Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Lockdown στους τζίρους των πρατηρίων υγρών καυσίμων

Από τις 3 Νοεμβρίου που επιβλήθηκε το lockdown στη Θεσσαλονίκη η κατανάλωση στα καύσιμα κίνησης έπεσε κατά 50%. Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες πρατηρίων

Έχουμε στεγνώσει, δυστυχώς όχι από καύσιμα, αλλά από τζίρους”. Αυτό εξομολογείται στην Voria.gr ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων σε πολύ κεντρικό δρόμο στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγεί, στη μεγάλη μείωση στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης ήρθε να προστεθεί τον τελευταίο μήνα και η επίσης πολύ μεγάλη μείωση στην κατανάλωση της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης εξ αιτίας του lockdown.

Αντίστοιχο κλίμα περιγράφει και ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων «Άγιος Χριστόφορος», Θέμης Κιουρτζής ο οποίος μίλησε στην Voria.gr. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 3 Νοεμβρίου που επιβλήθηκε το lockdown στη Θεσσαλονίκη η κατανάλωση στα καύσιμα κίνησης έπεσε κατά 50%. “Μπορεί αυτή τη φορά η κίνηση να μην έχει μειωθεί όσο στο πρώτο lockdown όταν δεν κινούταν σχεδόν τίποτε, ωστόσο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είμαστε σχεδόν στα μισά”. Ο κ. Κιουρτζής επισημαίνει επίσης πως τα περισσότερα πρατήρια κλείνουν μετά τις 9 το βράδυ καθώς δεν κυκλοφορεί κανείς έξω. “Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί οι οποίοι εργάζονταν στη νυχτερινή βάρδια των πρατηρίων, να έχουν μείνει τώρα χωρίς δουλειά”.

Το κακό για τους πρατηριούχους είναι ότι τις τεράστιες απώλειες από τα καύσιμα κίνησης δεν μπορούν να τις αναπληρώσουν από άλλη πηγή καθώς και η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι κι αυτή μειωμένη κατά σχεδόν 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

“Από τις 15 Οκτωβρίου που άρχισε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, η ζήτηση, παρά την πολύ δελεαστική τιμή του, ήταν πολύ μικρή. Ο βασικός λόγος είναι ότι την άνοιξη οι οικιακές δεξαμενές ξεχείλισαν καθώς η τιμή στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης είχε υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 70 λεπτά το λίτρο. Επιπλέον, η περίοδος διανομής είχε επεκταθεί κατά ενάμιση μήνα, ως το τέλος Μαΐου, αντί στις 15 Απριλίου που διαρκεί συνήθως”.

“Η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αλλά σε αυτήν την περίπτωση το lockdown λειτούργησε κάπως ανασχετικά καθώς ο κόσμος μένει περισσότερες ώρες στο σπίτι και άρα καταναλώνει περισσότερα για θέρμανση”, αναφέρει ιδιοκτήτης πρατηρίου της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Οι πρατηριούχοι αναμένουν, πάντως, λίγο μετά τις γιορτές να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς θα έχουν εξαντληθεί τα όποια αποθέματα διέθεταν οι οικιακές δεξαμενές. Άλλωστε και η τιμή παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, γύρω τα 81 λεπτά το λίτρο, από τα περίπου 79 που είχε ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρισκόταν λίγο πάνω από το ένα ευρώ το λίτρο.