Skip to main content

Λουφάκης για πρόεδρος στη Ζώνη Καινοτομίας διά χειρός Νοτοπούλου

Έξω από τις κομματικές επιλογές, ο επιχειρηματίας και τέως πρόεδρος του ΣΕΒΕ επιλέχτηκε από την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης για να ηγηθεί του φορέα

Με μια κίνηση… ματ, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, φέρεται ότι βρήκε και «κλείδωσε» τον νέο πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Και το όνομα αυτού: Κυριάκος Λουφάκης.

Ο τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, νυν Β’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και επικεφαλής της «Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ» είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Παντελή Αγγελίδη, έπειτα από προσωπική επιλογή της κ. Νοτοπούλου, η οποία έκανε την έκπληξη, καθώς πρόκειται για μια μη κομματική επιλογή.

Η υφυπουργός δεν άργησε να βρει τον διάδοχο του κ. Αγγελίδη, με τον οποίο το… διαζύγιο αποδείχτηκε βελούδινο, μετά και τη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρώην πρόεδρος της ΑΖΚ. Ο κ. Λουφάκης είναι το πρόσωπο, στο οποίο θα εμπιστευτεί η υφυπουργός (ως εποπτεύουσα) την τελευταία ευκαιρία του συγκεκριμένου φορέα να επιτελέσει το ρόλο του ως προτύπου υποστήριξης της καινοτομίας και προσέλκυσης βιώσιμων επενδύσεων, όπως χαρακτηριστικά έχει πει η ίδια.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ΑΖΚ (παρουσιάστηκε στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο την προηγούμενη άνοιξη), αυτή προορίζεται για να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Και ο κατάλληλος για να το προωθήσει θεωρήθηκε ο κ. Λουφάκης.

Ο Κυριάκος Λουφάκης γεννήθηκε το 1960 στην Καλαμαριά, τελείωσε το Πειραματικό Θεσσαλονίκης και το Χημικό του ΑΠΘ, έκανε το διδακτορικό του στις ΗΠΑ, δίδαξε σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Γερμανίας και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1987. Απέρριψε την πρόταση να γίνει καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κρήτης και ανέλαβε ενεργό ρόλο και αργότερα τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, με έδρα τη Σίνδο. Το 2008 έγινε μέλος του ΣΕΒΕ και σε πέντε χρόνια, το 2013, έγινε πρόεδρος του φορέα και πλέον είναι Β’ αντιπρόεδρος.

Η επιλογή του να ηγηθεί της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ξεφεύγει της πεπατημένης που ακολούθησαν πολλοί υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, να επιλέγουν τους επικεφαλής οργανισμών και φορέων, ειδικά των εποπτευόμενων από το κράτος, από την κομματική επετηρίδα ή από τη δεξαμενή των στελεχών αποκλειστικά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη μη κομματική επιλογή της κ. Νοτοπούλου. Η ίδια έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να «πειράξει» τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, καθώς τη θεωρεί «εξαιρετικά επιτυχημένη» κι ας μην είναι προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ. Και για όσους γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, η κ. Νοτοπούλου είχε βάλει ανάχωμα στην πρόθεση της προκατόχου της να αντικαταστήσει τον «γαλάζιο» διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκο Ποζρικίδη…

Κι αν τη συγκεκριμένη διοίκηση την κράτησαν πολλές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και πολλοί ένοικοι του Διοικητηρίου, ο ορισμός του κ. Λουφάκη είναι προσωπική απόφαση της κ. Νοτοπούλου και συνιστά μια κίνηση ματ στο πολιτικό επίπεδο, καθώς τα ονόματα που ακούστηκαν μέσα σ’ αυτές τις μέρες ως αντικαταστάτες του κ. Αγγελίδη, ούτε καν πλησίασαν στον Β’ αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ.