Skip to main content

Λύση μέσω ΔΝΤ για την Ελλάδα υποστηρίζει και η Ολλανδία

Η Ολλανδία υποστηρίζει την ιδέα για χρηματοπιστωτική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα, όμως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι δε θα είναι αρκετή.
Η Ολλανδία υποστηρίζει την ιδέα για χρηματοπιστωτική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα, όμως εκτιμά ότι δε θα είναι αρκετή, ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

«Υποστηρίζουμε την οδό του ΔΝΤ», δήλωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ χθες στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Απλώς ο ρόλος του ΔΝΤ δεν θα είναι αρκετός», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι «οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται για φέτος σε περίπου 40 δισ. ευρώ».

Αν η βοήθεια του ΔΝΤ δεν είναι επαρκής, μια παράλληλη λύση πρέπει να προκύψει από την ευρωπαϊκή περιοχή, σύμφωνα με τον υπουργό, για τον οποίο «θα υπάρχει πάντα δυνατότητα προσφυγής στις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ υπενθύμισε στους βουλευτές ότι η διατήρηση της σταθερότητας των ευρωπαϊκών χρηματαγορών αποτελεί κοινή ευθύνη και υποστήριξε πως «η αστάθεια σε μια χώρα της ζώνης του ευρώ έχει συνέπειες για την Ολλανδία».

«Η Ελλάδα είναι η ίδια υπεύθυνη γι΄ αυτό που συνέβη και πρέπει να σηκώσει τα μανίκια», δήλωσε ο υπουργός, «όμως πρέπει να εμποδίσουμε να επεκταθεί προς την Ολλανδία η ελληνική πυρκαγιά».

Οι περισσότερες από τις χώρες της ευρωζώνης αρνούνται σ΄ αυτό το στάδιο ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, επειδή κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ομολογία αποτυχίας. Όμως, η Γερμανία δήλωσε πως είναι «ανοικτή» στην ιδέα μιας παρέμβασης του ΔΝΤ.

Ο ντε Γιάγκερ δήλωσε ότι έχει λάβει «διαφορετικά σήματα από τη Γερμανία» σχετικά με το θέμα, «όμως θα χαιρετίσουμε τη Γερμανία, όταν θα επιλέξει κι αυτή τη λύση του ΔΝΤ».

Η ολλανδική κυβέρνηση πρέπει τώρα να επισημοποιήσει τη θέση της.