Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Λογοτεχνικός Περίπατος με πυρήνα Το Νήμα της Χίσλοπ

Η πολιτιστική εταιρία dot2dot σε συνεργασία με τα Public φέρνουν τον θεσμό των «Λογοτεχνικών Περιπάτων» στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου οι Θεσσαλονικείς θα λάβουν μέρος σε μία μοναδική ξενάγηση στο πλαίσιο των Λογοτεχνικών Περιπάτων που φέρνουν στην πόλη η πολιτιστική εταιρία dot2dot και τα Public. Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Victoria Hislop Το Νήμα (εκδόσεις Διόπτρα) γίνεται ο πυρήνας μιας διαδρομής στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα. Από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 ως τη δεκαετία του 1970, τα σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της πόλης αποτυπώνονται σε μία διαδρομή από την Άνω Πόλη ως το λιμάνι, ακριβώς όπως και στο βιβλίο. Η Θεσσαλονίκη των αντιθέσεων αποκαλύπτεται σταδιακά κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα, τον τελικό σταθμό και τόπο όπου όλες οι αντιθέσεις βρίσκουν τελικά χώρο να συνυπάρξουν.

Η αφήγηση της διαδρομής ξετυλίγεται από τον ένα σταθμό στον άλλο, ακολουθώντας το νήμα των ανθρώπινων ιστοριών που υφαίνουν τη ‘μεγάλη’ ιστορία της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα. Η Κατερίνα, ο Δημήτρης, η Ρόζα, ο Κωνσταντίνος Κομνηνός είναι η Θεσσαλονίκη και στα δικά τους πρόσωπα αποτυπώνονται τα πολλά πρόσωπα αυτής της πόλης, ενώ οι προσωπικές τους ιστορίες κάθε άλλο παρά ξένες μοιάζουν μέσα στον 21ο αιώνα.

Μετά τη διαδρομή θα ακολουθήσει συζήτηση στο Public Τσιμισκή, όπου θα βρίσκεται η συγγραφέας Victoria Hislop σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype.

Οι θέσεις για τον Περίπατο στις 27 Φεβρουαρίου έχουν ήδη συμπληρωθεί μετά από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού. Επόμενος Λογοτεχνικός Περίπατος στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαρτίου με μια διαδρομή, εμπνευσμένη από τα βιβλία του Σάκη Σερέφα, Γιάννης Μαρία Χένριξ (εκδόσεις Ίκαρος) και Εδώ – Τόποι βίας στη Θεσσαλονίκη (εκδόσεις Άγρα), παρουσιάζοντας μας μια διαφορετική όψη της πόλης.

27 Φεβρουαρίου- Λογοτεχνικός Περίπατος αφιερωμένος στο βιβλίο Το Νήμα

Διάρκεια διαδρομής: 11.00-13.30
Ομιλία στο Public Τσιμισκή: 14.00-15.00
Σημείο και ώρα συνάντησης: Καμάρα, 10.40
Από το σημείο συνάντησης θα μετακινηθούμε με λεωφορείο προς τον πρώτο σταθμό της διαδρομής.

Σταθμοί διαδρομής:
1.    Άγιος Νικόλαος Ορφανός
Η Κατερίνα και οι πρόσφυγες
2.    Συναγωγή Μοναστηριωτών
Η Ρόζα και η εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη
3.    Μνημείο Καπνεργάτη
Ο Δημήτρης και η Θεσσαλονίκη του πολέμου και των κινημάτων
4.    Μπεζεστένι
Ο Κωνσταντίνος Κομνηνός και οι κοινωνικές αντιθέσεις στη Θεσσαλονίκη του 20ουαι.
5.    Λεωφόρος Νίκης
Η φυσιογνωμία της πόλης στο πέρασμα των χρόνων, το λιμάνι και η θάλασσα ως τόπος συνύπαρξης των αντιθέσεων