Skip to main content

Σήμερα η εισήγηση για τo λιανεμπόριο - Τα σενάρια για το click in shop

Με βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για τη λειτουργία των καταστημάτων

Σήμερα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η οποία αναμένεται να εισηγηθεί το άνοιγμα ή όχι των καταστημάτων από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Με βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για τη λειτουργία των καταστημάτων. Οι λοιμωξιολόγοι σε δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες, αν και υπήρξαν αρκετά επιφυλακτικοί, πλέον τάσσονται υπέρ του ανοίγματος στο λιανεμπόριο, είτε μόνο με την μέθοδο click away, είτε και με click in shop σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του iefimerida.gr, η πλειονότητα των ειδικών στην επιτροπή τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος κομματιών που συνθέτουν το παζλ της αγοράς, αν και εκφράζονται ανησυχίες.

Το αποδεικνύουν και οι δηλώσεις τους τα τελευταία 24ωρα. Οι λοιμωξιολόγοι σε δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες, αν και υπήρξαν αρκετά επιφυλακτικοί, πλέον τάσσονται υπέρ του ανοίγματος στο λιανεμπόριο, είτε μόνο με την μέθοδο click away, είτε και με click in shop σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οπως όλα δείχνουν η αγορά κινείται προς άνοιγμα με τις μεθόδους click away και click in shop.

Η μέθοδος του click away λειτούργησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την πρώτη φορά της εφαρμογής της και το ίδιο ελπίζουν ειδικοί και κυβέρνηση πως θα γίνει και τώρα. Για κάποια καταστήματα ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ετσι, η μέθοδος του click in shop, δηλαδή των αγορών στο κατάστημα με ραντεβού, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε τρεις περιπτώσεις:

Σε καταστήματα ένδυσης
Σε καταστήματα υπόδησης
Σε κοσμηματοπωλεία

Το ίδιο μέτρο θα δουλέψει και σε κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία που αναμένεται να πάρουν κι αυτά το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν (με όλα τα απαραίτητα μέτρα). Τα υπόλοιπα καταστήματα θα λειτουργήσουν με την μέθοδο click away.

Η μέθοδος click in shop έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες όπως η Ιταλία από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Με την μέθοδο αυτή, στα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και τα κοσμηματοπωλεία, ο πελάτης μπορεί να μπει στο κατάστημα αφού πρώτα κλείσει ραντεβού και να δοκιμάσει τα προϊόντα.

Ενα σενάριο που «παίζει», είναι το άνοιγμα όλων των καταστημάτων με click in shop σε περιοχές με πολύ χαμηλό φορτίο. Είναι ένα ζήτημα που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε μία συνεδρίαση των ειδικών στην οποία μετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. Εκεί συζητήθηκε το θέμα για το ενδεχόμενο αυτό, με μέλος της επιτροπής να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να κρατάμε δέσμιους καταστηματάρχες και να τους βυθίζουμε στην ανέχεια, συνολικά 3 εκατομμύρια ανθρώπους, σε περιοχές που δεν έχουν κρούσματα».