Skip to main content

Μάας - Ντι Μάιο: Συνεργασία για την ανάκαμψη

Ιταλική ικανοποίηση για τη στάση του Βερολίνου στο θέμα της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι  στην Ρώμη η  συνάντηση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Στην ατζέντα τους κύρια θέση είχαν ο τουρισμός, το μεταναστευτικό, η κρίση στην Λιβύη και η προσπάθεια στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού.

Οι δυο υπουργοί επισκέφθηκαν το νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Σπαλαντσάνι της Ρώμης  και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ciampino, απ' όπου απογειώνονται αεροσκάφη που συμμετέχουν στην αποστολή «Ειρήνη» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Στις  δηλώσεις του, ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών τόνισε ότι η έλευση Γερμανών τουριστών θα είναι αναμφίβολα θετική για την ιταλική οικονομία και ότι θεωρεί σημαντικό το ότι όλοι οι τουρίστες γενικότερα μπορούν πλέον να μετακινούνται και πάλι ελεύθερα εντός της ΕΕ.

Ιταλικές ευχαριστίες για την περίθαλψη ασθενών στη Γερμανία

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση, ο Λουίτζι ντι Μάιο ευχαρίστησε την Γερμανία για το ότι δέχθηκε και θεράπευσε 44 ιταλούς ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ πραγματοποιήθηκαν από κοινού και πτήσεις για επαναπατρισμό πολιτών από τρίτες χώρες.

Η Ιταλία, παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την στάση του Βερολίνου υπέρ ενός φιλόδοξου σχεδίου για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των χωρών μελών αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ιταλία και Γερμανία κατά το επόμενο εξάμηνο  πρέπει να εργαστούν -παραμένοντας σε συνεχή επαφή- για να επιτευχθεί ικανοποιητική συμφωνία», τόνισε ο Ντι Μάιο.

Αναφορικά με τη Λιβύη, τέλος, και οι δυο χώρες στηρίζουν την αποστολή «Ειρήνη».  η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ζήτησε και πάλι από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν μετριοπάθεια για να μην υπάρξουν κι άλλα θύματα. «Αυτό ήταν κάτι που τόνισα και κατά την συνάντησή μου στην Άγκυρα την περασμένη Παρασκευή με τον τούρκο ομόλογό μου Μελβούτ Τσαβούσογλου» υπογράμμισε, τέλος, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle