Skip to main content

Μαϊάμι: 75 χρόνια γευστικής ιστορίας από τη Θεσσαλονίκη

Από καφενές με μεζέδες έφτασε να σερβίρει τα θαλασσινά του σε βασιλείς και σταρ του Hollywood και πλέον γράφει με την τέταρτη γενιά ένα νέο κεφάλαιο

Έβγαλε τα πρώτα του τραπεζάκια στη θάλασσα πριν από 75 χρόνια, όταν ο Δημήτρης Μαμάης, αγροφύλακας στο επάγγελμα, είδε στο μικρό μαγαζί του Σμυρνιού πατέρα του, στην περιοχή της Μίκρας, μια νέα ζωή για εκείνον και τη γυναίκα του. Καφενεδάκι στην αρχή, με το όνομα «Μίκρα», σέρβιρε μεζέδες στους λουόμενους της περιοχής, για να φτάσει στα χρόνια που ακολούθησαν να σερβίρει τα θαλασσινά του σε βασιλείς, όπως ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία, σε σταρ του Holywood, όπως η Φέι Νταναγουέι, σε πρωθυπουργούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά κυρίως σε καθημερινούς ανθρώπους που έζησαν εκεί σημαντικές στιγμές της ζωής τους, τον πρώτο τους έρωτα, μια πρόταση γάμου, μια επέτειο. Το εστιατόριο θαλασσινών «Μαϊάμι» βίωσε στις επτά και πλέον δεκαετίες της λειτουργίας του μεγάλες δόξες και εδώ και λίγα χρόνια έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, έχοντας στο τιμόνι την τέταρτη γενιά της οικογένειας, που προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση και διαμόρφωσε το σημερινό του πρόσωπο. Οι αδερφές Ντίνα και Γωγώ Τέρτση και ο ξάδερφός τους, Δημήτρης Μαμάης, γράφουν τις σύγχρονες σελίδες του εστιατορίου, με στόχο να εμφυσήσουν την αγάπη για το κληροδότημα του παππού και του προπάππου τους και στην πέμπτη γενιά.

 

 

«Έχουμε παιδιά που τα μεγαλώνουμε μέσα στο Μαϊάμι, όπως ακριβώς μεγαλώσαμε κι εμείς. Θέλουμε κι εκείνα να το αγαπήσουν όπως κι εμείς. Είναι μια μεγάλη ευθύνη που πήραμε από τον παππού και τους γονείς μας» λέει στη Voria.gr η Ντίνα Τέρτση. Μάλιστα, άγρυπνο μάτι σε αυτή την προσπάθεια είναι η γιαγιά της οικογένειας, Γεωργία, που στα 97 της χρόνια, ακόμα θα αναρωτηθεί κοιτάζοντας από απέναντι γιατί κάποιο βράδυ δεν άναψαν τα φώτα του μαγαζιού ή πόσους πελάτες είχε το εστιατόριο σήμερα.

Αμερικανός στρατηγός ο… νονός

 

Πριν μετονομαστεί σε Μαϊάμι

 

Το «Μαϊάμι» πήρε το όνομα του από έναν πελάτη. Λίγο καιρό μετά το άνοιγμά του άρχισε να συχνάζει εκεί ένας Αμερικανός στρατηγός, διοικητής του στρατοπέδου των συμμαχικών δυνάμεων Φλόριντα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Πιάνοντας συχνά κουβέντα με τον Δημήτρη Μαμάη συνήθιζε να λέει δείχνοντας προς το στρατόπεδο «αφού εκεί είναι η Φλόριντα, εδώ είναι το Μαϊάμι». Έτσι το όνομα «Μίκρα», που είχε επιλέξει για το μικρό καφενείο ο πατέρας του Δημήτρη Μαμάη, Νικόλαος –που ήταν ξενοδόχος στη Σμύρνη- έδωσε τη θέση του στο «Μαϊάμι», σε αυτό δηλαδή που θα το έκανε γνωστό ως ένα από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια της πόλης. Μέχρι το 1950 το «Μαϊάμι» είχε κατέβει για τα καλά στη θάλασσα –μετά τα πρώτα τραπεζάκια που είχε στήσει ο παππούς-, ενώ στη δεκαετία του ’60 είχε εξελιχθεί σε εξοχικό κέντρο-μουσική ταβέρνα, αφού είχε μουσική και πίστα. Μάλιστα, μια περίοδο είχε τραγουδήσει εκεί ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Χρηστάκης.

Το Μαϊάμι ήταν πάντα ενταγμένο στη ζωή της γειτονιάς, στην οποία στηρίχθηκε για να αναπτυχθεί. Άλλωστε, ο Δημήτρης Μαμάης έμενε ακριβώς απέναντι, εκεί όπου ήταν το πρώτο καφενεδάκι του πατέρα του, προτού επεκταθεί προς τη θάλασσα. Μάλιστα, στον σεισμό του 1978, επειδή το κτήριο του εστιατορίου ήταν αντισεισμικό, είχε φιλοξενήσει στους χώρους του όλη τη γειτονιά, που κοιμόταν στρωματσάδα τις δύσκολες εκείνες μέρες.

 

Ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία στο Μαϊάμι

 

Μεγάλες πιένες γνώρισε το Μαϊάμι και τα επόμενα χρόνια, με γνωστούς καλλιτέχνες να το επισκέπτονται σε κάθε ευκαιρία. Από τη Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Δούκισσα μέχρι τον Κώστα Βουτσά και τη Ρένα Βλαχοπούλου, όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί και τραγουδιστές της εποχής είχαν περάσει από εκεί. Στο Μαϊάμι ήταν μάλιστα που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο τότε νεαρός Αντώνης Ρέμος πήρε τον πρώτο του χρυσό δίσκο. Το 1990 και καθώς τα παιδιά του Δημήτρη Μαμάη δεν ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την επιχείρηση, τη διαχείριση του εστιατορίου ανέλαβε ένας συνεργάτης του, ο Δημήτρης Λαπατάς, ο οποίος ήταν στο τιμόνι του επί μία 20ετία.

Η τέταρτη γενιά και οι διδαχές του παππού

Όταν το 2012 εκείνος έφυγε από τη ζωή, η τέταρτη γενιά της οικογένειας, που στο μεταξύ είχε ακολουθήσει τον δικό της επαγγελματικό δρόμο, ανέλαβε δράση. Άλλωστε, η Ντίνα Τέρτση, η αδερφή της Γωγώ και ο ξάδερφός τους Δημήτρης Μαμάης είχαν μεγαλώσει μέσα στο Μαϊάμι. «Παιδάκια δίναμε τα λουλούδια στους πρωθυπουργούς, όταν έρχονταν στο εστιατόριο. Θυμάμαι επίσης μια ταινία του Σωτήρη Μουστάκα που γυρίστηκε στο μαγαζί και τα παιδιά κοιτούσαμε αποσβολωμένα. Ο παππούς μάς έδινε χαρτζιλίκι για να πλένουμε τα ποτήρια και να φτιάχνουμε την κάβα, ενώ μας έπαιρνε στα ψώνια του στο Καπάνι και στη Μοδιάνο με ένα πράσινο Fiat 126. Μας ήθελε όλους γύρω του» λέει στη Voria.gr η Ντίνα Τέρτση. Μάλιστα, κάθε Χριστούγεννα έκλεινε το Μαϊάμι και συγκέντρωνε εκεί όλη την οικογένεια για το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο γεύμα, μια παράδοση που συνεχίζουν οι επόμενες γενιές μέχρι και σήμερα.

Με την κρίση να έχει για τα καλά κάνει την εμφάνισή της, όταν ανέλαβε η τέταρτη γενιά και τα προβλήματα να έχουν συσσωρευθεί, το Μαϊάμι έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του και αφού υλοποίησε τα επόμενα χρόνια μια μεγάλη επένδυση για τη ριζική ανακαίνισή του –«μόνο η ψαριέρα μας είναι η ίδια από το 1980, δεν θέλαμε να την αποχωριστούμε», λέει η Ντίνα Τέρτση- έκανε ένα άνοιγμα στον τουρισμό και δη τον συνεδριακό και τον γαστρονομικό, αναζητώντας νέες διεξόδους και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.

«Το Μαϊάμι στηρίχθηκε σε ένα τρίπτυχο: ποιότητα, ιστορία, τοποθεσία. Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις αλλαγές που έγιναν, διατηρήσαμε την ελληνική κουλτούρα του φαγητού και σεβαστήκαμε αυτό που πήραμε στα χέρια μας» λέει η Ντίνα Τέρτση.

 

Στην απονομή του πρώτου χρυσού δίσκου του Αντώνη Ρέμου