Skip to main content

Μαγιορκίνης: Πιο γρήγορη η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε μικρότερες πόλεις

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε σε επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν την ταχύτητα της ανταπόκρισης των προληπτικών μέτρων.

Σε επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πως η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη στον πληθυσμό που απευθύνονται και πως η εφαρμογή των μέτρων και η αποτελεσματικότητά τους είναι πιο γρήγορη σε χωριά και μικρότερες πόλεις σε σχέση με αστικά κέντρα και με ίδιο αναλογικά αριθμό λοιμώξεων αναφέρθηκε κατά τη σημερινή του ενημέρωση ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης παρομοίασε τα συμπεράσματα των μελετών με το φαινόμενο της αδράνειας και εξήγησε πως όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί και η μάζα της επιδημίας τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί η πορεία της πανδημίας. «Θα χρειαστεί δηλαδή αρκετά περισσότερη επιμονή, υπομονή και προσήλωση στα μέτρα σε αστικά κέντρα προκειμένου να ελέγξουμε την πορεία του ιού».

Ο καθηγητής σημείωσε πως ο αριθμός των διαγνώσεων παραμένει σταθερός στα 300-400 ημερησίως, ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι υψηλότερος από 90 καθημερινά, ενώ οι θάνατοι υπερβαίνουν τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο δείκτης μετάδοσης R είναι κοντά στο 1 με βάση τα στοιχεία που αντιστοιχούν σε 15 μέρες πίσω.

Το προφίλ των ατόμων που πεθαίνουν από κορωνοϊό παραμένει το ίδιο. Πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα και οι πιθανότητες να τα καταφέρουν είναι κάτω από 20%, εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Επεσήμανε πως τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, ωστόσο από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η πορεία της πανδημίας στην περιοχή έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποίησης που δείχνουν να παραμένουν.

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως παγκοσμίως καταγράφονται νέα ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 350.000 μολύνσεις ημερησίως τις τελευταίες πέντε ημέρες.