Skip to main content

Lockdown: Διάγγελμα Μητσοτάκη μόνο με καθαρό σχέδιο

Ο πρωθυπουργός δεν θα απευθυνθεί στους πολίτες για να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» της σταδιακής άρσης αν δεν υπάρχει καθαρό σχέδιο.

«Διάγγελμα» μόνο με καθαρό σχέδιο και ορίζοντα οργανώνει το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στα προφανή διλήμματα για την αναχαίτιση της πανδημίας στην κρισιμότερη φάση, που συμπίπτει με τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το newmonwey.gr, ο Δεκέμβριος είναι για την κυβέρνηση και τους ειδικούς ο μήνας που πρέπει πάση θυσία να δοθεί ένα ισχυρό «χτύπημα» στον ιό. Μάλιστα, το προσεχές επταήμερο αναμένεται ουσιαστικό «φρένο» της πανδημίας, εφόσον η τήρηση των μέτρων γίνει πράξη ειδικά στις περιοχές που το Σύστημα Υγείας συνεχίζει να δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να απευθυνθεί στους πολίτες για να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, εάν δεν έχει στα χέρια του βάσιμες ενδείξεις ότι η «γέφυρα» μέχρι το εμβόλιο δεν κρύβει νέο κύμα δυσάρεστων εκπλήξεων.

Πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την σημερινή ενημέρωση από τους ειδικούς, προκειμένου να σταθμίσουν σε πρώτη φάση τα δεδομένα και τις πιθανότητες σχετικά με το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.

Δεν αποκλείεται μέσα στην προσεχή εβδομάδα -ενδεχομένως και πριν από την Σύνοδο Κορυφής- ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες για να παρουσιάσει το σχέδιο του «πολέμου» με ορίζοντα την 7η Ιανουαρίου του νέου χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή του παραπέμπει σε «συντηρητική» άρση μέτρων και «διαρκή» τήρησή τους, με περισσότερους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών «κλειδώνει» το άνοιγμα των σχολείων, της νυχτερινής διασκέδασης και των μετακινήσεων εκτός νομού από το νέο χρόνο. Οι «χαραμάδες» που αφήνουν αφορούν άλλες δραστηριότητες, όπως του λιανεμπορίου, καθώς ακόμη και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι της εστίασης έχουν διαμηνύσει ότι το άνοιγμα για λίγες μέρες μέσα στις γιορτές θα αποδειχθεί λάθος κίνηση για τα καταστήματά τους.

Το συνολικό πλάνο που θα ανακοινώσει πιθανότατα ο κ. Μητσοτάκης θα συμπεριλαμβάνει και τις «ασπίδες» για τις διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες που πλήττονται, αλλά και θα δίνει περαιτέρω εξηγήσεις για την παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον -όπως όλα δείχνουν- μέχρι τα Φώτα. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλα τα βήματα μέχρι το εμβόλιο για να κατανοήσουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων -και αυτό θα γίνει» συμπληρώνει με νόημα κυβερνητικός παράγοντας, υπενθυμίζοντας τα μηνύματα του πρωθυπουργού στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του.

Το Μαξίμου ποντάρει στην καμπάνια εμβολιασμού (από τον Γενάρη μέχρι τον Μάρτη) και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρακινώντας κατ' αρχάς και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να συμβάλουν αποφασιστικά με την στάση τους στην ενημέρωση των πολιτών.

Σχετικές πρωτοβουλίες φαίνεται να είναι έτοιμη να αναλάβει και η Ε.Ε., μετά από παρέμβαση, που είχε η αρμόδια Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Γιούροβα, στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων. «Θα υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης, για να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες, γιατί όταν υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, τότε αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας συγκεκριμένες δράσεις σε παράλληλο χρόνο με την μάχη κατά του κορωνοϊού.

Πηγή: newmoney.gr