Skip to main content

Λουκίδης: Πώς καταπολεμούν τα νέα φάρμακα Regeneron's-AstraZeneca τον κορωνοϊό

Τα νέα φάρμακα για την καταπολέμηση της Covid-19 είναι απoδοτικά απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις ακόμα και στην πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα

Για τα νέα φάρμακα της Regeneron's και της AstraZeneca τα οποία θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.

Διαβάστε: Βρετανία: Εγκρίθηκε κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων για θεραπεία του κορωνοϊού

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ τα φάρμακα, είχαν χρησιμοποιηθεί σε 2 ειδών μελέτες. Πιο συγκεκριμένα:

-Σε άτομα που είχαν νοσήσει και ήταν επικίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές στην υγεία τους 
-Σε άτομα που δεν είχαν νοσήσει αλλά είχαν επαφή με κρούσμα στο στενό τους περιβάλλον

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων τους όπως είπε, είναι η πρόληψη, η έγκαιρη αντιμετώπιση και η πολύ γρήγορη μείωση του ιικού φορτίου. «Δεν επιτρέπουν την πρωτεΐνη του ιού να εξαπλωθεί  καθώς και την μετέπειτα φλεγμονή», τόνισε ο κ. Λουκίδης.

Μάλιστα, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι τα φάρμακα είναι απoδοτικά απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις ακόμα και στην πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν υψηλό κόστος.

Για την εικόνα της πανδημίας δήλωσε πως φαινόταν εδώ και αρκετές μέρες πως η αύξηση των νοσηλειών θα έφερνε αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ.

«Θα δούμε και άνοδο στη θνητότητα, σε επίπεδα που δεν είχαμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό», αποκάλυψε.

«Η δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί, δεν γίνεται αυτός που δεν θέλει να την προστατέψει να βρίσκεται στο προσκήνιο», τόνισε αναφορικά με τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τους ανεμβολιάστους πελάτες στην εστίαςση

«Μπορεί τα αντικίνητρα να είναι απέναντι στις προσωπικές ελευθερίες, ωστόσο στην υγεία το υπέρτατο αγαθό είναι η προστασία της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ.Λουκίδης  εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη του για μαζικό εμβολιασμό όλων των εκπαιδευτικών.