Skip to main content

Μαγιορκίνης: Από Μάιο ίσως ξεφορτωθούμε τα μέτρα - Μεγάλη ύφεση το καλοκαίρι

Σε φάση βελτίωσης αυτή τη στιγμή η πανδημία, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ΕΚΠΑ - Τι απαντά σε ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά».

Η αισιόδοξη εκτίμηση ανήκει στον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος.

«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης», λέει χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης απαντά, μεταξύ άλλων, στο πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, τι προβλέπεται για τα εμβόλια που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ιστορικό, ή παρενέργειες σε όσες-ους έχουν κάνει αισθητικές μικροεπεμβάσεις στο πρόσωπο, κατά πόσον μπορούν οι επιστήμονες να «μπερδέψουν» τα εμβόλια, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις είναι τελικά εφικτό να αλλάξει το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων.

Ερ: Πότε υπολογίζετε, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, μιας και βλέπουμε ότι σε όλο τον κόσμο οι εμβολιασμοί γίνονται με καθυστερήσεις, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό; Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου έχει ήδη μιλήσει για παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας.

Απ: Η παραγωγή δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα που θα θέλαμε, για να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, εντός του έτους. Το πακέτο των εμβολίων που έχει κλείσει η ΕΕ είναι ένα πολύ καλό πακέτο, παρόλα αυτά η παραγωγή του ακόμα καθυστερεί. Θεωρώ ότι υπάρχει η πιθανότητα να βελτιωθεί η κατάσταση προς τα μέσα Φεβρουαρίου, γιατί περιμένουμε το εμβόλιο της Johnson&Johnson, που θα είναι μονοδοσικό. Και εάν και εφόσον έχει καλά αποτελέσματα, θα μπορέσει να επιταχύνει πολύ περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί για όλο τον πληθυσμό, πριν το καλοκαίρι.

Ερ: Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ανέφερε ότι το εμβόλιο της Μoderna μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες σε άτομα που έχουν ενέσιμα υλικά γεμίσματος στο πρόσωπο και μάλιστα γιατρός του FDA έχει αναφέρει 3 τέτοια περιστατικά. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει για τον κόσμο και κυρίως τις γυναίκες που έχουν τέτοια υλικά στο πρόσωπο τους.

Απ: Οι παρενέργειες είναι παροδικές. Όσοι έχουν κάνει αισθητικές μικροεπεμβάσεις θα πρέπει να συζητάνε με τους ιατρούς τους για να κατανοήσουν τις πιθανές αλληλεπιδράσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τα υπέρ του εμβολιασμού.

Ερ: Διαβάσαμε ότι ήδη έχουν αρχίσει κλινικές μελέτες για τις αλλεργίες που προκαλεί το εμβόλιο των Pfizer/Biontech. Τι αναμένουμε από αυτές.

Απ: Το προφίλ αλλεργίας που έχουν τα εμβόλια δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ. Μιλάμε για ελάχιστα περισσότερα άτομα σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης. Να επισημάνω ότι όλα τα εμβόλια έχουν την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Κι εδώ μιλάμε για δέκα άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Και λιγότερα από τα μισά κάνουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Πρόκειται για πολύ σπάνιες παρενέργειες με την πλειονότητα αυτών να παρουσιάζεται σε άτομα που ήδη έχουν ιστορικό αλλεργίας. Οι κλινικές μελέτες θέλουν να δείξουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προφίλ αλλεργίας, ώστε να μπορεί να καλυφθεί ο κόσμος με ιστορικό αλλεργίας. Άρα είναι μελέτες που στην ουσία θα βελτιώσουν την αντιμετώπιση αυτού του πληθυσμού, ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθούνται για αυτούς τους ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ