Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020
x

«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ RINGTONES

Το «κλείσιμο» πάνω από 200 ιστοσελίδων που παρείχαν ringtones επέβαλλε η ΕΕ, μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησε κατά της εξαπάτησης των καταναλωτών από τους συγκεκριμένους ιστοτόπους, οι οποίοι εί

«Λουκέτο» σε περισσότερες από 200 ιστοσελίδες που παρείχαν ringtones επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησε κατά της εξαπάτησης των καταναλωτών από τους συγκεκριμένους ιστοτόπους, οι οποίοι είχαν συχνά στόχο τα παιδιά και τους εφήβους.

Η Επιτροπή Καταναλωτών της ΕΕ ανακοίνωσε ότι ερεύνησε 301 ιστοσελίδες από τον Ιούνιο του 2008, μετά τις διαμαρτυρίες γονέων και καταναλωτών για απάτη στην αγορά των ringtones, η οποία ανέρχεται σε 691 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η έρευνα έγινε και στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και στη Νορβηγία και την Ισλανδία και είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή συνολικού προστίμου 2 εκατομμυρίων ευρώ σε 9 ιταλικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής πτέρυγας της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone και της Telecom Italia.

Περισσότερες από τις μισές ιστοσελίδες που ερευνήθηκαν περιελάμβαναν ringtones από ήρωες της τηλεόρασης και χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και ζητούσαν τη συγκατάθεση των γονέων για την εγγραφή στην υπηρεσία των ρινγκτόουνς, σύμφωνα με την Ε.Ε.

«Οι μικρής ηλικίας άνθρωποι δεν θα πρέπει να πέφτουν θύματα εξαπάτησης, όπως παραπλανητικών διαφημίσεων που τους δελεάζουν να ΄κατεβάσουν΄ ringtones τα οποία πιστεύουν ότι είναι δωρεάν», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κατανάλωση, Μεγκλένα Κούνεβα, η οποία καλεί τους γονείς να λαμβάνουν μεγαλύτερη μέριμνα όσον αφορά την πρόσβαση των παιδιών τους σε ιστοσελίδες από τις οποίες μπορούν να «κατεβάζουν» διάφορα αρχεία.

«Οι γονείς δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν άσχημες εκπλήξεις στο λογαριασμό του τηλεφώνου τους, επειδή τα παιδιά τους εγγράφηκαν από λάθος σε κάτι που δεν είχαν συμφωνήσει», προσθέτει η ίδια.

Μετά την έρευνα έκλεισαν 54 ιστοσελίδες και περισσότερες από 150 υποχρεώθηκαν να αλλάξουν διαφημίσεις οι οποίες σε παραβίαση της νομοθεσίας περί κατανάλωσης της Ε.Ε. δεν καθιστούσαν σαφείς στους καταναλωτές τις χρεώσεις που θα τους έκαναν.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ