Skip to main content

Μαγιόρκα: Αναθεώρηση τουριστικού μοντέλου λόγω Thomas Cook;

Η χρεοκοπία τροφοδότησε με νέα επιχειρήματα εκείνους που αμφισβητούν το υφιστάμενο τουριστικό μοντέλο.

Πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην ισπανική τουριστική βιομηχανία η χρεοκοπία της Thomas Cook. Με προγράμματα έκτακτης δανειοδότησης αλλά και φοροαπαλλαγές η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους ξενοδόχους ώστε να περιορίσουν τις ζημίες τους.

Αν και αναμενόμενη για πολλούς, η εξέλιξη προκάλεσε τεράστιο σοκ στον κλάδο, διηγείται η Μονίκ που εργάζεται στο υποκατάστημα της Thomas Cook στη Μαγιόρκα: «Διαισθανόμασταν τι θα γίνει. Υπήρχαν φήμες. Αλλά όταν έσκασε η είδηση στις 23 Σεπτεμβρίου στις 5 το πρωί, ήμασταν σοκαρισμένοι. Εδώ είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια […] και υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς το μισθό τους. Δεν είμαστε καλά. Καθόλου καλά…»

Οι περισσότεροι εκ των 700 περίπου συναδέλφων της συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους παρότι δεν έχουν πληρωθεί καν για το Σεπτέμβριο. Όλοι περιμένουν τώρα τα νεότερα από το διαχειριστή πτώχευσης, όπως λέει η Βανέσα, επίσης τουριστική υπάλληλος στα κεντρικά της Thomas Cook στη Μαγιόρκα: «Δεν ξέρουμε τίποτα ακόμη. Προσπαθούμε απλά να περάσει κάπως η μέρα μας. Παίζουμε χαρτιά. Άλλοι κάθονται στους υπολογιστές και κάνουν αιτήσεις για δουλειά».

Έκτακτα μέτρα της τοπικής κυβέρνησης

Η είδηση της πτώχευσης αιφνιδίασε και προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις Βαλεαρίδες, επισημαίνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Μαγιόρκα Μαρία Φροντέρα. «Σηκώνεσαι το πρωί και ακούς την είδηση της χρεοκοπίας της Thomas Cook. Την ίδια ώρα μπαίνουν στα ξενοδοχεία νέοι πελάτες από τη Γερμανία. Ήταν τόσο αντιφατικό. Η μεγαλύτερη αποτυχία στην πολιτική ενημέρωσης της Thomas Cook».

Για τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Βαλεαρίδων Νήσων οι ζημίες είναι τεράστιες και υπολογίζονται σε τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Λάγκο Νεγκουαρέλα, τοπικό υπουργό Τουρισμού, Οικονομίας και Εργασίας. Από την πρώτη στιγμή η περιφερειακή κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την παροχή έκτακτης βοήθειας για τον κλάδο. Για τους υπαλλήλους της Thomas Cook που δεν λαμβάνουν πλέον μισθό από την εταιρία προβλέπεται έκτακτη ενίσχυση ύψους 500 ευρώ για τέσσερις μήνες ενώ για τα συμβαλλόμενα ξενοδοχεία θα υπάρξουν έκτακτα προγράμματα δανειοδότησης. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στο πακέτο βοήθειας 300 εκατομμυρίων που έχει προαναγγείλει ήδη η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Αρκετoί αντιμετωπίζουν στο μεταξύ την εξέλιξη ως αφορμή για αναθεώρηση του τουριστικού μοντέλου, όπως επισημαίνει ο ξενοδόχος Χαβιέ Βιχ: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε αναδόμηση της αγοράς. Η Μαγιόρκα εξαρτάται σήμερα από δυο αγορές: τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Είδαμε μόλις τι σημαίνει αυτό. Ειδικά όταν την ίδια ώρα εξαρτάσαι και από δυο μεγάλους τουριστικούς ομίλους. Ενδεχομένως να πρέπει να στραφούμε σε άλλες μακρινές αγορές και να επενδύσουμε σε νέους επικοινωνιακούς διαύλους».

Μαρκ Ντούγκε (ARD)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle