Skip to main content

Λουκέτο στο 10% από καφέ, μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη

Τα πέντε συμπεράσματα από τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της εστίασης στη Θεσσαλονίκη - Λουκέτο στο 10% από καφέ, μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια.

Από τις 6 σήμερα το πρωί η μουσική επιστρέφει στους χώρους εστίασης. Επίσης το ωράριο λειτουργίας επιμηκύνεται μέχρι τις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ από την 1η Ιουλίου απελευθερώνεται πλήρως, με αποτέλεσμα να επανέρχεται πλήρως η δραστηριότητα στην εστίαση.

Έξι εβδομάδες από την επαναλειτουργία του κλάδου –τα καφέ, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες άρχισαν να υποδέχονται κόσμο στους εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα- στη Θεσσαλονίκη, οι επαγγελματίες του κλάδου δια του γενικού γραμματέα της Ένωσης εστιατόρων, ψητοπωλών και καφέ – μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλη Επιτροπίδη, έχουν καταλήξει ήδη στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Πρώτον, το 10% των 7.700 επιχειρήσεων που υπήρχαν πριν από το lockdown του περασμένου Νοεμβρίου έκλεισαν.

Δεύτερον, άλλο ένα 10% των 7.700 επιχειρήσεων άλλαξαν χέρια, αλλά παρέμειναν στον κλάδο της εστίασης.

Τρίτον, το 80% των επιχειρήσεων εστίασης δούλεψαν ικανοποιητικά έως καλά από τις πρώτες μέρες. Σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί τον Ιούνιο του 2020, όταν μετά το πρώτο μεγάλο lockdown μόλις το 11% των Ελλήνων είχε επισκεφθεί καταστήματα εστίασης και έπρεπε να έρθει ο Ιούλιος, δηλαδή να μπει για τα καλά το καλοκαίρι για να υπάρξει αξιόλογη κίνηση. Ιδιαίτερο ήταν πέρσι το πρόβλημα στις ταβέρνες, όπου συχνάζουν μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι οποίοι προφανώς φοβούνταν να ξεμυτίσουν. Φέτος, κυρίως λόγω της προόδου των εμβολιασμών, δεν υπήρξε διστακτικότητα και από την πρώτη ημέρα οι πελάτες επανήλθαν. Στο νομό Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στους τουριστικούς δήμους, δηλαδή τον δήμο Βόλβης (Ασπροβάλτα, Σταυρός κλπ.) και στον δήμο Θερμαϊκού (Περαία, Μπαξέ Τσιφλίκι, Αγία Τριάδα, Επανομή).

Τέταρτον, η κατηγορία των επιχειρήσεων εστίασης με τη λιγότερη κίνηση στη Θεσσαλονίκη είναι τα ταχυφαγεία. Η κίνηση στα σουβλατζίδικα είναι σαφώς πιο περιορισμένη όχι μόνο σε σχέση με την περίοδο της καραντίνας, που λόγω take away και delivery δούλεψαν καλά, αλλά και σε σύγκριση με το 2019. Μία εξήγηση είναι ότι σε πρώτη φάση μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό ο κόσμος αναζητεί χώρους που να μπορεί να καθίσει με την άνεση του και να επικοινωνήσει με τους φίλους του γύρω από ένα τραπέζι και όχι μόνο να χορτάσει την πείνα του.    

Πέμπτον, η πλέον πληγείσα κατηγορία της εστίασης είναι τα χορευτικά μπαρ και κλάμπς, τα οποία τους τελευταίους 13 μήνες λειτούργησαν μόλις τους δύο.
«Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο οι εργαζόμενοι στην εστίαση μαζί με τους ιδιοκτήτες είμασταν κοντά στις 30.000 και από αυτούς το 20% -δηλαδή όσοι είχαν ή εργάζονταν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή άλλαξαν χέρια- έχει να αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης, ο οποίος, πάντως, αναγνωρίζει ότι το γεγονός ότι ο κλάδος φαίνεται ότι κατάφερε να επιβιώσει είναι από μόνο του πολύ σημαντικό.