Skip to main content

Λιβύη: Περισσότεροι από 16.000 μετανάστες επαναπατρίστηκαν το 2018

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι 56.600 πρόσφυγες εξακολουθούν να περιμένουν ώστε να φύγουν από τη Λιβύη.

Περισσότεροι από 16.000 μετανάστες επαναπατρίστηκαν από τη Λιβύη το 2018, μέσω του προγράμματος «εθελούσιας επιστροφής» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που εφαρμόζεται σε αυτή την χώρα της Βόρειας Αφρικής.

«16.753 παράτυποι μετανάστες ήταν σε θέση να επιστρέψουν πέρυσι στη χώρα προέλευσής τους», δήλωσε ο συντονιστής του ΔΟΜ Ζούμα Μπεν Χασάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μετανάστες που προσπάθησαν ανεπιτυχώς και με κίνδυνο τη ζωή τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, οι μετανάστες προέρχονται από 32 χώρες από την Αφρική και την Ασία», δήλωσε ο Μπεν Χασάν, εξηγώντας ότι οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τους μετανάστες που στηρίζονται από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η UNHCR ανέφερε ότι 4.080 πρόσφυγες κατόρθωσαν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι 56.600 πρόσφυγες εξακολουθούν να περιμένουν να φύγουν από τη Λιβύη.