Skip to main content

«Λουκέτο» στο δήμο Θεσσαλονίκης αν χάσει 1.000 εργαζόμενους

«Παραιτούμαι… δεν παραιτούμαι» από τον Γιάννη Μπουτάρη, που κάνει λόγο για διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επεισόδιο με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων και καταγγελίες του τελευταίου προς το δ

Του Τάσου Τασιούλα

Χίλιοι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, εφόσον υλοποιηθούν όλα τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Ο δήμος μπορεί να χάσει ακόμη και έναν στους τέσσερις εργαζομένους του, αφού συνολικά αριθμεί 3.750 άτομα προσωπικό…

Πρώτοι στη λίστα των… απολεσθέντων υπαλλήλων του δήμου οι 120 σχολικοί φύλακες, οι 115 υπάλληλοι στην καθαριότητα των σχολείων, οι 170 δημοτικοί αστυνομικοί και οι 630 με τα ασφαλιστικά μέτρα, εκ των οποίων οι 480 από την καθαριότητα (δηλαδή οι μισοί εργαζόμενοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας).

Η… παραίτηση

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έδωσε συνέντευξη τύπου για το ζήτημα, με επίκεντρο κυρίως τους δημοτικούς αστυνομικούς και προειδοποίησε ότι «αν λείψουν χίλιοι εργαζόμενοι εγώ θα πω πάρτε τα κλειδιά και διορίστε δήμαρχο».

Η ατάκα του δημάρχου ερμηνεύτηκε ως απειλή παραίτησης, όμως όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τη δήλωσή του είπε πως «η παραίτηση ενός δημάρχου δε σημαίνει τίποτα. Θα είναι σύσσωμη η αντίδραση από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Αν παραιτηθούν όλοι οι δήμαρχοι τότε θα καταλάβουν τι πηγαίνουν να κάνουν».

Ωστόσο, και αυτή η δήλωση έμεινε θολή, καθώς δεν απάντησε εάν στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η δική του πρόταση θα είναι η παραίτηση όλων των δημάρχων… Άλλωστε, όπως τόνιζε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ή οποιαδήποτε συνεννόηση της κυβέρνησης με τους δήμους, με αποτέλεσμα όλα να είναι στον… αέρα. «Η Δημοκρατία δε λειτουργεί έτσι. Μαθαίνουμε τα πάντα από την τηλεόραση», είπε.

Η συνέντευξη τύπου του δημάρχου ξεκίνησε πάντως με την αντίδραση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Βάιου, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Μπουτάρη ότι μέχρι σήμερα απέφευγε τη συνεννόηση με τους εργαζόμενους και πως διευκόλυνε τα σχέδια για τις απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, ο κ. Βάιος αποχώρησε από τη συνέντευξη τύπου (ορισμένοι εργαζόμενοι όμως δεν τον ακολούθησαν), για να καλέσει μετά το τέλος της τους δημοσιογράφους και να κάνει δηλώσεις εναντίον του κ. Μπουτάρη αναδεικνύοντας το χάσμα που χωρίζει διοίκηση και εργαζόμενους. Οι καταγγελίες εναντίον του δημάρχου έπεσαν… βροχή.

«Καταρρέουμε»

Ο κ. Μπουτάρης πάντως εξέπεμψε SOS για την τοπική αυτοδιοίκηση εφόσον υλοποιηθούν οι συμφωνίες κυβέρνησης-τρόικας. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, ενώ υπογράμμισε ότι «ο δήμος είχε έσοδα 3,5-4 εκατ.ευρώ ετησίως από τα πρόστιμα των δημοτικών αστυνομικών. Εφόσον ενσωματωθεί στην ΕΛΑΣ η δημοτική αστυνομία κανείς δεν ξέρει πού θα πάνε αυτά τα χρήματα. Μήπως στην ΕΛΑΣ; Δηλαδή, παίρνει πόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση;»…

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμιά εξοικονόμηση εξόδων από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Εσωτερικών, για τον οποίο μίλησε απαξιωτικά. «Λαμβάνουν αποφάσεις όχι απλώς ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά χωρίς διαβούλευση.
Δε μας ρώτησε κανείς. Αδιανόητο για μια χώρα με δημοκρατία και διαφάνεια να ισχύει το ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’. Αν δε βγει σήμερα, άντε αύριο το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών –δεν ξέρω καν το όνομά του- να μας πει τι ακριβώς θα γίνει, μην περιμένετε να λειτουργήσει τίποτα στους δήμους… Μην περιμένετε να κάνουν περιπολίες οι δημοτικοί αστυνομικοί. Ηδη επικρατεί μπάχαλο στην πόλη. Δεν μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να είναι στον… αέρα», δήλωσε.

Ο κ. Μπουτάρης έθεσε ζητήματα αστυνόμευσης της πόλης και ανατροπής όλης της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε ό,τι αφορά την τύχη των εργαζομένων που μπαίνουν σε κινητικότητα ή διαθεσιμότητα. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την πόλη. Θα παλέψουμε όσο μπορούμε. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης», τόνισε ο δήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί καθυστερημένου κλεισίματος των υπηρεσιών του δήμου σήμερα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης, ο κ. Μπουτάρης τις χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» και είπε ότι «το κλείσιμο είναι συμβολικό», διευκρινίζοντας πως αύριο οι υπηρεσίες θα είναι ανοιχτές. Ο κ. Μπουτάρης τάχθηκε υπέρ πιο ήπιων μορφών αντίδρασης από τους εργαζόμενους, όπως η ολιγόωρη αποχή ή διαμαρτυρία με πανό στο κέντρο της πόλης, ώστε να γίνει ο πολίτης κοινωνός των προβλημάτων των εργαζομένων.

Ο δήμαρχος είπε ότι πρέπει να επικρατήσει ενωτικό κλίμα στο δήμο ανάμεσα σε διοίκηση και εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας «υστερίες» τους «προπηλακισμούς» από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων.

Μπουτάρης και Καμίνης τα μαύρα πρόβατα…

Ο κ. Βάιος πάντως ήταν καταπέλτης ενάντια στο δήμαρχο. Τόνισε ότι επί δυόμιση χρόνια κάνει απαξιωτικές δηλώσεις εναντίον των εργαζομένων, ενώ τον χαρακτήρισε μπροστάρη των κυβερνητικών σχεδίων για απολύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

«Ο Μπουτάρης κι ο Καμίνης στοχοποίησαν τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επί δυόμιση χρόνια λέει ότι δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, ότι μπορεί να λειτουργήσει το δήμο με 2.000 υπαλλήλους, ότι έχουμε μειωμένη απόδοση, ότι δουλεύουμε 3,5 ώρες τη μέρα κ.ά. Εδινε έμμεσα το σήμα στην κυβέρνηση να κάνει απολύσεις. Οι δυο τους υπέδειξαν πως θα γίνουν οι απολύσεις στους δήμους. Θα υπάρξουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με αγωνιστικό χαρακτήρα από τους εργαζόμενους στους δήμους, όπου θα ενσωματωθούν όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι», επισήμανε ο κ. Βάιος.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων κατήγγειλε τον κ. Μπουτάρη από τις διαδικασίες του νέου οργανισμού του δήμου και της αξιολόγησης του προσωπικού, στοχεύοντας έτσι σε οριζόντιες απολύσεις. «Άλλαξε στάση σήμερα αφού τον καταγγείλαμε. Κάνει προπαγανδιστικό παιχνίδι και παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. Θέλει να μας κάνει συνενόχους σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης προς όφελός του», σημείωσε.

Καταγγελίες

Παράλληλα, ο κ. Βάιος είπε ότι ο ΣΕΔΘ θα καταθέσει μήνυση εναντίον του κ. Μπουτάρη στον εισαγγελέα και την Επιθεώρηση Εργασίας για το γεγονός ότι «δεν έχει δώσει ρούχα στους εργαζόμενους από τότε που ανέλαβε δήμαρχος. Τα μέσα ατομικής προστασίας που υποχρεούται να παρέχει δεν τα δίνει και εισπράττει γι’ αυτά κάθε χρόνο 300.000 ευρώ. Μέχρι τώρα πήρε περίπου 1 εκ. ευρώ και δεν ξέρουμε που πήγαν τα χρήματα… Υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων, αλλά και για τη δημόσια υγεία με τη μετάδοση μικροβίων σε όλη την πόλη. Είναι ο άνθρωπος των απολύσεων. Λέει και δεν κάνει. Να αποδείξει εμπράκτως ότι είναι με τους εργαζόμενους κι όχι να το χρησιμοποιεί ως άλλοθι. Τον καλούμε να μπει μπροστάρης σε ενιαία γραμμή με τους εργαζόμενους».

Επίσης, ο κ. Βάιος κατήγγειλε ότι ο δήμαρχος «μοίρασε πλούτο και εξουσία σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΔΘ», με αποτέλεσμα να υπάρχει διαίρεση στο σύλλογο. Τα μέλη είναι 13 και ορισμένοι σύμφωνα με τον κ. Βάιο «ορίστηκαν και χειροτονήθηκαν προϊστάμενοι ή σε διευθυντικές θέσεις, παρακάμπτοντας την ιεραρχία».