Skip to main content

Μείωση 20% των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη - Σε επίπεδα αρχών Νοεμβρίου τα ενεργά

Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού έχει πέσει κάτω από το 1 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με την εκτίμηση να αφορά βέβαια το προηγούμενο δεκαήμερο.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την μείωση της πορείας των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση του κοινού.

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, «έχουμε ένα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που συρρικνώνεται ή ένα μικρό επιδημιολογικό φορτίο που αυξάνεται».

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι υψηλά και συνέστησε εξαιρετική προσοχή, εκτιμώντας πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν και στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει στο 20% ενώ 30% στην Αττική.

Ωστόσο αναφέρθηκε σε επιβάρυνση που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στις Σέρρες, τη Δράμα, την Πιερία και την Πέλλα.

«Να τηρήσετε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους» είπε κλείνοντας.