Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019
x

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Το γνωστό στην Τουρκία σατιρικό περιοδικό «Penguen» σταματά την κυκλοφορία του

Το περιοδικό «Penguen» με έδρα την Κωνσταντινούπολη είναι γνωστό στην Τουρκία για την κριτική που ασκεί μέσω της σάτιρας και με τις γελοιογραφίες του. Τώρα η διεύθυνση ανακοίνωσε το κλείσιμο του περιοδικού και οι λόγοι δεν σχετίζονται με τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, όπως μπορεί να υπέθετε κανείς.

Σε συνέντευξή του προς την DW ο γελοιογράφος και εργαζόμενος του περιοδικού Σελτζούκ Ερντέμ εξηγεί για ποιον λόγο το «Penguen» βάζει λουκέτο: «Πήραμε αυτή την απόφαση γιατί έχουν αλλάξει οι συνήθειες του αναγνωστικού κοινού. Σήμερα έχουν όλοι ίντερνετ και smartphone και κανείς σχεδόν δεν αγοράζει πια την έντυπη έκδοση. Οι πωλήσεις μειώνονται στην Τουρκία όπως και σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι πρότειναν να αυξήσουμε την τιμή του περιοδικού, αλλά εμείς θεωρήσαμε ότι αυτό δεν θα ήταν σωστό. Και έτσι αποφασίσαμε να σταματήσουμε την έκδοσή του».

Η λογοκρισία του Ερντογάν

Μπορεί οι λόγοι για τους οποίους κλείνει το περιοδικό να είναι οικονομικοί, ωστόσο η λογοκρισία στην οποία υποβάλλονται δημοσιογράφοι στην Τουρκία επηρέασε και τη δουλειά των εργαζομένων του «Penguen»: «Έχουμε γίνει πιο προσεκτικοί από τότε που ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος. Στο μεταξύ υπάρχουν τόσοι πολλοί νόμοι που περιορίζουν τη δουλειά μας. Παρ' όλο που είναι η φύση της σάτιρας να ασκεί κριτική. Η σάτιρα λέει αυτό που δεν τολμά να πει κανείς άλλος. Ο στόχος μας δεν είναι να προσβάλουμε κάποιον. Αλλά πρέπει να είμαστε συνέχεια προσεκτικοί γιατί κάποιοι άνθρωποι θεωρούν προσβολή και μόνο το γεγονός ότι σχεδιάζουμε γελοιογραφίες».

Πάντως το περιοδικό θα συνεχίσει να υπάρχει υπό νέα μορφή για το τουρκικό κοινό. Ο Σ. Ερντέμ περιγράφει το μέλλον του «Penguen» ως εξής: «Τώρα αδειάζουμε τα γραφεία μας και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε από το σπίτι. Έχουμε δημιουργήσει μια εφαρμογή «Penguen» για το κινητό, μέσω της οποίας θα δημοσιεύουμε τις γελοιογραφίες μας. Ήδη περισσότεροι από 400.000 αναγνώστες έχουν κατεβάσει το App και αυτό νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή».

Γιούλια Χαν / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ