Skip to main content

Μαγνησία: Μνημόσυνο έγινε εστία υπερμετάδοσης κορωνοϊού σε χωριό

Συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Μαγνησίας η μεγάλη διασπορά σε χωριό, μετά από τελετή που έγινε πρόσφατα.

Σε εστία υπερμετάδοσης κορωνοϊού εξελίχθηκε ένα μνημόσυνο στην Κερασιά του Δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, με τις τοπικές υγειονομικές αρχές να εκφράζουν ανοιχτά φόβους για μεγάλη διασπορά.

Σε σύνολο 150 κατοίκων, τα τελευταία 24ωρα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων ο ψάλτης του χωριού, που διαγνώστηκε θετικός την περασμένη Παρασκευή. Από κορωνοϊό νοσούν επίσης μέλη της οικογένειάς του.

Η εκκλησία του χωριού έκλεισε, ενώ από ιχνηλάτηση θα περάσουν τουλάχιστον άλλα 50 άτομα. Ανάμεσά τους δύο ιερείς από κεντρικό ιερό ναό του Βόλου, οι οποίοι λειτούργησαν τις δύο τελευταίες Κυριακές στην εκκλησία του χωριού.

Πιθανολογείται πως ο συνωστισμός, που παρατηρήθηκε σε τελετή που έγινε πρόσφατα (μνημόσυνο), ενδεχομένως να προκάλεσε τη διασπορά του ιού. Υπολογίζεται ότι 20 άτομα έχουν τεθεί σταδιακά σε προληπτική καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι όσοι νοσούν από κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί ή με πολύ ελαφρά συμπτώματα.

Τα κρούσματα πάντως δεν εντοπίζονται σε μια μόνο οικογένεια, αλλά σε πολλές και διαφορετικές που δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους.

Την Πέμπτη στο χωριό μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να διενεργήσει τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς εξελίσσεται η κατάσταση και ποια είναι η πραγματική εικόνα της επιδημιολογικής επιβάρυνσης στο χωριό, καθώς και τα επτά κρούσματα καταγράφηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες.

Υγειονομικές πηγές ανέφεραν ότι βασικό ρόλο στη μετάδοση του ιού έπαιξε η λανθασμένη αίσθηση πως οι κάτοικοι στα μικρά χωριά είναι άτρωτοι. "Ομως σε τόσο μικρό πληθυσμό, ο οποίος συναναστρέφεται καθημερινά στα μαγαζιά του χωριού, είναι πολύ εύκολη η μετάδοση. Η αίσθησή τους είναι πως δεν είναι εύκολο να κολλήσουν, αφού δεν βρίσκονται σε πόλη, όπου ο κορωνοϊός καλπάζει. Είναι λάθος", συνέχιζαν οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι με τις εξελίξεις, με την πλατεία του χωριού να είναι έρημη και τους χωριανούς κλεισμένους στα σπίτια τους.

Πηγή: taxydromos.gr