Skip to main content

ΓΣΕΒΕΕ: 'Ερχονται 63.000 λουκέτα το β΄εξάμηνο του 2015

Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζει 63.000 λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις και απώλεια 138.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσα στο β' εξάμηνο του 2015 θα βάλουν λουκέτο περί τις 63.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, το οποίο σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνάς του για το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μίλησε για εκτίναξη της ανεργίας στο β' εξάμηνο της φετινής χρονιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας 55.000 θέσεων μισθωτής απασχόλησης ενώ συνολικά αναμένεται να χαθούν 138.000 θέσεις απασχόλησης, συμπεριλαμβανομόνων των αυταπασχολούμενων και εργοδοτών που παύουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

"Όλοι οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας ταχύτατα επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν τον Ιούλιο του 2012. Έχουν χαθεί οι θυσίες του ελληνικού λαού και τα αποτελέσματα της πολιτικής των δανειστών αλλά και των καθυστερήσεων της κυβέρνησης(σσ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) το τελευταίο οκτάμηνο, είναι τραγικά", τόνισε ο κ. Καββαθάς για να τονίσει ότι η έκταση της κρίσης θα φανεί στο επόμενο διάστημα.

Όπως φαίνεται από την έρευνα, επιχειρηματίες και επαγγελματίες είναι συντριπτικά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ζώνη του ευρώ, αλλά σε ότι αφορά το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ποσοστό άνω του 56% θεωρεί ότι κανένα υφιστάμενο κόμμα δεν τους εκφράζει.

Η έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ έγινε σε δείγμα 1.005 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ( 0-49 άτομα προσωπικό), από όλη την Ελλάδα και στο διάστημα 21 έως 27 Ιουλίου. Για την έρευνα συνεργάσθηκαν το ΙΜΕ με την εταιρεία MARC.

Αναστροφή κλίματος στο α' εξάμηνο 2015

Στο α' εξάμηνο του 2015, διαψεύσθηκαν οι θετικές προσδοκίες του β' εξαμήνου 2014.

-Το 84,3% των ερωτώμενων δηλώνει επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης (μόνο το 4,8% παρουσιάζει βελτίωση).

- Ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 21,23% ( σ.σ γεγονότα τελευταίου τριμήνου). Σωρευτικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η συνολική μείωση από την έναρξη της κρίσης και μετά το 2010 αγγίζει μεσοσταθμικά το 78%.

- Στα υπόλοιπα μεγέθη, 3 στις 4 επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης (75,4%), των παραγγελιών (77,1%) και επιδείνωση της ρευστότητας (81,7%).

- Ο δείκτης αποεπένδυσης κινείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς το 49,8% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση των επενδύσεων στο προηγούμενο εξάμηνο, ενώ μόνο το 4,9% αύξησε τις επενδύσεις.

- Το ισοζύγιο αρνητικών και θετικών επιχειρηματικών προσδοκιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εκτοξεύτηκε στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012 (-61,6 από –0,8). Σε όλους τους επί μέρους δείκτες οικονομικών προσδοκιών καταγράφονται συντριπτικά αρνητικές επιδόσεις και απαισιοδοξία για πάνω από 7 στις 10 επιχειρήσεις.

- Ενδεικτική της επίπτωσης των νέων φόρων και του αυξημένου ΦΠΑ είναι η τάση που εμφανίζεται στο επίπεδο των τιμών, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι θα αυξήσει τις τιμές στο επόμενο εξάμηνο υπερδιπλασιάζεται (από το 5,7% στο 12,6%).

Επιχειρηματική Δραστηριότητα

- Το 46,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο λουκέτου (έναντι 32,9% στην αντίστοιχη έρευνα Φεβρουαρίου 2015).

- Άμεσο κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 27,3 % των μικρών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι η μείωση επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι 63,000 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το 30% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να διακόψει ή να αναστείλει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το σενάριο βάσης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται κίνδυνο απώλειας 138,000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Υποχρεώσεις - Οφειλές

- Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις ΔΕΚΟ, από 25,5% σε 29,1%.

- Παρά την ευεργετική ρύθμιση των 100 δόσεων, (3 στις 10 δηλώνoυν ότι έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής έναντι 11% για την προηγούμενη ρύθμιση), το 37,9% δηλώνει αδυναμία πληρωμής.

- Μεγάλο μέρος των καθυστερούμενων οφειλών- 35,6%- αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έχει το 16,3% των μικρών επιχειρήσεων.

Απασχόληση

- Η πρόσφατη κρίση επηρέασε την απασχόληση. Μείωση προσωπικού κατά το τελευταίο εξάμηνο ανέφερε το 11% των επιχειρήσεων ενώ αύξηση ανέφερε μόλις το 4,8%.

_ Σε απόλυτα μεγέθη η απώλεια θέσεων συνολικής απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά το προηγούμενο εξάμηνο του 2015 ανέρχεται στις 25,000 (εκ των οποίων οι 15,000 ήταν μισθωτής απασχόλησης). Τον μήνα Ιούλιο σημειώθηκε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων, για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια.

- Για το επόμενο εξάμηνο, σχεδόν 1 στις 4 επιχειρήσεις προβλέπει μείωση του απασχολούμενου προσωπικού. Με εντονότερη την τάση στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που σχεδιάζουν αναδιάρθρωση των θέσεων και του κόστους απασχόλησης.

- Τα ευρήματα από τις στατιστικές προβολές του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων θα τείνει να γίνει αρνητικό, άρα και οι προοπτικές μείωσης της ανεργίας είναι περιορισμένες. Πάνω από 1 στις 5 επιχειρήσεις θεωρεί πιθανό ότι θα απολύσει προσωπικό το επόμενο εξάμηνο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 5 άτομα (40,2%).

-Το 43% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται στην έγκαιρη καταβολή των μισθών 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε ότι έχει μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων στο προηγούμενο εξάμηνο.

- Παραμένει, αν και μειούμενο (39% έναντι 43%), το καθεστώς εφαρμογής ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Μάλιστα, το 41,1% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας στο επόμενο εξάμηνο. Δεδομένης της έλλειψης προοπτικής για αύξηση της ζήτησης και των επενδύσεων, η πρακτική αυτή θα συνεχίσει να αποτελεί λύση ανάγκης για τις επιχειρήσεις.

Επιπτώσεις των capital controls

- Κάθετη πτώση στο κύκλο εργασιών τους λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων (capital controls) σημείωσαν 9 στις 10 επιχειρήσεις. Τρεις στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70% ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Άμεση συνέπεια ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ κατά το διάστημα αυτό. Με μια μετριοπαθή εκτίμηση υπολογίζεται ότι από αυτή την μείωση το ελληνικό δημόσιο έχασε 570 εκ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

-Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα μόνο 1 στις 2 επιχειρήσεις χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS.

Πολιτική Κατάσταση

- Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων, το 71,7%, θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.

- Σχετικά με την πολιτική τους εκπροσώπηση, πάνω από 1 στις 2 (56,5%) επιχειρήσεις θεωρούν ότι δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους κανένας υφιστάμενος πολιτικός σχηματισμός.

Την έρευνα παρουσίασαν ο καθηγητής Διονύσης Γραβάνης και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΜΕ Δημήτρης Μπίμπας, ενώ από τα μέλη της διοίκησης του Ινστιτούτου παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Παπαργύρης και ο Γεώργιος Κουράσης.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της έρευνας ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στη Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου, την οποία η ΓΣΕΒΕΕ στηρίζει , λέγοντας ότι η ΔΕΘ πρέπει να ξαναβρεί τον εμπορικό της χαρακτήρα και να μην είναι "πανηγύρι" και "πολιτική φιέστα", όπως τα τελευταία πολλά χρόνια.