Skip to main content

Φραγκούλης στη Voria: Αγαπώ πολύ τη χώρα μου για να γίνω πολιτικός

Ο Μάριος Φραγκούλης μιλά στη Voria.gr για την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη, την απουσία ενός νέου Μάνου Χατζηδάκι και το όνειρό του για την Ελλάδα.

Οι μελωδίες του έχουν ταξιδέψει σε κάθε άκρη του κόσμου και ο κόσμος έχει ταξιδέψει με τις μελωδίες του. Ένα ταξίδι των αισθήσεων με βάρκα τον έρωτα, το όνειρο και τη ζωή.

Ο λόγος για τον Μάριο Φραγκούλη, ο οποίος την Τρίτη 25 Ιουνίου επιστρέφει στη Μονή Λαζαριστών, στο σπίτι του, όπως λέει στη Voria.gr, με τη «Γαλάζια Λίμνη», το νέο του cd που κυκλοφορεί από την MINOS EMI/UNIVERSAL υπό τη καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου, αλλά και αγαπημένα τραγούδια από το τεράστιο ρεπερτόριό του, ελληνικό και ξένο.

Ο Μάριος Φραγκούλης μιλά στη Voria.gr για την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη, τα καλλιτεχνικά πρότυπα της σύγχρονης εποχής, την απουσία ενός νέου Μάνου Χατζιδάκι, απαντά στο αν θα κατέβαινε στην πολιτική και μας περιγράφει το όνειρό του για την Ελλάδα.

-Γιατί να «κολυμπήσει» κάποιος στη «Γαλάζια λίμνη»;

Για να αποκαλύψει τα χρώματα της δύναμής του, του εσωτερικού του κόσμου, να ερωτευτεί και να ανακαλύψει ξανά το καλοκαίρι. Μέσα από τις τόσες εικόνες που δημιουργεί η Λίνα Νικολακοπούλου που έφερε στην παρέα μας τον μοναδικό Άρη Σαμαράκη πιστεύω ότι γινόμαστε και λίγο πιο σοφοί, αγγίζουμε περισσότερο το προσωπικό μας τραύμα και μεγαλώνει μέσα από αυτό η σιγουριά του εαυτού μας. Γίναμε μέσα από αυτή την συνεργασία πιο δυνατοί.

- Τη μουσική στον νέο σας δίσκο την έχετε γράψει ο ίδιος. Από πού πηγάζει η έμπνευσή σας;

Από τα πάντα, τους φίλους μου, τις εικόνες που παίρνω από τα διάφορα ταξίδια, την αγωνία μου για το αβέβαιο μέλλον, την αγωνία του ανθρώπου, αλλά και την ομορφιά της ζωής. Αντλώ έμπνευση από τα πάντα γιατί θέλω να τραγουδήσω τα πάντα, να πω όλες τις μικρές-μεγάλες ιστορίες.

- Ζούμε σε μία εποχή όπου όλο και περισσότερα πρόσωπα αναδύονται από το Υoutube και χαρακτηρίζονται ως πρότυπα, ειδικά για τη νέα γενιά. Πού πιστεύετε ότι οδηγεί αυτό το φαινόμενο;

Εγώ παίρνω το σχόλιό σας ως θετικό, απλά γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που κάνουν γενναίες προσπάθειες να αντισταθούν σε πολύ παράξενες συνθήκες τόσο στη δισκογραφία όσο και επικοινωνιακά με όλα τα ΜΜΕ.

-Λείπει η ποιοτική μουσική σήμερα από τη χώρα μας ή έχει αλλάξει το πώς ορίζουμε την «ποιότητα»;

Δεν πιστεύω πως δεν υπάρχει δημιουργία, πιστεύω πως δεν υπάρχει στόχος. Κάνουμε κάποια πράγματα για να δείξουμε πως κάτι παράγουμε. Δεν υπάρχει έμπνευση για πρωτοπορία, για κάτι καινούργιο που θα μείνει στην ιστορία. Δεν υπάρχει ένας νέος Μάνος Χατζιδάκις, η σκληρή μελέτη πλέον δεν είναι το πιο μεγάλο μέρος της δουλειάς μας, έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και φυσικά ανακαλύπτουμε πως επαναλαμβανόμαστε.

Η ποιότητα ξεκινά από την παιδεία, την εκπαίδευση, το σχολείο, την τηλεόραση και το επίπεδο της τηλεόρασης που πλέον είναι πολύ μέτριο, το ραδιόφωνο που παίζει μόνο ό,τι ορίζουν οι ιδιοκτήτες και οι εταιρείες, χωρίς να υπολογίζουν τη δουλειά ενός καλλιτέχνη που έχει θυσιάσει τα πάντα για να κρατήσει τον πήχη ψηλά, προφασιζόμενοι ότι δεν είναι της συγκεκριμένης εποχής. Η προσπάθεια πια δεν επικροτείται σε κανένα επίπεδο.

-Διανύουμε προεκλογική περίοδο και σίγουρα τα πολιτικά τεκταινόμενα δεν αφήνουν ανεπηρέαστο έναν καλλιτέχνη. Πώς ονειρεύεστε το αύριο της Ελλάδας; 

Εύχομαι να επιστρέψει ο πολιτισμός και η αγάπη για τις τέχνες και για αυτήν τη χώρα που είναι η Ελλάδα μας, να ζήσει πάλι όμορφες στιγμές. Να μην ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες, να βρουν οι νέοι ξανά τον δρόμο τους, να γεμίσουν μουσικές, να ξαναλειτουργήσουν όλα τα μικρά μαγαζάκια και τα παντοπωλεία, να ξαναδημιουργήσουμε σπουδαίες μεγάλες ελληνικές ταινίες και να βρούμε μέσα μας τον χαμένο εαυτό μας.

- Δεχθήκατε πότε πρόταση να πολιτευτείτε;

Αγαπώ πολύ τη χώρα μου για να γίνω πολιτικός. Η πρότασή μου, όμως, είναι η επιλογή των παραστάσεων στα φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής να μην είναι ποτέ θέμα πολίτικο.

- Έρχεστε και πάλι στη Θεσσαλονίκη αυτήν τη φορά για το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών. Πώς νιώθετε και τι σημαίνει το φεστιβάλ για την πόλη;

Για μένα σημαίνει επιστροφή στο σπίτι μου, γιατί στη Μονή Λαζαριστών πραγματοποίησα την πρώτη μου ανοιχτή συναυλία και επίσης γιατί τη Θεσσαλονίκη την έχω πολύ βαθιά μες την καρδιά μου. Στη Θεσσαλονίκη χρωστάω το μεγάλο κοινό μου στην Ελλάδα και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

 

Info:

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Τρίτη 25 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21.30
Οι πόρτες ανοίγουν στις: 20.30