Skip to main content

Λύση Airbnb αναζητείται για τα ξενοίκιαστα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Το AirBnB των καταστημάτων ψάχνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων στη Θεσσαλονίκη - Κλειστά καταστήματα – φιλέτα προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες

Η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια. Όχι όμως και η αξιοποίηση. Μπορεί να μην έχει αποτυπωθεί επισήμως, πλην όμως οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων, αλλά και πολλοί μεσίτες έχουν μια διαφορετική εικόνα για τις κατοικίες και μια πρόκληση για τα καταστήματα.

Είχα την ευκαιρία το τελευταίο διάστημα να συνομιλήσω με αρκετούς από τους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με την αγορά και ενοικίαση ακινήτων. Πέρα από διάφορα επιχειρηματικά πρότζεκτ, τα οποία δε σπανίζουν, αλλά αφορούν κυρίως σε μεγάλα ακίνητα, σε κτήρια και σε οικόπεδα – αγροτεμάχια στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, υπάρχει η άνθηση του AirBnB στα διαμερίσματα.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε περιοχές όπως η Πυλαία, η Καλαμαριά κ.ά. η συγκεκριμένη μέθοδος εκμίσθωσης διαμερισμάτων είναι τόσο διαδεδομένη, που η εύρεση σπιτιού για ενοικίαση έχει καταστεί εν μέσω κρίσης εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Οι ιδιοκτήτες ανακαινίζουν παλιά σπίτια και τα νοικιάζουν σε τιμές συμφέρουσες για τον επισκέπτη, ασύμφορες για ενοικιαστή και εξαιρετικά κερδοφόρες για τους ίδιους.

Μεσίτες έλεγαν πως πλέον για να βρεις σε λογική τιμή το σπίτι των προδιαγραφών σου, όταν είσαι ενοικιαστής στη Θεσσαλονίκη και δεν έρχεσαι για τουριστικούς λόγους, πρέπει να κοιτάξεις στη δυτική πλευρά. Η ανατολική κυριαρχείται από το AirBnB, όπως και το κέντρο, όπου άλλωστε πάντα υπήρχε μεγάλη ζήτηση, μεγαλύτερη της προσφοράς, κρατώντας τα ενοίκια σε υψηλά επίπεδα.

Αυτά σε ό,τι αφορά στην κατοικία. Το επόμενο όμως στοίχημα, δεν είναι η κατοικία, ούτε οι χώροι γραφείων και επαγγελματικής στέγης. Οι παράγοντες της αγοράς στη Θεσσαλονίκη ψάχνουν να βρουν την επιχειρηματική ιδέα αξιοποίησης των καταστημάτων. Το δικό τους AirBnB ίσως...

Είναι τόσα πολλά τα κλειστά καταστήματα σε όλη τη Θεσσαλονίκη και ειδικά στην προνομιακή περιοχή του κέντρου, που είναι βέβαιο πως για τα επόμενα χρόνια εάν δε βρεθεί ένας νέος τρόπος αξιοποίησης, πέραν της -συνήθως προσωρινής- ενοικίασης από μικρές επιχειρήσεις, θα παραμείνουν κουφάρια, με τα λουκέτα σε πρώτο πλάνο.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς έλεγαν πως η κρίση σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις γνωστές συνταγές του παρελθόντος, όταν η οικονομική δραστηριότητα ήταν πολλαπλάσια, τα επιχειρηματικά ανοίγματα ακόμη κι από μεμονωμένα άτομα εύκολα, η ρευστότητα σε καλά επίπεδα και η κατανάλωση στο ζενίθ της.

Πλέον όλα αυτά αποτελούν ένα παρελθόν πολλών χρόνων και η απώλειά τους συνιστά τη θλιβερή παρακαταθήκη του καταστήματος για το μέλλον.

Οι ίδιοι άνθρωποι πάντως θεωρούν πως παρά τη χαμηλή κατανάλωση μπορεί να υπάρξει ένα ευρύτερο πρότζεκτ αξιοποίησης, το οποίο θα ξεφύγει από την πεπατημένη και θα μπορέσει να βγάλει από το τέλμα τη συγκεκριμένη αγορά. Επενδύουν κυρίως στο γεγονός ότι πολλά από τα κλειστά σήμερα καταστήματα, ειδικά στο κέντρο της πόλης μπορούν εμπορικά να χαρακτηριστούν φιλέτα.

Μάλιστα, η επιχειρηματική ιδέα αξιοποίησης αυτού του αποθέματος στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από το επιτυχημένο AirBnb των κατοικιών. Γι' αυτό κι όπως με ενημέρωσαν δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασχολούνται ακριβώς με αυτό το πρότζεκτ της αξιοποίησης των κενών καταστημάτων, καταγράφοντας μάλιστα τα ακίνητα που αξίζουν και τις προθέσεις επενδυτών.

Έτσι κάπως μπορεί η αποκαρδιωτική σημερινή εικόνα των δρόμων του κέντρου να βελτιωθεί με... απρόβλεπτο τρόπο.