Skip to main content

Lockdown: Οκτώ επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας προτείνει η ΟΕΕΘ

Μια σειρά από οκτώ επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας ενόψει του δεύτερου lockdown παραθέτει σε επιστολή της η ΟΕΕΘ.

Τη λήψη επιπλέον μέτρων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας ενόψει του δεύτερου lockdown ζητά μέσω επιστολής της στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η ομοσπονδία, «χιλιάδες επαγγελματίες, έμποροι αλλά και εργαζόμενοι σε όλη την ελληνική επικράτεια βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και σύγχυση».

Παράλληλα, η ΟΕΕΘ παραθέτει μια σειρά από οκτώ επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας:

1) Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης για τα επόμενα δύο έτη.
2) Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των εμπορικών και επαγγελματικών κλάδων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή.
3) Επιδότηση στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη-εργαζομένου) τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο.
4) Επιδότηση τουλάχιστον 12 μηνών διατήρησης του προσωπικού.
5) Παράταση στην αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο τομέα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες για τις 30 Ιουνίου του 2021.
6) Ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών πέραν των 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο.
7) Απαλλαγή στο 100% από όλα τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο.
8) Προστασία της πρώτης κατοικίας όλων των πολιτών αλλά και της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης.

Αναλυτικά η επιστολή:

Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την υγειονομική κρίση που ξέσπασε σε αυτή εξαιτίας της εμφάνισης του κορωνοϊού Covid -19. Ελπίζαμε πως η περίοδος της καραντίνας που διανύσαμε τους προηγούμενους μήνες καθώς και η ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα θα αποτελούσαν σταδιακά μια μακρινή ανάμνηση για όλους μας. Δυστυχώς οι προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας επιβεβαιώθηκαν. Τις τελευταίες μέρες η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί εκθετικούς ρυθμούς και ήδη από το περασμένο Σάββατο η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα για δεύτερη φορά.

Χιλιάδες επαγγελματίες, έμποροι αλλά και εργαζόμενοι σε όλη την ελληνική επικράτεια βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και σύγχυση. Η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, το πρώτο lockdown των περασμένων μηνών αλλά και το δεύτερο δοκιμάζουν ξανά τις αντοχές τους ενώ καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την επιβίωσή τους μετά το τέλος του Νοεμβρίου. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε δυο μόνο παραδείγματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα τα οποία αξίζει να αναφερθούν.

1.    Η λειτουργία των περιπτέρων, των καταστημάτων ψιλικών, αλλά και των μίνι μάρκετ δεν έχει ανασταλεί καθώς ανήκουν στα είδη πρώτης ανάγκης. Πως όμως μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους όλοι αυτοί οι μικροί επαγγελματίες όταν ο τζίρος τους έχει μειωθεί δραματικά λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας και λόγω του ανταγωνισμού που δέχονται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ;
2.    Ο κλάδος της εστίασης ήταν το πρώτο θύμα του δεύτερου lockdown με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να μη λειτουργούν αυτή τη περίοδο που σύμφωνα με τους ίδιους τους επιχειρηματίες αποτελεί την πιο προσοδοφόρα του έτους χωρίς να τους δίνεται μια σημαντική οικονομική ενίσχυση για την επανεκκίνηση τους.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να στηριχθούν οι πληττόμενοι κλάδοι αλλά και η προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας μας ικανοποιεί ως ένα βαθμό. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς δεν είναι επαρκή, καθώς αντί να ανακουφίζουν τις επιχειρήσεις, τις επιβαρύνουν με μελλοντικά χρέη τα οποία κανείς δε γνωρίζει εάν και πότε θα καλυφθούν.

Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης και ύστερα από εκτενείς συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα μέσα στους κόλπους καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, σας παραθέτουμε μια σειρά προτάσεων οι οποίες θα πρέπει να εξετασθούν και να εφαρμοσθούν άμεσα για όλους τους κλάδους.

Πιο Αναλυτικά Προτείνουμε:

1)    Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης για τα επόμενα δύο έτη.
2)    Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των εμπορικών και επαγγελματικών κλάδων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή.
3)    Επιδότηση στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη-εργαζομένου) τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο.
4)    Επιδότηση τουλάχιστον 12 μηνών διατήρησης του προσωπικού.
5)    Παράταση στην αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο τομέα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες για τις 30 Ιουνίου του 2021.
6)    Ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών πέραν των 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο.
7)    Απαλλαγή στο 100% από όλα τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο.
8)    Προστασία της πρώτης κατοικίας όλων των πολιτών αλλά και της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης.

Ολοκληρώνοντας, κύριε Πρωθυπουργέ, σας τονίζουμε ξανά πως ήδη από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης είχατε και έχετε την αμέριστη στήριξη μας. Θεωρούμε πως η κυβέρνηση η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες απέδειξε μέχρι στιγμής πως διαθέτει τα αντανακλαστικά που απαιτούν οι κρίσιμες αυτές ώρες. Για το λόγο αυτό, σας παρακαλούμε θερμά να αφουγκραστείτε τις προτάσεις μας και να εξετάσετε εκ νέου την πιθανότητα να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις ή ακόμη και στη θέσπιση μέτρων που θα στηρίξουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία.