Skip to main content

Μαγκριώτης: Τα προβλήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη περισσεύουν

Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επέκταση του Μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στην αξιοποίηση των στρατοπέδων.

Ο υποψήφιος βουλευτής στην Α΄Περιφέρεια Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Μαγκριώτης πραγματοποίησε συναντήσεις διαλόγου για τις εθνικές εκλογές στον Δήμο Πολίχνης, στον Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού, και στο Β΄Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

⦁ Ο κ. Μαγκριώτης, αναφερόμενος στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών ανέφερε τα εξής:

«Το μεγάλο διακύβευμα είναι ποια πολιτική θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση την επόμενη ημέρα. Αν δηλαδή θα υιοθετηθεί ένα δυναμικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος για να γίνει παραγωγικό και αποτελεσματικό, να υποστηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα και τους πολίτες και να λειτουργεί με διαφάνεια και ένα ανάλογο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην οικονομία για να χτυπηθούν τα καρτέλ και οι συντεχνίες στον παραγωγικό τομέα που προσφέρουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες με υψηλό κόστος. Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αντικαταστήσει το κρίσιμο αυτό ερώτημα που αφορά τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία με το διχαστικό δίλημμα «Ή αυτοί ή εμείς», επιδιώκοντας να παγιδέψουν και πάλι τους πολίτες στο κομματικό παιχνίδι τους. Κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους παρουσιάζοντας το ένα κόμμα το άλλο ως την απόλυτη καταστροφή της χώρας, ενώ η αλήθεια είναι άλλη.

Και τα δύο κόμματα, όπως και όλα τα δημοκρατικά κόμματα, έχουν δεχθεί το ίδιο πλαίσιο πολιτικής, αυτό που υιοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε άλλη επιλογή, για να αποφύγει η χώρα μας την ολική καταστροφή, το εφάρμοσαν, όταν καταγγέλλοντας  κατέκτησαν την εξουσία, και στην ουσία έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να το εφαρμόζουν την επομένη των εκλογών».

⦁ Ειδικότερα για την Δυτική Θεσσαλονίκη, η συζήτηση εστιάστηκε στα ζητήματα της ανεργίας, της κρίσης στην τοπική αγορά, στους επαγγελματίες, στο ιδιαίτερα υποβαθμισμένο περιβάλλον και στην καθημερινότητα των πολιτών που επιβαρύνθηκε τα τελευταία χρόνια με την κατάρρευση του ΟΑΣΘ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα έργα και στην ανάπλαση της περιοχής ο κ. Μαγκριώτης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:
«Τα προβλήματα στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης περισσεύουν.

1. Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ

Οι συνεχείς ανακοινώσεις και συναντήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων με τους δημάρχους των δυτικών συνοικιών για την επέκταση του Μετρό, δεν μπορούν να καλύψουν την έλλειψη κάθε προόδου για την μελέτη και κατασκευή του έργου.

Ο χρόνος, για τα ουσιαστικά πρακτικά βήματα, έχει σταματήσει στο 2012, τόσο για την γραμμή (Πλατεία Δημοκρατίας- Ευκαρπία-Νοσοκομείο Παπαγεωργίου), όσο και για την γραμμή (Σιδηροδρομικός σταθμός-Αμπελόκηποι-Εύοσμος-Κορδελιό).

Για την πρώτη γραμμή το 2012 είχαν ολοκληρωθεί οι τοπογραφήσεις, οι γεωτεχνικές έρευνες και η χάραξη μέχρι την Ευκαρπία, καθώς και ο προκαταρτικός σχεδιασμός μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και είχε προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για τις οριστικές μελέτες του έργου.

Ο προϋπολογισμός των μελετών και του έργου ανερχόταν σε 650 εκ. ευρώ και είχε προγραμματιστεί να ενταθεί στο Δ’ ΕΣΠΑ (2014-2020).

Για την δεύτερη γραμμή υπήρχε η προκαταρκτική χάραξη του έργου, είχαν προχωρήσει μερικές πρόδρομες εργασίες και ο προϋπολογισμός του έργου είχε εκτιμηθεί σε 440 εκ ευρώ.
Με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψουν την έναρξη κατασκευής της γραμμής το νωρίτερο το 2025, αν υπάρχουν κοινοτικοί πόροι.

2. Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ

α ) Στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, αφού η κυβέρνηση ακύρωσε την συμφωνία παραχώρησης της ιδιοκτησίας του στρατοπέδου, που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, με εξαίρεση περίπου 40 στρέμματα, παραχώρησε κατά χρήση στον δήμο το σύνολο του στρατοπέδου έκτος από 20 περίπου στρέμματα που παραχώρησε στη μητρόπολη της περιοχής, με αντάλλαγμα 83 διαμερίσματα του δήμου στην περιοχή της Νικόπολης που προορίζονταν για την κοινωνική πολιτική του δήμου.
Καμιά διασφάλιση πόρων για τις μελέτες της ανάπλασης και φυσικά για την ανάπλαση και την δημιουργία των μουσείων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, συνολικού κόστους περίπου 100 εκ. ευρώ και με άγνωστο το καθεστώς του φορέα διαχείρισης και φυσικά τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης.

β ) Το στρατόπεδο Καρατάσου, όπως φάνηκε και από την τελευταία απόφαση του υπουργείου, άρχισε να παραχωρείται τμηματικά και για ψηφοθηρικούς λόγους σε ιδιωτικούς φορείς για κερδοσκοπική εκμετάλλευση.

γ ) Για το στρατόπεδο του Μεγάλου Αλέξανδρου δεν δέχεται καμία συζήτηση.

δ ) Το στρατόπεδο Ζιάκα, χωρίς καμιά διαβούλευση με τους δήμους της περιοχής, ανακοίνωσε ότι θα παραχωρηθεί στην Κεντρική Λαχαναγορά για την κατασκευή αποθηκών Logistics. Μια αναγκαία υποδομή που μπορεί να γίνει στο παρακείμενο στρατόπεδο Γκόνου, ή μπορεί να βρεθεί μια συναινετική λύση για την ανάπτυξη του πάρκου στο στρατόπεδο Ζιάκα και την αξιοποίηση ενός μέρους του στρατοπέδου για τις ανάγκες ανάπτυξης της Λαχαναγοράς.

3. ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

Τα σημαντικά αυτά έργα δημοπρατηθήκαν το 2011 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έπρεπε να είχαν τελειώσει το αργότερο το 2015 και δεν πρόκειται να τελειώσουν ούτε και φέτος. Όμως δεν πρόκειται να δοθούν πριν το 2019 και μερικά τμήματα ημιτελή. Δυστυχώς δεν έχουν μελετηθεί μέχρι τώρα και δεν έχουν διασφαλιστεί οι πόροι για την κατασκευή των δυο τελευταίων κόμβων, τον πρώτο στην διασταύρωση της περιφερειακής με την οδό Μοναστηρίου και τον δεύτερο στην διασταύρωση της Λαχαναγοράς που έχει και πυκνή κίνηση φορτηγών.

Δηλαδή από τον Φοίνικα μέχρι την διασταύρωση της Μοναστηρίου θα έχουμε απρόσκοπτη ροη και «Πράσινο κύμα» και στα επόμενα 200 μέτρα μέχρι τον ΠΑΘΕ, θα έχουμε συνεχή μποτιλιαρίσματα με δυο φανάρια.

4. Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Το απολύτως αναγκαίο αυτό έργο για την προστασία των ακτών από την διάβρωση, την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και την ήπια παραγωγική του αξιοποίηση, όπου οι συνθήκες προστασίας του βιότοπου το επιτρέπουν, είναι μνημείο διαρκών εξαγγελιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την κυβέρνηση.

Μια έκθεση ιδεών μιας ομάδας καθηγητών του ΑΠΘ που χρηματοδοτήθηκε από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg, χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση συνεχών συσκέψεων στην περιοχή και κάθε είδους εξαγγελιών χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, αφού οι περιορισμένοι πόροι που έχει δεσμεύσει η ηγεσία της Περιφέρειας δεν αρκούν για σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά και αυτοί κινδυνεύουν να χαθούν, αν άμεσα δεν προκηρυχτούν οι αναγκαίες μελέτες».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ

Οι συναντήσεις του κ. Μαγκριώτη με θέμα: «Ο διάλογος για τις εθνικές εκλογές» συνεχίζονται:

⦁    Στις 18:30 στην Ευκαρπία (Café VERDE, 25ης Μαρτίου 70)
⦁    Στις 19:30 στην Σταυρούπολη (Café ΔΕΛΕΑΡ, Πλατεία Άνω Ηλιούπολης)
⦁    Στις 20:30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης