Skip to main content

Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η πλευρά Χαφτάρ

Η πλευρά του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει σφοδρή απάντηση εφόσον η κυβέρνηση της Τρίπολης σπάσει την εκεχειρία.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χάφταρ, ανακοίνωσαν το Σάββατο κατάπαυση του πυρός η οποία θα ισχύσει από τις 00:00 της Κυριακής, όπως είχαν ζητήσει την Τετάρτη η Μόσχα και η Άγκυρα.

Προειδοποίησαν ωστόσο σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Συνάντηση Κόντε - Σάρατζ

«Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές», δήλωσε το Σάββατο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ ο οποίος πρόσθεσε ότι «η χώρα του εργάσθηκε πάντα με συνοχή, με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης».

«Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν έχουμε άλλους στόχους και δεν έχουμε κρυφές ατζέντες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι «η Ρώμη θα εργαστεί με στόχο μια όλο και εντονότερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μοίρα του λιβυκού λαού να μην εξαρτηθεί από μεμονωμένους παίκτες».

Η κυβέρνηση της Ρώμης επανέλαβε, ουσιαστικά, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης του Βερολίνου και για να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός

Από την μεριά του, ο Αλ Σάρατζ δήλωσε ότι «εκτιμά τον ρόλο της Ιταλίας» και ότι «εδώ και πολλούς μήνες η λιβυκή πρωτεύουσα είναι στόχος στρατιωτικής επίθεσης, η οποία διέκοψε κάθε ειρηνευτική διαδικασία».

«Η συμμετοχή του Χάφταρ σε προηγούμενες διασκέψεις, στην πραγματικότητα, ήταν μόνον ένας τρόπος για να κερδίσει χρόνο. Εμείς, αυτή την στιγμή αμυνόμαστε, είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, τέλος, απέρριψε κάθε είδους στρατιωτική λύση για την Λιβύη και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δέχεται την πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας, υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός υπό την προϋπόθεση να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Χάφταρ.