Skip to main content

Μαγνήτης τα παλιά ακίνητα για τους αγοραστές - Το προφίλ τους

Ευκαιρίες στα μεγαλύτερα και παλιά ακίνητα αναζητούν οι υποψήφιοι αγοραστές - 8 στους 10 δε χρησιμοποιούν καθόλου δάνειο από τράπεζα

Ατμομηχανή της αγοράς ακινήτων εξακολουθούν να είναι τα μεταχειρισμένα και μεγαλύτερα διαμερίσματα με την ταχύτητα των πωλήσεων να αυξάνεται. Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση από τις τράπεζες εξακολουθεί να παρέχεται με το σταγονόμετρο, καθώς 8 στους 10 αγοραστές αποκτούν με μετρητά το ακίνητο που επιλέγουν.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που εκπόνησε για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) και αφορούν το προφίλ των αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα.

Η ΕΠΠΑ χαρακτηρίζει τα παλιάς κατασκευής διαμερίσματα μοναδικό ‘καύσιμο κίνησης’ στη βιομηχανία των κατασκευών, καθώς το 83,5% των αγοροπωλησιών  που πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 αφορά παλιές κατοικίες και μόλις το 16,5% νεόδμητα. Πάντως το ποσοστό των νέων ακινήτων που «έφυγαν» κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ‘τσίμπησε’ ελαφρώς σε σύγκριση με το μόλις 12% που ήταν το ποσοστό των νεόδμητων που πωλήθηκαν στο πρώτο μισό του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες το 59,2% των παλιών ακινήτων που πωλήθηκαν το δεύτρο εξάμηνο του 2018 δεν απαιτούσε εκτεταμένη ανακαίνιση, γεγονός που αποτέλεσε σημαντικό δέλεαρ για τους αγοραστές.

Οι μεσίτες διαπιστώνουν επίσης ότι εξαντλήθηκαν τα φθηνά ακίνητα, οι τιμές ανεβαίνουν και η ταχύτητα πώλησης αυξάνεται: 1 στα 2 ακίνητα που αγοράστηκαν ήταν με τιμή από 31.000 έως 90.000 (από 45% το πρώτο ξάμηνο του έτους), ενώ 1 στα 4 πωλήθηκαν από 91.000 έως 180.000 ευρώ. Αντίστοιχα, έχει τριπλασιαστεί σχεδόν, στο 32,4% από το 12,3% το ποσοστό των ακινήτων που πωλούνται μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ανάρτηση του πωλητηρίου, αποτελώντας και την πλειοψηφία, ενώ στην προηγούμενη έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων, ήτοι ποσοστό 23,8% χρειάζονταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να πουληθούν.

Επιλέγουν μεγάλα ακίνητα

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι επενδυτές επωφελούνται από τις ευκαιρίες στα πολύ μεγάλα ακίνητα ενώ η χρηματοδότηση παραμένει ασθενική, αν ληφθεί υπόψη ότι ποσοστό 84,7% έδωσε κατά το εξεταζόμενο διάστημα όλο το ποσό της αγοράς τοις μετρητοίς.

Οι μεσίτες επισημαίνουν ότι περιορισμένα είναι και τα έσοδα του δημοσίου, μιας και ο υψηλός ΦΠΑ «απαγορεύει ουσιαστικά τις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων».

Αξίζει να σημειωθεί πως το μερίδιο των τραπεζικών ακινήτων αυξάνεται σταδιακά και εμφανίζονται πωλήσεις υπερχρεωμένων ακινήτων με “κούρεμα” οφειλής σε συνεννόηση μεταξύ τραπεζών και ιδιοκτητών. Το ποσοστό των ακινήτων που πωλήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο και ανήκε σε τράπεζα, σύμφωνα με την ΕΠΠΑ έχει αυξηθεί στο 27,8%, έναντι του 24,8% του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο που έχει να κάνει με το γιατί οι αγοραστές πραγματοποιούν τη δεδομένη συγκυρία μία αγορά. Όπως διαπιστώνουν οι μεσίτες, οι αγορές για κατοικία της οικογένειας αυξάνονται «σε βάρος» των αγορών για εκμετάλλευση όσο περιορίζονται οι ευκαιρίες στο εγχώριο real estate. Πλέον πάνω από 1 στα 2 σπίτια που πωλούνται (51,5%) προορίζονται για οικογένειες, μόλις 9,7% για εξοχική κατοικία, 12,6% για κατοικία του παιδιού της οικογένειας, ενώ σε 21,4% από 30,8%, το πρώτο εξάμηνο του 2018, μειώθηκαν οι επενδύσεις με σκοπό την εκμετάλλευση.

Τέλος, στην έρευνα καταγράφεται πως εμφανίζονται σημάδια εποχικότητας σε κάποιες εθνότητες, ενώ εξακολουθούν οι συναλλαγές αλλοδαπών να διατηρούν υψηλά ποσοστά.

Συγκεκριμένα ‘εποχικοί’ αγοράστες θεωρούνται οι Βούλγαροι, οι Άγγλοι, οι Σκοπιανοί, οι Σέρβοι και οι Σουηδοί, οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές το καλοκαίρι. Αντίθεται Αλβανοί, Κινέζοι, Γερμανοί, Ισραηλινοί, Ρώσοι, Ελβετοί και Τούρκοι, ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ακίνητα όλο το χρόνο. Τη μερίδα του λέοντος στις αγοροπωλησίες κρατούν οι Αλβανοί, με 33% και ακολουθούν Κινέζοι, Γερμανοί και Ισραηλινοί με 13%.