Skip to main content

Μαγιορκίνης: Του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα ασχολούμαστε με τον Covid

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως με την έλευση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα σημάνει και η λήξη του συναγερμού για την πανδημία.

«Με την έλευση του εμβολίου θα σημάνει και η λήξη. Του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα ασχολούμαστε με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε συνέντευξή του στο Radio North 98 ανέφερε ότι περίμενε το δεύτερο κύμα κορωνοϊού μέσα με τέλη Ιουλίου, ωστόσο ανακόπηκε λόγω των υγειονομικών μέτρων που ελήφθησαν. Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων εκτίμησε ότι πιθανόν να δημιουργήθηκαν αλυσίδες μετάδοσης από εισαγόμενα κρούσματα. Πρόσθεσε δε ότι η ανοσία στον κορωνοϊό είναι δεδομένη διευκρινίζοντας όμως ότι υπάρχουν ερωτηματικά, που μένει να απαντηθούν.

«Προσωπικά περίμενα να είχαμε δεύτερο κύμα αρκετά νωρίτερα, με βάσει τους υπολογισμούς, που υπήρχαν. Μέσα με τέλη Ιουνίου ήταν η εκτίμηση χωρίς να υπάρχει ανακοπή λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ σχετικά με την πηγή μετάδοσης τόνισε: «Είναι πιθανό από τα εισαγόμενα κρούσματα να δημιουργήθηκαν αλυσίδες μετάδοσης, τις οποίες εμείς τώρα τις ανακαλύπτουμε σε κρούσματα εντός της Ελλάδας. Δεν διευκρινίζεται πάντα η πηγή της μετάδοσης».

«Χρειαζόμαστε testing, το κάνουμε αυτή τη στιγμή. Είμαστε, ίσως στα υψηλότερα επίπεδα, που υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα. Μπορεί να σας κάνει αυτό εντύπωση αλλά ανά μονάδα πληθυσμού έχουμε κάνει πάρα πολλά τεστ και συγκρίνεται μάλιστα η πυκνότητα των τεστ με τα αντίστοιχα στη Νότια Κορέα» πρόσθεσε. Αναφορικά με την ανοσία ο καθηγητής επεσήμανε πως «η ανοσία στον κορωνοϊό είναι δεδομένη». «Το ερωτηματικό που τίθεται είναι: 1) πόσο διαρκεί και 2) εάν αυτή η ανοσία οδηγεί στη λεγόμενη αποστειρωτική κατάσταση, αν δηλαδή στην επανέκθεση ο άνθρωπος θα αποφύγει τελείως τη λοίμωξη. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν διαρκεί εφ΄όρου ζωής η ανοσία. Και δεν βλέπουμε εύκολα τέτοια ανοσία εκτός από πολύ συγκεκριμένα νοσήματα».

Τέλος εκτίμησε πως με την έλευση του εμβολίου θα σημάνει και η λήξη του συναγερμού. «Του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα ασχολούμαστε τον κορωνοϊό. Θα είμαστε τουλάχιστον στο 95% με 99% της κανονικότητας, που έχουμε συνηθίσει» σημείωσε.