Skip to main content

Λουφάκης: Χαμηλές προσδοκίες για ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ βλέπει δύσκολη την ένταξη στο QE ενώ τονίζει ότι το ελατήριο της εθνικής οικονομίας, αν δεν το ελαφρύνουν, μπορεί και να σπάσει.

Επιφυλάξεις για την ένταξη της Ελλάδας στο μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, διατηρεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Κυριάκος Λουφάκης, παρότι εύχεται ο στόχος αυτός να επιτευχθεί επειδή σε τούτη την φάση θεωρεί το QE πολύ πιο σημαντικό για τη χώρα μας, από το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Για τη ρύθμιση του χρέους, εξήγησε, υπάρχει περιθώριο χρόνου

«Μακάρι να ενταχθούμε στο QE, καθώς θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ψυχολογίας που θα λειτουργήσει θετικά για να βγούμε στις αγορές. Ωστόσο», πρόσθεσε ο κ. Λουφάκης, «προσωπικά έχω χαμηλές προσδοκίες για ένταξη στο μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αν δεν πάρει παράταση, εκπνέει σε λίγους μήνες».

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το Export Summit 2017 και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, o πρόεδρος του ΣΕΒΕ, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, είπε ότι αν και δεν είναι οικονομολόγος, δεν συμμερίζεται τη θεωρία της κυβέρνησης περί οικονομίας και συμπιεσμένου ελατηρίου, που θεωρητικώς θα εκτιναχτεί αναπτυξιακά μετά τη μεγάλη συμπίεση που έχει υποστεί.

«Σαν φυσικός επιστήμονας που είμαι γνωρίζω ότι το ελατήριο δεν θα εκτιναχτεί προς τα πάνω αν δεν του αφαιρέσεις βάρη, αντίθετα, πιο πιθανό είναι να χάσει αντοχές και να σπάσει», σχολίασε ο κ. Λουφάκης.