Skip to main content

Ο Πούτιν έχει την επιλογή του Γιέλτσιν; Τι μπορεί να ζητήσει και από ποιους;

Οι τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία μάς φέρνουν στην οριακή στιγμή των μεγάλων αποφάσεων, λέει ο Γιάννης Μαγκριώτης

του Γιάννη Μαγκριώτη

Οι πρώτες επιτυχίες του Ουκρανικού στρατού, με την κλιμακούμενη υποστήριξη της Δύσης οδήγησαν τον Πούτιν στην μερική επιστράτευση με πενιχρά αποτελέσματα και τραγικές αποκαλύψεις της εσωτερικής αντίδρασης στον πόλεμο.

Η απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων πάγωσε τη Δύση ειδικά τις ευρωπαϊκές χώρες δεν ανέστειλε όμως την υποστήριξή της στην Ουκρανία ακόμη και όταν ο Πούτιν τις επανέλαβε τονίζοντας πως δεν είναι μπλόφα η απειλή του, με την Μέρκελ μάλιστα να τον καταγγέλλει και ταυτόχρονα να δηλώνει ότι: ο Πούτιν μπορεί να μην μπλοφάρει. Η συνέχεια των επιτυχιών του Ουκρανικού στρατού ανάγκασαν τον Πούτιν, να μην αρκεστεί στις αλλαγές και καρατομήσεις αξιωματικών, στις απειλές για την χρήση πυρηνικών όπλων, αν απειληθεί η ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην μερική επιστράτευση, και να προχωρήσει σε νέες δραματικές επιλογές. Οι τελευταίες επιλογές του δείχνουν, ότι, οι συμβατικές Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ίσως δεν μπορούν να κρατήσουν τις περιοχές, που έχουν καταλάβει τους πρώτους μήνες της εισβολής, και βρίσκονται μπροστά σε μαζική και άτακτη υποχώρηση.

Οι επιλογές του στο προσεχές μέλλον μπορεί να είναι:

1. Να συνεχίσει τον συμβατικό πόλεμο. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει αυτά που έχει καταλάβει, στους πρώτους μήνες της εισβολής.

2. Να ζητήσει διαπραγματεύσεις, για να κρατήσει ότι κατέκτησε. Η πρόταση αυτή δεν θα γίνει δεκτή από την Ουκρανία και την Δύση.

3. Να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με δικές του υποχωρήσεις, δεν μπορεί.

4. Να προχωρήσει στην μερική χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Θα δεχτεί την κατακραυγή και των συμμάχων του, ενώ είναι πολύ πιθανή η ανάλογη απάντηση της Ουάσιγκτον, και μετά, δεν υπάρχει μετά.

Στις τρεις πρώτες επιλογές, το πιο πιθανό είναι να αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Στην τέταρτη, κανείς δεν ξέρει τι θα έχει απομείνει από ζωή, που, και για πόσο.

Συνεπώς, η παραίτηση ή η ανατροπή του Πούτιν, φαντάζει η μόνη λογική λύση.

Ο Γιέλτσιν όταν παραχώρησε την εξουσία στον Πούτιν, το μόνο που του ζήτησε ήταν να μην διωχθεί ο ίδιος και η οικογένειά του. Ο Πούτιν το τήρησε.

Ο Πούτιν τι μπορεί να ζητήσει και από ποιους;

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ