Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η νέα... μπίζνα με μαϊμού μεσολαβητές στην αγορά ακινήτων

Αυξάνονται οι περιπτώσεις ατόμων που εμφανίζονται ως οι «άνθρωποι» ανύπαρκτων επενδυτών-Δίνουν μικρές προκαταβολές και βγάζουν εκτός αγοράς ακίνητα

Την ώρα που στην αγορά ακινήτων διαμορφώνεται ευφορία και προσδοκία για συνεχώς αυξάνομενες αγοροπωλησίες, τόσο κατοικιών, όσο και ολόκληρων κτηρίων, μία νέα μπίζνα αρχίζει να αναπτύσσεται δημιουργώντας προβληματισμό.

Ο λόγος για άτομα που εμφανίζονται στους ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων, άνω του 1 εκατ. ευρώ, ως οι «άνθρωποι» ανύπαρκτων επενδυτών που ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν.

Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για Έλληνες που εμφανίζονται ως διαμεσολαβητές για την αγορά ακινήτων, οι οποίοι επικαλούμενοι συνήθως ξένους επενδυτές και δη Ισραηλινούς πείθουν τους ιδιοκτήτες και ξεκινούν τη διαδικασία του deal. Ενίοτε, όπως λένε οι ίδιες πηγές έχουν δικηγόρο, ή μεσίτη μαζί τους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών, που εξαιτίας της μεγάλης τους επιθυμίας να… ξεφορτωθούν τα εν λόγω ακίνητα, πείθονται με μεγάλη ευκολία, ευγνωμονώντας, παράλληλα, την καλή τους τύχη που βρήκαν αγοραστή.

Δίνουν μικρές προκαταβολές και αναζητούν πραγματικούς επενδυτές

Συνήθως οι μαϊμού διαμεσολαβητές προσφέρουν μια μικρή προκαταβολή στον ιδιοκτήτη και ξεκινούν ατέρμονες συζητήσεις με αποτέλεσμα τα εν λόγω ακίνητα να βγαίνουν από την αγορά για 8 με 12 μήνες μέχρι ο ιδιοκτήτης να φτάσει στο μη περαιτέρω, και αν δεν δει αποτελέσματα, να σπεύσει να σπάσει τη συμφωνία.

Συχνά οι προκαταβολές που δίνονται δεν ξεπερνά το 1% της αξίας του ακινήτου με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να την επιστρέφει, με ευκολία, προκειμένου να ησυχάσει από την ταλαιπωρία.

Τα άτομα που εμφανίζονται ως μεσολαβητές προσπαθούν στον «νεκρό» χρόνο της διαπραγμάτευσης να βρουν επενδυτή για το ακίνητο, κάτι που συχνά δεν επιτυγχάνεται.

Όπως λένε άνθρωποι που ασχολούνται με τέτοια ακίνητα το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει εκκρηκτικές διαστάσεις δημιουργώντας ένα απόθεμα ακινήτων που βγαίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αγορά, χωρίς στην ουσία να αξιοποιούνται.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις τόσο βιοτεχνικών χώρων και καπναποθηκών, στην οδό Δωδεκανήσου και όχι μόνο, όσο και ξενοδοχείων, σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, που ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και δόθηκαν κάποιες μικρές προκαταβολές, ωστόσο δεν προχώρησε η αγοροπωλησία είτε γιατί έκανε πίσω ο φερόμενος επενδυτής, είτε γιατί στην ουσία δεν υπήρχε ποτέ ενδιαφερόμενος.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ακινήτων που ενώ φαινόταν πως το deal κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί, τελευταία στιγμή βρέθηκαν τα απαραίτητα χρήματα και η αγοροπωλησία ολοκληρώθηκε.