Skip to main content

Λογοτεχνικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη εμπνευσμένος από τον Σερέφα

Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρίου στις 11 το πρωί, από την πολιτιστική εταιρία dot2dot και σε συνεργασία με τα Public.

Ένας ακόμη λογοτεχνικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά εμπνευσμένος από τα βιβλία του Σάκη Σερέφα, «Γιάννης Μαρία Χένριξ» (εκδόσεις Ίκαρος) και «Εδώ - Τόποι βίας στη Θεσσαλονίκη» (εκδόσεις Άγρα).

Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρίου στις 11 το πρωί, από την πολιτιστική εταιρία dot2dot και σε συνεργασία με τα Public.

Αποσπάσματα από τα βιβλία του Σάκη Σερέφα αλλά και η ιδιαίτερη ματιά του «ντύνουν» την ιστορική αφήγηση και μας καθοδηγούν σε αυτό το περίεργο αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι στη σκοτεινή ιστορία της πόλης, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα σκηνικό αίματος και βίας. Πάρκα, πεζοδρόμια, δρόμοι, αλάνες, κτίσματα, σημαδεύουν τόπους βίας η οποία ασκήθηκε πάνω στο σώμα της πόλης εδώ και αιώνες. Κάνοντας κανείς τη σαββατιάτικη βόλτα του στο κέντρο της αλλά και στα πέριξ, προσπερνά ανυποψίαστος τουλάχιστον εκατό τέτοιους τόπους όπου διαδραματίστηκαν πολιτικά ή άλλα εγκλήματα, βασανιστήρια, φυλακίσεις, δολοφονίες, αποκεφαλισμοί, εκτελέσεις, μάχες, όλα τους ανθρωποφαγίες που συνδέονται με τη νωπή ιστορία της πόλης και στοιχειώνουν τη μνήμη της».

Αυτή η πλευρά της ιστορίας, όσο δύσκολο κι αν είναι να μιλήσει κανείς γι' αυτή, δεν παύει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ της ταυτότητας της πόλης, αναφέρει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι μέσα από μια ιδιαίτερη περιπατητική διαδρομή, όσοι λάβουν μέρος θα προσεγγίσουν σκοτεινά γεγονότα που συνδέθηκαν με τόπους και σημεία της πόλης, ανθρώπους και προσωπικές ιστορίες  και ερμηνεύουμε την επίδραση που άσκησαν στη σημερινή φυσιογνωμία της πόλης.
 
Στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει στο Public Τσιμισκή στις 14:00, όσοι το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το συγγραφέα τόσο για το βιβλίο που ενέπνευσε τη διαδρομή μας όσο και για το βιβλίο του «Γιάννης, Μαρία, Χένριξ» στο οποίο προσεγγίζει παρόμοια γεγονότα μέσα από μια διαφορετική ματιά δημιουργώντας μια σειρά ποιημάτων.

Λόγω αυξημένης ζήτησης και περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο site του Public.
 
Οι συμμετέχοντες θα προκύψουν μετά από κλήρωση. Όλοι οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς και με email.
 
19 Μαρτίου- Λογοτεχνικός Περίπατος αφιερωμένος στα βιβλία του Σ.Σερέφα
Διάρκεια διαδρομής: 11.00-13.30
Ομιλία στο Public Τσιμισκή: 14.00-15.00
Σημείο και ώρα συνάντησης: Καμάρα, 10.40

Σταθμοί διαδρομής

1.Πλατεία Συντριβανίου, πάρκο ΕΥΑΘ & Άσυλο του Παιδιού
Εισβολές, αλώσεις και επιδρομές – Βίαια γεγονότα επί Τουρκοκρατίας
2.Σβώλου 41, κτίριο πρώην Γενικής Ασφάλειας
Σύλληψη και κράτηση Γρηγόρη Στακτόπουλου.
3.Πλατεία Φαναριωτών, πρώην κιν/φος «Ηλύσια»
Αυτοκτονία 23χρονου.
4.Π. Μελά & Τσιμισκή – Διαγώνιος, Μέγαρο Μοσκώφ
Δολοφονία βιομηχάνου καπνών Μοσκώφ.
5.Εγνατίας 87, Ναός Αγίου Αθανασίου
Φυλακισμένα γυναικόπαιδα επί Τουρκοκρατίας.
6.Ναός και περιοχή Αγίας Σοφίας
Βίαια γεγονότα στο ναό και στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Σοφίας.
7.Σπανδωνή & Βενιζέλου, Ερμού, Μνημείο Γ. Λαμπράκη
Δολοφονία Γρηγόρη Λαμπράκη
8.Φράγκων 15, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Ανατίναξη Οθωμανικής Τράπεζας από Βούλγαρους αναρχικούς.
9.Πλατεία Ελευθερίας
Βίαια γεγονότα στην περιοχή της πλατείας Ελευθερίας – Τόποι μνήμης

Ενημερωθείτε για όλο το πρόγραμμα στο εδώ

Παράλληλα, η Ντίνα Νικολάου, οι εκδόσεις Μίνωας και τα Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου με τίτλο “Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας” τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, 19.00 στο Public Τσιμισκή.

Το νέο βιβλίο μαγειρικής της γνωστής σεφ Ντίνας Νικολάου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, περιλαμβάνει 114 νηστίσιμες συνταγές για όλο τον χρόνο. Τη φωτογράφιση και το food styling των συνταγών υπογράφει ο γνωστός φωτογράφος Παναγιώτης Μπελτζινίτης. Το βιβλίο απευθύνεται σε σύγχρονες γυναίκες που θέλουν να μαγειρέψουν νηστίσιμα με μοντέρνες εκδοχές των παραδοσιακών συνταγών: Μεζέδες, σαλάτες, πίτες, ψάρια, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια, γλυκά, θησαυροί απ’ το κελάρι!

Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή για τη διατροφική αξία της νηστείας από τον γνωστό διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ζιζή Συμεωνίδου, διευθύντρια του Antenna Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη εκδηλώσεων & δημοσίων σχέσεων της Οίνοι Βορείου Ελλάδος – Wines of North Greece, Ειρήνη Πασχαλέρη, βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή, Θάλεια Καραφυλλίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Eagles Palace και ο food blogger, food editor και μάγειρας Δημήτρης Κοπαράνης.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.