Skip to main content

Μαγιορκίνης: Η αύξηση των κρουσμάτων καθοδηγείται από ηλικίες 18-39 ετών

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων απηύθυνε ειδική έκκληση στον νεαρό πληθυσμό της χώρας να τηρεί τα μέτρα και να προσέχει.

Ειδική έκκληση στον νεαρό πληθυσμό της χώρας, ηλικιών 18-40 έτη απηύθυνε κατά τη σημερινή του ενημέρωση ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφότου ανακοίνωσε νέο αρνητικό αριθμό ρεκόρ αναφορικά με τα κρούσματα στη χώρα.

«Να προσέχουν, να φορούν μάσκα, να αποφεύγουν επαφές με άτομα που δεν ανήκουν σε στενό οικογενειακό κύκλο» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης υπογραμμίζοντας πως πρέπει «να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς».

Ο καθηγητής σημείωσε πως η Ελλάδα παρουσιάζει σαφή σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης, με πάνω από 400 κρούσματα καθημερινά και 7 με 8 θανάτους ανά ημέρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, η δυναμική αύξησης των τελευταίων 7 ημερών έχει σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία. «Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα των 18 με 39 ετών σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά 10%-20% τις τελευταίες ημέρες στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό, συνέχισε, είναι οι αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός της Αττικής, που αφορούν πάνω από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται. Ενδεικτικά το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά.

Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης, αυξημένης συμμετοχής στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 ετών με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα 1-18 επηρεάζει την επιδημία 40%-50% χαμηλότερα από το αναμενόμενο, ενώ οι 65+ είναι σε ποσοστό 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.