Skip to main content

Λονδίνο: Το αεροδρόμιο Χίθροου δημιουργεί διαδρόμους μόνο για εμβολιασμένους

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο αεροδρόμιο Χίθροου - Οι πλήρως εμβολιασμένοι για τον κορωνοϊό θα διέρχονται από συγκεκριμένες λωρίδες

Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δοκιμάσει την δημιουργία λωρίδων από τις οποίες θα μπορούν να διέρχονται γρήγορα οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 πριν από την απόφαση που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση για την άρση της καραντίνας γι' αυτούς που φτάνουν στη Βρετανία από ορισμένους προορισμούς.

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα, οι επιβάτες ορισμένων πτήσεων που προέρχονται από προορισμούς, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες, θα μπορούν να «φορτώνουν» το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους κατά της COVID-19 πριν από την επιβίβασή τους, σύμφωνα με το protothema.gr.

Κατά την άφιξή τους στο Χίθροου θα κατευθύνονται σε λωρίδες αναμονής που θα αποσκοπούν στο να επιταχύνεται το πέρασμά τους από τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται πριν από την ανακοίνωση που αναμένεται να γίνει αύριο, Πέμπτη, από τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς για τον τερματισμό της υποχρέωσης να τηρούν καραντίνα οι ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες που έχουν ενταχθεί στον "πορτοκαλί" κατάλογο, στον οποίο βρίσκονται πολλοί ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "The Times", ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τάσσεται υπέρ της εφαρμογής αυτής της χαλάρωσης ήδη από τις 19 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να αρθεί στην Αγγλία το βασικότερο μέρος των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν λόγω του νέου κορονοϊού.

"Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να δείξουμε ότι οι έλεγχοι για τον εμβολιασμό πριν από την αναχώρηση και κατά την άφιξη μπορούν να γίνουν με κάθε ασφάλεια κατά το check-in, προκειμένου οι πλήρως εμβολιασμένοι επιβάτες να μπορέσουν να αποφεύγουν την καραντίνα από τις 19 Ιουλίου", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Χίθροου Τζον Χόλαντ-Κέι.

Το Χίθροου, όπως και οι εταιρείες British Airways και Virgin Atlantic, ασκούν πιέσεις στην βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώσει χωρίς καθυστέρηση αυτά τα μέτρα χαλάρωσης στα σύνορα, την ώρα που ποσοστό μεγαλύτερο από το 64% του ενήλικου πληθυσμού της Βρετανίας έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη καθυστερήσει έναντι των ΗΠΑ και της ΕΕ και η συνέχιση μιας πολύ επιφυλακτικής προσέγγισης απέναντι στα διεθνή ταξίδια θα έχει έναν επιπρόσθετο αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη και τις 500.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που διακυβεύονται", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Virgin Atlantic Σάι Γουάις.

Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι από τις 16 Αυγούστου, οι ενήλικες, που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού πριν από διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, δεν θα τίθενται σε απομόνωση δέκα ημερών.