Skip to main content

Μάχη κατά απάτης και της διαφθοράς ξεκινά ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Είναι ο πρώτος δήμος σε όλη τη χώρα, ο οποίος εντάχθηκε στη «Διεθνή Συμμαχία των Δημόσιων Οργανισμών για την Καταπολέμηση της Απάτης».

Στην ενίσχυση των μηχανισμών του για τον εντοπισμό των προειδοποιητικών σημάτων που υποδεικνύουν στοιχεία κινδύνου και διαφθοράς προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εντάσσεται στη «Διεθνή Συμμαχία των Δημόσιων Οργανισμών για την Καταπολέμηση της Απάτης».

Είναι ο πρώτος δήμος σε όλη τη χώρα, ο οποίος εντάχθηκε στο Law Enforcement and Government Alliance («Διεθνής Συμμαχία των Δημόσιων Οργανισμών για την Καταπολέμηση της Απάτης») του Διεθνούς Οργανισμού Κατά της Απάτης.

«Το 2011 αναλάβαμε έναν δήμο, ο οποίος είχε υποστεί ένα πολύ μεγάλο χτύπημα από την κακοδιαχείριση. Είμαι ευχαριστημένος που είμαστε ο πρώτος δήμος και δημόσιος οργανισμός, ο οποίος σε συνεργασία με το Association of Certified Fraud Examίners Ελλάδος (Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης), πέτυχε την ένταξή του στο Law Enforcement and Government Alliance», τόνισε ο δήμαρχος.

Όπως είπε, «αυτά που βλέπουμε καθημερινά στις εφημερίδες για την απάτη, είναι μια σειρήνα, σαγηνεύει πάρα πολλούς είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς οργανισμούς. Τους αρέσει να κερδίζουν λεφτά πέρα από τη νόμιμη διαδικασία. Δεν είναι κακό να κερδίζεις λεφτά, αλλά είναι κακό να ξεπερνάς τον νόμιμο τρόπο».

Αποστολή του προγράμματος, όπως εξήγησε, είναι η μείωση των περιστατικών απάτης και εγκληματικότητας και η παροχή βοήθειας ενίσχυσης της εμπειρίας ανίχνευσης ανάλογων περιπτώσεων. «Η ένταξή μας στη κυβερνητική αυτή συμμαχία απώτερο στόχο έχει αυτή ακριβώς την ενίσχυση των μηχανισμών ασφαλιστικών δικλείδων στις δομές τον Δήμου μας, για τον εντοπισμό των προειδοποιητικών σημάτων και των κόκκινων σημαιών που υποδεικνύουν στοιχεία κινδύνου και διαφθοράς. Ας μη ξεχνάμε εξάλλου ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα υπεξαίρεσης», ανέφερε,  

Σήμερα απονεμήθηκε στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη πιστοποιητικό για την ένταξη του δήμου στη «Διεθνή Συμμαχία των Δημόσιων Οργανισμών για την Καταπολέμηση της Απάτης».

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Καταπολέμηση της απάτης – Βελτίωση της διακυβέρνησης», η οποία διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης (ACFE Greece), υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ο δήμος θα μπορεί να ανταλλάσσει απόψεις παγκόσμιους φορείς. Θα μαζεύει τεχνογνωσία και θα έχει περισσότερα εργαλεία. Η απάτη είναι παντού», υπογράμμισε η Εύη Δημητρούλια, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης (ACFE Greece) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και αποτελεί παράρτημα στην Ελλάδα του διεθνούς οργανισμού  ACFE, του επαγγελματικού σωματείου των πιστοποιημένων ελεγκτών κατά της απάτης, με περισσότερα από 80.000 μέλη διεθνώς.

Αποστολή του είναι να περιορίσει τις επιπτώσεις που προκαλούν η απάτη και η διαφθορά και να συνδράμει τα μέλη του στην ανίχνευση, διερεύνηση και αποτροπή αντίστοιχων περιστατικών.