Skip to main content

Μαγκριώτης: Μόνο με εξουσιοδότηση της Βουλής η υπογραφή της συμφωνίας

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα για ένα θέμα μείζονος σημασίας χωρίς τη δεδηλωμένη της Βουλής, τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.

Να μην υπογραφεί η συμφωνία για το Σκοπιανό χωρίς ειδική εξουσιοδότηση από τη Βουλή, ζητά ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαγκριώτης.

«Αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, με βάση κυρίως τη λογική και όχι το συναίσθημα, πιστεύω ότι η συμφωνία δεν είναι καλή», τονίζει ο κ. Μαγκριώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξουσιοδότηση απαιτείται για δύο λόγους:

• Δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα για ένα θέμα μείζονος σημασίας χωρίς τη δεδηλωμένη της Βουλής για το θέμα αυτό. Η υπογραφή της κυβέρνησης δεσμεύει τη χώρα διεθνώς, ανεξαρτήτως εάν αργότερα το ελληνικό Κοινοβούλιο την εγκρίνει ή όχι. Η έγκριση του ελληνικού Κοινοβουλίου αφορά μόνο εσωτερικά τη χώρα.
• Η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία και η εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος το επιβάλλουν.

«Σε αντίθετη περίπτωση», αναφέρει ο πρώην υφυπουργός, «η χώρα θα μπει σε επικίνδυνες, διχαστικές ατραπούς, με ενίσχυση της ακροδεξιάς και απρόβλεπτες εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «την πρωτοβουλία πρέπει να την πάρει η κυβέρνηση∙ εάν δεν το πράξει εγκαίρως και πριν από την υπογραφή του πρωθυπουργού στις Πρέσπες, πρέπει να το κάνουν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης»

«Οι στιγμές είναι οριακές και δεν χωρούν ολιγωρίες και δεύτερες σκέψεις προσωπικών επιλογών», καταλήγει ο κ. Μαγκριώτης.