Skip to main content

Logistics Centers: Ο μεγάλος ωφελημένος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Αυξάνεται δυναμικά η ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους - Τι ζητούν οι ενδιαφερόμενοι - Ποιοι επένδυσαν και επενδύουν στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρά αντισώματα εμφανίζει ο χώρος των logistics στη Θεσσαλονίκη, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι σημαντικά ενισχυμένο, καθώς η θεαματική αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού αύξησε την κινητικότητα για αποθηκευτικούς χώρους.

Μεταξύ άλλων εταιρείες μεταφορών και ταχυμεταφορών στοχεύουν, έχοντας στο στόχαστρό τους τη Σίνδο και το Καλοχώρι, να επενδύσουν σε logistics centers προκειμένου να μειώσουν τους χρόνους μεταφοράς και παράλληλα να διαχειριστούν μεγαλύτερους όγκους προϊόντων.

Ο συγκεκριμένος τομέας εμφανίζει ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, ενώ όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά χώρων υψηλών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς οι εταιρείες ενδιαφέρονται να μισθώσουν ή να αγοράσουν τέτοια ακίνητα. Τα μεγέθη επιφάνειας προς ενοικίαση κυμαίνονται μεταξύ 1.500-3.500 τ.μ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν και γραφειακούς χώρους.

Καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της ζήτησης αποθηκευτικών χωρών διαδραματίζουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου "Μακεδονία".

Ενισχύεται ο κλάδος των logistics στη χώρα μας

Όπως αναφέρει η πιστοποιημένη εταιρεία εκτιμήσεων GEOAXIS - Property & Valuation Services, στο Παρατηρητήριο Αξιών για την αγορά logistics το 2020, αλλά και για τις προοπτικές του τομέα το 2021, «ο κλάδος των logistics και η συνολική διαμετακομιστική βιομηχανία έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης στη χώρα μας. Σύμφωνα μάλιστα με την Deloitte (2020) συμβάλλει κατά 10,8% στο ΑΕΠ κάθε χρόνο, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχεται στο 13,0%».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας (Δείκτης Απόδοσης logistics), όπως δημοσιεύθηκαν σε σχετική μελέτη της Ernst & Young (EY) τον Αύγουστο του 2020, η Ελλάδα καταλάμβανε την 42η θέση παγκοσμίως. Έχοντας βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομος) και το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών logistics, βρίσκεται πιο πάνω από ανταγωνίστριες χώρες στα Βαλκάνια [Σκόπια (81η), Ρουμανία (48η), Βουλγαρία (52η) και Τουρκία (47η)], με συνέπεια να έχει βελτιώσει και την κατάταξή της σε σχέση με το 2012 κατά 27 θέσεις.

Οι αποδόσεις στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται μεταξύ 8,00%–8,50% είναι από τις πιο ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς μια τυπική απόδοση στη Μεγάλη Βρετανία ή στη Γερμανία για προνομιούχα ακίνητα κυμαίνεται στο 4,0%-4,5%.

Με βάση την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η GEOAXIS - Property & Valuation Services, για τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, για απολύτως τυπικούς χώρους, δίχως σύγχρονες προδιαγραφές και με ύψη μέχρι 9 μέτρα, η υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή ενοικίασης καταγράφεται στα Μεσόγεια Αττικής με 3,60 €/τμ, δεύτερος έρχεται ο Ασπρόπυργος με 3,36 €/τμ, τρίτη είναι η Ελευσίνα με 2,45 €/τμ. Χαμηλότερες διάμεσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης εμφανίζουν τα Οινόφυτα με 2,25 €/τμ και τέλος το Καλοχώρι και ΒΙΠΕ Σίνδου με 1,79 €/τμ.

Αναφορικά με τις επιφάνειες, η μεγαλύτερη διάμεση διαθέσιμη επιφάνεια προς μίσθωση καταγράφεται στα Μεσόγεια Αττικής με 5.500τμ, δεύτερος είναι ο Ασπρόπυργος με 4.042τμ και ακολουθούν τα Οινόφυτα με 4.000τμ. Τις μικρότερες διάμεσες διαθέσιμες επιφάνειες εμφανίζουν Καλοχώρι και ΒΙΠΕ Σίνδου με επιφάνεια 2.805τμ ενώ η Ελευσίνα έπεται με επιφάνεια 1.500τμ.

Ποιοι ήρθαν, ποιοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Τη διετία 2019 - 2020 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ σε χώρους logistics.

Στη Θεσσαλονίκη πέρυσι τον Νοέμβριο η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία ακινήτων Ten Brinke ολοκλήρωσε την εξαγορά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, διανομής και μεταφοράς τής ΔΕΛΤΑ 4 Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Σίνδο, είναι επιφάνειας 22.500 τ.μ., με σύγχρονους γραφειακούς χώρους 1.500 τ.μ.

Η επέκταση των αποθηκευτικών χώρων της εταιρείας third party logistics (3PL), SARMED, δρομολογείται στη ΒΙΠΕ Σίνδου έως και κατά 20.000 τετραγωνικά, εντός του 2021.

Project επέκτασης των αποθηκευτικών της χώρων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης κατά 7.000 τ.μ. με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στις σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων δρομολογεί η Rail Cargo Logistics Goldair. Η επέκταση εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, αφού προηγουμένως λάβει το πράσινο φως των αυστριακών σιδηροδρόμων, εταίρου της Goldair. Με την εν λόγω επένδυση το σύνολο των αποθηκευτικών χώρων της Rail Cargo Logistics Goldair αναμένεται να φθάσει τα 15.000 τμ.