Κυριακή 16 Μαΐου 2021
x

LOCKDOWN: ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΜΕΤΡΩΝ-ΠΛΗΓΗ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΣΕ ΔΗΜΟ

Ανοιχτή πληγή η κατάχρηση του κωδικού 6 στο 13033 και η διαδημοτικές μετακινήσεις - Στο τραπέζι η άρση απαγόρευσης μετακινήσεων από τις 18:00

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και να περιοριστεί η ασφυχτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η παρούσα κατάσταση τόσο με την ταχύτητα μετάδοσης του κορωνοϊού, εξαιτίας και βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και τη μη σωστή εφαρμογή των μέτρων του lockdown αναμένεται να οδηγήσουν σε εισήγηση των ειδικών για αυστηροποίηση των μέτρων, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

Η κατάχρηση του κωδικού 6 στο 13033

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα, στη λίστα των μέτρων που γράφεται και σβήνεται βρίσκονται η καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ο πλημμελής ή και ανύπαρκτος έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και οι συχνές διαδημοτικές μετακινήσεις.

Ενα από τα φαινόμενα που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς είναι η ευρύτατη χρήση του κωδικού 6 στο sms 13033 που γίνεται από τους πολίτες. Ο συγκεκριμένος κωδικός πλέον δεν χρησιμοποιείται μόνο για άθληση, αλλά περισσότερο για βόλτα, για καφέ, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και για take away ποτό ή κοκτέιλ. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν χρήση του κωδικού 6 πολλές φορές μέσα στην ημέρα, παραβιάζοντας νομότυπα τις απαγορεύσεις, αναφέρεται.

Θα εξεταστεί και πάλι το θέμα των ελέγχων

Επί τάπητος, σύμφωνα πάντα με το iefimerida.gr, τέθηκε ξανά το θέμα των ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς παρατηρείται η εικόνα ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες δεν ελέγχονται από τις Αρχές για τις μετακινήσεις τους. Υπενθυμίζεται πως για τη διευκόλυνση των ελέγχων, αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο με τις νέες βεβαιώσεις μετακινήσεων των εργαζομένων. Παρολαυτά όμως φαίνεται πως η κινητικότητα από την πλευρά των πολιτών δεν περιορίστηκε, με αποτέλεσμα να μην έχει περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού που είναι και το ζητούμενο.

Αναμένεται λοιπόν το επόμενο διάστημα και σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Στο στόχαστρο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Προβληματισμό όμως έχουν προκαλέσει και οι εικόνες συνωστισμού με κόσμο σε παραλίες, πάρκα, ακόμα και στην Πάρνηθα. Ενδεικτικό είναι πως το Σάββατο πολλοί κάτοικοι του λεκανοπεδίου εκμεταλλευόμενοι τον σχεδόν καλοκαιρινό καιρό πήγαν είτε βουνό, είτε θάλασσα με αποτέλεσμα στους δρόμους να δημιουργείται ασφυκτικό μποτιλιάρισμα και στις παραλίες συνωστισμός.

Οι εικόνες αυτές λοιπόν φέρνουν ξανά στο τραπέζι των μέτρων το θέμα του περιορισμού των διαδημοτικών μετακινήσεων, δηλαδή την απαγόρευση μετακίνησης από τον έναν δήμο στον άλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα, εξετάζεται η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση. Για παράδειγμα δεν θα μπορεί κάποιος που μένει στο Παγκράτι να στείλει sms για σωματική άσκηση και μεταβεί στη Γλυφάδα ή στην Πάρνηθα.

Στο τραπέζι η άρση απαγόρευσης μετακινήσεων από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα

Τη διατήρηση ή μη του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς κρίνεται ότι έχει παρέλθει το διάστημα που απαιτείται για την αξιολόγησή του. Ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας μιλώντας στο iefimerida.gr ξεκαθαρίζει ότι τα μέλη της επιτροπής «αφουγκράζονται» την κοινωνία και την κριτική που ασκείται. «Περιμέναμε να περάσουν δυο εβδομάδες από την εφαρμογή του μέτρου. Θα το αξιολογήσουμε μέσα στην εβδομάδα και αν χρειαστεί θα το πάρουμε πίσω», σημειώνει.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση για περιορισμό των διαδημοτικών μετακινήσεων, τότε γίνει άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα και θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν βόλτα στη γειτονιά τους έως τις 9 το βράδυ.
Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών

Αύριο το πρωί θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε εισήγηση προς την κυβέρνηση και θα ληφθούν τα νέα μέτρα.

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ