Skip to main content

Lockheed Martin: Letter of Request για τα F-35 έστειλε η Ελλάδα

Η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία χτυπά το καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τροπολογίες που αφορούν την αναβάθμιση των F-16.

Letter of Request απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον με το οποίο υποδηλώνει και το επίσημο ενδιαφέρον της χώρας μας για είσοδο στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Αυτό αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Lockheed Martin για Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, Ντένης Πλέσσας σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της παρουσίας της εταιρείας στην 84η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα, το πρώτο LOR ουσιαστικά κάνει λόγο για τη διαθεσιμότητα και την τιμή των αεροσκαφών μπαίνοντας σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για μελλοντική είσοδο στο πρόγραμμα παραγωγής και προμήθειας των αεροσκαφών, ενώ η θετική εξέλιξη θα είναι ένα δεύτερο LOR στο οποίο γίνεται αναφορά για τον αριθμό των αεροσκαφών που ζητά η Πολεμική Αεροπορία της εκάστοτε χώρας, την εκπαίδευση του προσωπικού της ΠΑ, τη διαμόρφωση των αεροσκαφών στα δεδομένα της κάθε χώρας και τα ανταλλακτικά.

Διαβάστε ακόμα: Πλέσσας: Ήρθε η ώρα να προμηθευτεί η Ελλάδα μαχητικά F-35

Η όρεξη βέβαια για τα F-35 στην Ελλάδα άρχισε να ανοίγει, τουλάχιστον για τον Τύπο, μετά την ουσιαστική αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν ενεργό ρόλο, αφού οι πολεμικές τους βιομηχανίες συμμετέχουν στην παραγωγή τμημάτων των αεροσκαφών που έχουν την ακριβότερη γραμμή παραγωγής στην αεροναυπηγική.

Η επιλογή Ερντογάν για προμήθεια του αμυντικού συστήματος S-400 οδήγησε στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής, κάτι που σημαίνει διακοπή της συνεργασίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με την Lockheed Martin, επιστροφή των εκπαιδευόμενων Τούρκων πιλότων από την Αμερική και παράδοση των εγκεκριμένων παραγγελιών από πλευράς Τουρκίας έως τις αρχές του 2020. Οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη γειτονική χώρα σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα θα συνεχίσουν να υφίστανται μέχρι νεοτέρας, την ώρα που ο Ερντογάν δείχνει διατεθειμένος να τεντώσει και άλλο το σχοινί κάνοντας λογο για ενδιαφέρον της Τουρκίας προς τη Ρωσία για τα μαχητικά Σουχόι Su-35.





Αγωνία για την ΕΑΒ

Την ώρα, πάντως, που το όνειρο της απόκτησης των ισχυρών F-35 παραμένει μάλλον μακρινό για τη χώρα μας, η Lockheed Martin επικεντρώνεται στο έργο της αναβάθμισης των μαχητικών  αεροσκαφών F-16, που σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα «αποτελούν τη σπονδυλική στήλη των περισσότερων πολεμικών αεροποριών παγκοσμίως».

Η χώρα μας θα αναβαθμίσει τα F-16 της στην έκδοση Peace Xenia IV, ένα πρόγραμμα κόστους 1.528.000.000 δολαρίων για 85 αεροσκάφη.

Όπως είπε ο κ. Πλέσσας, δόγμα της Lockheed Martin είναι οι χώρες που συνεργάζονται με την εταιρεία να μην προχωρούν απλά σε αγορές, αλλά να αναβαθμίζουν το υπάρχον υλικό τους.

Ωστόσο, «αγκάθι» σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας αποτελεί η πρόσληψη των 300 μηχανικών στην ΕΑΒ, που συμμετέχει στην αναβάθμιση, κάτι που πρέπει να γίνει με διαδικασίες ΑΣΕΠ την ώρα που το πρόγραμμα αναβάθμισης ξεκινά το Νοέμβριο. Την ίδια ώρα, στην αναμονή παραμένει και μία τροπολογία για τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπεται βάσει κανονισμών Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία άλλη που αφορά την απαλλαγή της ΕΑΒ από δασμούς και φόρους λόγω των εισαγόμενων.

Σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα, εάν δεν καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις προσλήψεις στην ΕΑΒ θα αναλάβουν στις θέσεις τους μηχανικοί που θα έρθουν από τις ΗΠΑ.