Skip to main content

Εξελίξεις στη Λιβύη: Εντολή για κατάληψη της Τρίπολης από Χαφτάρ

Ο Χαφτάρ που είναι επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, είχε αποπειραθεί και τον Απρίλιο να αποκτήσει τον έλεγχο της Τρίπολης.

Εντολή στις στρατιωτικές του δυνάμεις να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης, έδωσε ο Λίβυος Στρατάρχης Χαφτάρ, για να προχωρήσουν, όπως είπε, στην τελική μάχη για την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ο Χαφτάρ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μέσω διαγγέλματος του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έφτασε η ώρα μηδέν, σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες… Η ώρα που περίμενε ο λαός μας στην Τρίπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του. 

Μάλιστα, προέτρεψε τους αντιπάλους του να παραδώσουν τα όπλα.

Ο Χαφτάρ που είναι επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στα ανατολικά της χώρας, είχε αποπειραθεί και τον Απρίλιο αν αποκτήσει τον έλεγχο της Τρίπολης , σε μία επιχείρηση όμως που σταμάτησε στα περίχωρα της πόλης.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GLN), υπέγραψε πρόσφατα το μνημόνιο με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, από τον Απρίλιο του 2019 ο Χαφτάρ έχει προβεί σε αρκετές ανάλογες ανακοινώσεις, χωρίς, όμως, αυτές να καταλήγουν σε βάσιμες αποφάσεις για τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή ανακοίνωση από πλευράς του επικεφαλής των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων έρχεται σε μια αρκετά τεταμένη περίοδο, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας με την Τουρκία, για τη χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων και τη δημιουργία νέας ΑΟΖ που θα εκμεταλλεύονται από κοινού η Άγκυρα και Λιβύη.