Skip to main content

Λήξαν το θέμα της ΔΕΘ - Εδώ και τώρα αντισταθμιστικά οφέλη στα δυτικά

Άρθρο του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου στη Voria.gr για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ

*του Στράτου Γ. Σιμόπουλου

Τι τελευταίες ημέρες τίθεται πάλι στην πόλη, επιτακτικά όπως πάντα, το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ και της πιθανής μετεγκατάστασης της δυτικά, στη Σίνδο, με βάση τον παλαιότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης Καραμανλή.

Θεωρώ άνευ αντικειμένου, πλέον, τη συζήτηση από τη στιγμή κατά την οποία το θέμα έχει συγκεκριμενοποιηθεί και αφορά στην ανάπλαση του χώρου της σημερινής της εγκατάστασης.

Το χωρικό σχέδιο είναι έτοιμο και το έργο, διότι περί έργου πρόκειται, έχει ωριμάσει αρκετά.

Αρνούμαι να μπω σε μια συζήτηση, παρόμοια με αυτές που τα τελευταία χρόνια δίχασαν την πόλη με αποτέλεσμα τα έργα υποδομών να μην προχωρούν.

Αρνούμαι να μπω στη συζήτηση και το κάνω σεβόμενος τους πολίτες και έχοντας στο πετσί μου την εμπειρία του μετρό, κυρίως με το σταθμό Βενιζέλου και τις αρχαιότητες.

Θυμίζω ότι στο ίδιο έργο θεατές ήμασταν και με την υποθαλάσσια, αλλά και με την εξωτερική περιφερειακή.

Προσοχή, όμως, η Δυτική Θεσσαλονίκη απαιτεί και καλά κάνει τη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών.

Εδώ και τώρα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική δέσμευση για περαιτέρω ωρίμανση των μελετών επέκτασης του Μετρό δυτικά.

Εδώ και τώρα πρέπει να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στον κόμβο της Λαχαναγοράς, αλλά και η ανισοπεδοποίηση των σιδηροδρομικών διαβάσεων, έργο σε καλή φάση μελετητικής ωριμότητας σήμερα.

Άμεσα πρέπει να υπάρχει δέσμευση για την υλοποίηση της διάνοιξης και του εκσυγχρονισμού των οδικών προσβάσεων προς το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, αλλά και της αστικής σιδηροδρομικής σύνδεσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού με τα ΤΕΙ στη Σίνδο.

Τελευταία αφήνω, χωρίς όμως να είναι ήσσονος σημασίας την ανάπλαση του δυτικού παραλιακού μετώπου, έργο που μελετητικά ωριμάζει η περιφέρεια, αλλά απαιτεί μεγάλη υποστήριξη από την πολιτεία.

Όσον αφορά στο Στρατόπεδο Γκόνου και την κυβερνητική δέσμευση για τη δημιουργία εκεί βιομηχανικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, τα έως σήμερα βήματα είναι ελάχιστα και πρέπει να επιταχυνθεί ο σχετικός βηματισμός.

Η κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της έχει προχωρήσει εκτός από τη ΔΕΘ, τα χωρικά σχέδια του γηπέδου του ΠΑΟΚ και της ανάπλασης του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Παράλληλα είναι έτοιμη να δημοπρατήσει την υπέργεια εσωτερική περιφερειακή και έχει ξεμπλοκάρει τις οδικές συνδέσεις Θέρμη- Γαλάτιστα, το ορφανό χιλιόμετρο Μουδανιά- Ποτείδαια και του ΟΛΘ με τη ΠΑΘΕ.

Με το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ να θεωρείται λήξαν, ήρθε η ώρα η Δυτική Θεσσαλονίκη να λάβει δικαιωματικά τα πολλά αντισταθμιστικά οφέλη που της αναλογούν.

*Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων.

Words: 391Embed Social Media