποφασισμένοι να ζήσουμε ειρηνικά με την Τουρκία», είπε ο κ. Καμμένος.

Για τα αναδρομικά των ένστολων είπε ότι τα δικαιούνται και ήταν δίκαιο να τα πάρουν, καθώς υπάρχουν σε ρευστό πλέον τα απαιτούμενα κονδύλια.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υποδειγματική, χωρίς συγκρούσεις και εκβιασμούς (όπως η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου). «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πορευτούμε μαζί ως το τέλος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνούσαμε εξαρχής στο θέμα των Σκοπίων. Η συμφωνία μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους. Οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να τη δεχτούν και καταστατικά. Από αυτή τη θέση δε θα κάνουμε πίσω. Τα Σκόπια είναι προκλητικά απέναντι στην Ελλάδα. Ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, η Ελλάδα θα λάβει την τελική αποφαση για αυτή τη συμφωνία», είπε ο κ. Καμμένος. Στους επόμενους μήνες και εφοσον κάνουν όλες τις συνταγματικές αλλαγές θα επανεξεταστεί εάν και κατά πόσο τήρησαν τη συμφωνία, είπε, κι αυτό θα διαρκέσει μέχρι μετά το Μάιο του 2019. «Στα Βαλκάνια έχουμε σε εξέλιξη έναν πολύ σημαντικό διάλογο ανάμεσα σε Αλβανία και Σερβία. Θα δούμε μετά την εξέλιξη στο Κόσοβο τι θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή και με τα Σκόπια. Αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή να την εγκρίνουμε. Θα ζητήσω δημοψήφισμα, για να πάρει θέση ο ελληνικός λαός. Δεύτερη επιλογή θα είναι να μετατεθεί η απόφαση για μετά το τέλος της τετραετίας και η τρίτη να πάμε σε εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε να λάβει σαφή θέση και ο κ. Μητσοτάκης και το ΚΙΝΑΛ και είπε ότι δε θα υπάρξει εξέλιξη εντός της χώρας στο θέμα ως το καλοκαίρι του 2019.

Γήπεδο ΠΑΟΚ

Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ τόνισε ότι ήταν δίκαιη η παραχώρηση χρήσης των 21 στρεμμάτων, ενώ θα γίνουν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή του νέου γηπέδου, με έναρξη στις αρχές του νέου έτους. Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι έχει έρθει σε επαφή και με τις άλλες ομάδες της πόλης, καλώντας να εκμεταλλευτούν ανενεργά στρατόπεδα για να κάνουν γήπεδα.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή και είπε ότι εξετάζεται ήδη η εκμετάλλευση του.

Δήμος Θεσσαλονίκης-Περιφέρεια

«Δεν θα συνταχθούμε με τον κ. Μπουτάρη», είπε αναφερόμενος στη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στον δήμαρχο. «Η Θεσσαλονίκη θέλει έναν δήμαρχο που θα ενώσει και θα αξιοποιήσει τον πλούτο της πόλης. Εναν δήμαρχο που θα έχει κέφι και όραμα και θα θέλει να δουλέψει για την πόλη. Υπάρχουν πολλοί διεκδικητές που ακούγονται. Να καθίσουν να τα βρουν και να επιλέξουν έναν δήμαρχο που αξίζει στην πόλη, που δε θα ανέχεται να είναι τα φώτα σβηστά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Ξέρετε τις στενές φιλικές μου σχέσεις με τον κ. Τζιτζικώστα. Πρέπει να αποφασίσει και ο ίδιος τι θα κάνει αν θα ζητήσει εκ νέου τη λαϊκή εντολή για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ή όχι κι εμείς εδώ είμαστε...», είπε για το ενδεχόμενο στήριξης εκ νέου του νυν περιφερειάρχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμιά διαφωνία για την παραμονή του ΥΜΑΘ ως κυβερνητικής δομής. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος ζήτησε τη μετακίνηση της πρώην υφυπουργού, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, για να τον βοηθήσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ δήλωσε την υποστήριξη του στην κ. Νοτοπούλου, χαρακτηρίζοντας και άδικες και ανοίκειες τις επιθέσεις εναντίον της.

Ενοχλημένος από τα συνθήματα - Κατάχρηση χημικών

Για το συλλαλητήριο είπε ότι διαφωνεί με τη χρονική στιγμή που έγινε, δήλωσε ενοχλημένος από τα συνθήματα και παραδέχτηκε ότι έγινε κατάχρηση χημικών. «Θα πήγαινα στα συλλαλητήρια, αλλα δεν έπρεπε να επιλέγει αυτή τη μέρα», είπε.