Skip to main content

Λουκέτο στο 30% των ΜμΕ της Ξάνθης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ξάνθης, κ. Τσιακίρογλου, κρούει τον καμπανάκι κινδύνου για τα λουκέτα που έρχονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εκτόξευση
Μετά το Σεπτέμβριο διαβλέπει επιδείνωση της κρίσης, ενώ για το 2010 εκτιμά ότι θα κλείσει το 30% περίπου των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ξάνθης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, μιλώντας στη Voria για τις επιδράσεις της κρίσης στην τοπική αγορά. Ανάλογο ποσοστό λουκέτων  πιστεύει ότι θα παρατηρηθούν πανελλήνια.

Υποψήφιες επιχειρήσεις για κλείσιμο θεωρεί ότι είναι αυτές οι οποίες δεν επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια προ κρίσης στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους ή στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους.

Ο κ. Τσιακίρογλου αναφέρει ότι το κλείσιμο επιχειρήσεων στην τοπική αγορά θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας. Σημειώνει ότι ο υπουργός Απασχόλησης κ. Λοβέρδος είχε κάνει αρχικά λόγο για 100.000 νέους ανέργους φέτος, αλλά αύξησε το νούμερο αυτό σε 200.000 ανέργους, συμπληρώνει ο ίδιος. Θεωρεί ότι η κρίση θα είναι πιο ορατή από το Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι το Δεκέμβριο του 2012.

Δραματική μείωση τζίρου

Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι η μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και οι ζημίες. Επισημαίνει ότι οι τράπεζες σταμάτησαν να στηρίζουν χρηματοδοτικά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συνέπεια αρκετές να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και να μην καταφέρουν να αποφύγουν το κλείσιμο. Ο τζίρος παρουσιάζει μείωση από10%-50% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, επισημαίνει. Ειδικότερα αναφέρει ότι η μείωση του τζίρου σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης κυμαίνονται  από 30-35%, στα είδη ένδυσης και υπόδησης  από 30%-40%.
Παραδέχθηκε ότι η κίνηση τις ημέρες του Πάσχα ήταν μειωμένη σε σχέση με το περσινό Πάσχα, όπως και  κίνηση κατά την περίοδο του καρναβαλιού.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα πιστεύει ότι είναι μόνο εισπρακτικά και όχι αναπτυξιακά. Διαμαρτύρεται γιατί, όπως υποστηρίζει, οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν τα υψηλότερα ασφάλιστρα σε ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ειδικότερα αναφέρει ότι οι εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη αντιστοιχούν στο 45% του μισθού μηνιαίως, όταν κατά μέσο όρο στην Ευρώπη είναι 9%, στην Ιταλία είναι 22%. Ο ίδιος προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος ασφάλισης και τα ασφάλιστρα να είναι ίδια για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων.

Ορθολογικοί έλεγχοι από (πρώην) ΣΔΟΕ

Για τους ελέγχους που γίνονται από το πρώην ΣΔΟΕ στις επιχειρήσεις υποστήριξε ότι πρέπει να διεξάγονται κατόπιν προγραμματισμού και ορθολογικά και όχι κάθε λίγο και λιγάκι. Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρει έγινε ένας έλεγχος σε κρεοπωλείο της Ξάνθης στο κέντρο της πόλης και κράτησε 3 ώρες, ενώ τις ώρες αυτές θα έπρεπε να εξυπηρετεί τους πελάτες του ο καταστηματάρχης.

Ο κ. Τσιακίρογλου διαμαρτύρεται, γιατί πρόκειται να ανοίξουν 2 μεγάλα εμπορικά κέντρα περιφερειακά στην Ξάνθη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν είναι κατά της δημιουργίας μεγάλων εμπορικών κέντρων, εφόσον εξασφαλιστεί στην τοπική αγορά του κέντρου της πόλης και περιφερειακά οι συνθήκες, ώστε ο ανταγωνισμός να γίνεται επί ίσοις όροις.

Ο κ. Τσιακίρογλου διαμαρτύρεται, γιατί ο δήμος της Ξάνθης πρόκειται να ενώσει με πεζόδρομους δυο κεντρικές πλατείες, καταργώντας περί τις 600 θέσεις πάρκινγκ, που προκαλούν επιπτώσεις στην τοπική αγορά. Και αυτό γιατί η έλλειψη πάρκινγκ δεν διευκολύνει την προσέγγιση στα καταστήματα της αγοράς, ενώ στα εμπορικά κέντρα που δημιουργούνται υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ και άρα ο ανταγωνισμός δεν γίνεται με ίσους όρους.

Προτείνει ο δήμος να φροντίσει να εξασφαλιστούν θέσεις πάρκινγκ και να αναβαθμιστεί το κέντρο της πόλης και το περιφερειακό της τμήμα. Υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα «είναι όλα φτιαγμένα με ερασιτεχνικό τρόπο. Επίσης εκτιμά ότι πρέπει να υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα υποδομών, αλλά και να ληφθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι στην Ελλάδα για να ανοίξει μια νέα επιχείρηση απαιτούνται έξι μήνες, ενώ στη διπλανή Βουλγαρία χρειάζεται μόνο μια ημέρα.