Skip to main content

Μαγιορκίνης: Ίσως χρειαστούν επιπλέον μέτρα για Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Το πρώτο από αυτά τα επιπλέον μέτρα είναι η γενίκευση των μέτρων, που πάρθηκαν ήδη, και προτεραιότητα αποτελούν Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Επιπλέον μέτρα θα χρειαστούν για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αν τα ήδη υπάρχοντα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν φέρουν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας,  Γκίκα Μαγιορκίνη.

Το πρώτο από αυτά τα επιπλέον μέτρα, κατά τον ίδιο, πρέπει να είναι η γενίκευση των μέτρων που πάρθηκαν ήδη σε περιοχές όπως ο Πόρος και να μπουν στον «χορό των απαγορεύσεων» η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

«Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε, αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια, πλέον… Και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης χαρακτήρισε επίσης «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την προγραμματισμένη ημερομηνία «με ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορωνοϊού.

«Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία, όπως ήταν τον Μάιο, και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, την οποία θα γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά, «θα υπάρχει και ένας αριθμός δόσεων», τόνισε.

Μόλις, δηλαδή, το εμβόλιο της Οξφόρδης πάρει το «πράσινο φως» αυτόματα θα μπορεί να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός κόσμου.

«Θεωρώ ότι μέσα στο 2020 υπάρχει καλή πιθανότητα να έχουμε εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά.