Skip to main content

Λουβίδια: Ένα παραδοσιακό, γευστικό μυστικό από το Νεοχώρι Χαλκιδικής

Μια θέση στην τοπική γαστρονομία διεκδικούν τα ξερά λουβίδια, που μπουρλιάζονται, δημιουργώντας… κολιέ και ξεραίνονται στον αυγουστιάτικο ήλιο

Έφτασαν να φιγουράρουν μέχρι και στο περιοδικό του φημισμένου Βρετανού σεφ Jamie Oliver, «Jamie Magazine», ως μια «γκουρμέ» επιλογή, που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο στο Νεοχώρι Χαλκιδικής. Τα ξερά λουβίδια, ένα είδος κίτρινου φασολιού, σήμα κατατεθέν της περιοχής, που ευδοκιμούν εκεί χάρη στο ιδιαίτερα υγρό υπέδαφος, είναι το «μυστικό» των οικογενειών του Νεοχωρίου, το οποίο περνά από γενιά σε γενιά, πρωταγωνιστεί στους μπαχτσέδες και έχει φτάσει να διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στην τοπική γαστρονομία. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο του cluster που δημιούργησαν πρόσφατα επιχειρήσεις της περιοχής υπό την ομπρέλα του δήμου Αριστοτέλη με στόχο την ενίσχυση της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας σε συνάρτηση με τον τουρισμό, θα γίνει προσπάθεια το προϊόν να αναδειχθεί, και από τα οικογενειακά τραπέζια να βρεθεί στα μενού εστιατορίων και ξενοδοχείων, βγαίνοντας με τη φήμη και τη γεύση του από τα όρια του Νεοχωρίου. Άλλωστε, όπως λένε οι ντόπιοι, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα νόστιμο έδεσμα, που αποκτά την ξεχωριστή του γεύση ακριβώς λόγω του παραδοσιακού τρόπου με τον οποίο παράγεται –μπούρλιασμα και ξήρανση- και το οποίο μαγειρεύεται και τρώγεται με παστό χοιρινό, με τράγο, με γιαούρτι, ακόμα και με σκορδαλιά.

Την τελευταία δεκαετία μάλιστα ο Γυναικείος Σύλλογος Νεοχωρίου προχώρησε σε ενέργειες αναβίωσης του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής των λουβιδιών, μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις, ακόμα και παρουσιάσεις σε ξένους δημοσιογράφους. Το Νεοχώρι άλλωστε είχε ανέκαθεν παράδοση στα φασολάκια και μάλιστα στο παρελθόν υπήρχε ακόμα και τοπικός συνεταιρισμός, όμως με τα χρόνια η ενασχόληση με την καλλιέργεια έφθινε.

Το μπούρλιασμα και τα κολιέ από λουβίδια

Τα λουβίδια συλλέγονται από τους ντόπιους φασουλοπαραγωγούς τον Αύγουστο. Οι Νεοχωρινοί τα μπουρλιάζουν, δηλαδή τα περνάνε από κλωστή, φτιάχνοντας εντυπωσιακά κολιέ από φασόλια και τα αφήνουν στον αυγουστιάτικο ήλιο για να ξεραθούν, ενώ στη συνέχεια τα διατηρούν σε δροσερό μέρος για να τα καταναλώσουν τον χειμώνα. Όταν πρόκειται να τα μαγειρέψουν, τα μουλιάζουν στο νερό, προκειμένου να μαλακώσουν και να βράσουν εύκολα.

Μάλιστα, τα λουβίδια έχουν και τη δική τους γιορτή, που θα γίνει του χρόνου στο πλαίσιο της γαστρονομικής δράσης Kouzina στις 11 Ιουνίου και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μαίρης Βαλοδήμου, της γυναίκας που πρωτοστάτησε στην αναβίωσή τους μέσα από τον τοπικό γυναικείο σύλλογο και έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Στο πλαίσιο της γιορτής θα πραγματοποιηθεί μαγειρικό workshop για το πώς μαγειρεύονται τα ξερά λουβίδια με χοιρινό κρέας, ενώ θα παρουσιαστεί και όλη η παραδοσιακή, παραγωγική διαδικασία.

Από τη φωτογράφιση για το Jamie Magazine, με την αείμνηστη Μαίρη, που πρωτοστάτησε στην αναβίωση των λουβιδιών

 

«Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν που βγάζει το Νεοχώρι. Γι’ αυτό και προσπαθούμε ως δήμος Αριστοτέλη να βοηθήσουμε, ώστε να υπάρξει μια συστηματική προβολή και προώθηση των λουβιδιών και να βρουν τη θέση τους στην τοπική γαστρονομία. Έτσι θα μπορούν να τα απολαμβάνουν και οι τουρίστες, ενώ το προϊόν θα μπορέσει να γίνει και ευρύτερα γνωστό» λέει στη Voria.gr η δημοτική σύμβουλος, Ελένη Καραντώνα.