Skip to main content

Λονδίνο: Προειδοποίηση για κίνδυνο έξαρσης χολέρας στη Μαριούπολη

Φάρμακα κρίσιμης σημασίας είναι σε έλλειψη στη Χερσώνα, ενώ η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, δεν είναι διαρκής στις περιοχές υπό ρωσική κατοχή.

Η Ρωσία δυσκολεύεται να παράσχει βασικές δημόσιες υπηρεσίες στον πληθυσμό των περιοχών της Ουκρανίας που τελούν υπό την κατοχή της, αναφέρει σε νεότερη ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο σημειώνει πως η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό δεν είναι διαρκής, ενώ συνεχίζονται τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των τηλεφώνων και του διαδικτύου.

Τονίζεται επιπλέον ότι πιθανότατα υπάρχουν «κρίσιμες ελλείψεις» φαρμάκων στη Χερσώνα, ενώ η Μαριούπολη «τελεί υπό τον κίνδυνο μιας μεγάλης έξαρσης χολέρας». Σημειώνεται δε πως μεμονωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην περιοχή από το Μάιο.

Η βρετανική ενημέρωση υπενθυμίζει πως η Ουκρανία υπέστη μια μεγάλη επιδημία χολέρας το 1995 και έκτοτε έχει βιώσει μικρές εξάρσεις, ιδίως γύρω από την ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, όπου βρίσκεται η Μαριούπολη.

Προστίθεται δε πως οι ιατρικές υπηρεσίες στη Μαριούπολη πιθανότατα είναι ήδη κοντά στην κατάρρευση, κάτι που σημαίνει ότι μια μεγάλη έξαρση χολέρας στην πόλη θα καταβάλλει περαιτέρω τις υπηρεσίες αυτές.

Σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό πεδίο, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρεται σε συνεχιζόμενες μάχες γύρω από το Σιεβεροντόνετσκ, με τους Ρώσους να έχουν ξανά τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης. Ωστόσο οι δυνάμεις τους δεν έχουν σημειώσει παρά μικρή πρόοδο στην προσπάθεια να περικυκλώσουν την ευρύτερη περιοχή από το βορρά και από το νότο.

Πηγή: ΣΚΑΪ