Skip to main content

Μακέδος: Το ΤΜΕΔΕ κερδίζει το μέλλον με αξιοπιστία και εξωστρέφεια

Η ομιλία του προέδρου του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνου Μακέδου, κατά την παρουσίαση του Δεύτερου Ετήσιου Απολογισμού του Ταμείου.

«Με αξιοπιστία και εξωστρέφεια χτίζουμε το μέλλον», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ,  Κωνσταντίνος Μακέδος, κατά την παρουσίαση του Δεύτερου Ετήσιου Απολογισμού του Ταμείου.

Ο απολογισμός πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ταμείου, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Tάσου Πετρόπουλου, του εκπροσώπου της ΝΔ και Αν. Τομεάρχη Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΝΔ, κ. Νότη Μηταράκη, της Γενικής Γραμματέα του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM), κας Katrin Sturm, του Τεχνικού Κόσμου και του Τραπεζικού Κλάδου. Σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό, που απέστειλε ο Πρόεδρος του AECM, κ. Bernhard Sagmeister, συνεχάρη το ΤΜΕΔΕ για τις υψηλής ποιότητας ψηφιακές υπηρεσίες, που παρέχει, κάνοντας γνωστό ότι «το 2019 θα είναι έτος ψηφιοποίησης για τον AECM».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «το ΤΜΕΔΕ και τη χρονιά που πέρασε, συνέχισε το ισχυρό εγγυοδοτικό του έργο, καταγράφοντας αύξηση κεφαλαίων σε ποσοστό 4,4% σε σχέση με το 2017 και εκδίδοντας τις εγγυητικές του επιστολές ψηφιακά, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 65%».

Οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης αυξήθηκαν κατά ποσοστό 15,9%, σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου, το ΤΜΕΔΕ, τηρώντας τις καταστατικές του διατάξεις και εφαρμόζοντας τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, καταγράφει κέρδη, ύστερα από τον έλεγχο ορκωτών ελεγκτών λογιστών, που εκδόθηκε χωρίς τη διατύπωση επιφυλάξεων.

Εντός του 2018 και κατόπιν αξιολόγησης, το Ταμείο εντάχθηκε ως πλήρες μέλος στον Πανευρωπαϊκό Φορέα Εγγυοδοσίας A.E.C.M.. Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «οι προοπτικές που ανοίγονται για τους πιστούχους είναι μεγάλες».

Όσον αφορά την περιουσία του Ταμείου, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, τη χρονιά που πέρασε, εκδόθηκαν και νέες Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες μεταβιβάστηκαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ εντός του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Πολιτεία η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας του ΤΜΕΔΕ, σύμφωνα με την εγκεκριμένη οικονομική μελέτη βιωσιμότητάς του.

«Αυτή την περιουσία έχουμε αναλάβει το χρέος όχι μόνο να τη διαφυλάξουμε σαν «κόρη οφθαλμού», αλλά και να την αξιοποιήσουμε, προκειμένου να αποτελεί βάση προκοπής και προόδου για τον Κλάδο και για τον τόπο», δήλωσε ο κ. Μακέδος.

Όπως επεσήμανε, «η διεύρυνση της συμμετοχής στην ATTICA BANK από το Ταμείο, ως ένα από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας, τοποθετεί το ΤΜΕΔΕ σε ένα νέο status υψηλών κανονιστικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων, για την ανταπόκρισή του στον εποπτικό και διακριτό του ρόλο ως μέτοχος, απέναντι στην επένδυσή του. Η εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων, όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από την πρόσφατη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM, επιφέρει σημαντική αναβάθμιση στους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης του Φορέα μας. Στόχος μας, η αποτελεσματική υπεράσπιση μιας στρατηγικά διαχρονικής επένδυσης του κλάδου και η αυστηρή υποστήριξη και ώθηση - στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου ως μέτοχος - ώστε η Τράπεζα να εξυγιανθεί, να παράγει κέρδη και να επιτελεί τον αναπτυξιακό της σκοπό, ενισχύοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη «ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας».

Επιπλέον, εντός του 2018 οι δραστηριότητες του ΤΜΕΔΕ πιστοποιήθηκαν και για τη «διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων», ενώ σε πιλοτική εφαρμογή βρίσκεται η ανάπτυξη εξατομικευμένων ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των μελών, καλύπτοντας κάθε ανάγκη τους, όπως έκδοση, επιστροφή εγγυητικών και πληρωμή οφειλών, μέσα από όλα τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Το ίδιο ισχύει και για εφαρμογές, που αφορούν τη διαχείριση και εξυπηρέτηση των εσωτερικών χρηστών του Ταμείου για την καλύτερη οργάνωση των καθημερινών διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της διαφάνειας, άλλα και την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, διευρύνονται περαιτέρω οι υποστηρικτικές δράσεις του Ταμείου και «θα προχωρήσουμε στη λειτουργία Κλάδων ειδικών ασφαλιστικών παροχών στους τομείς Υγείας και Ασφάλειας σε τεχνικά επαγγέλματα και εταιρείες, προσαρμοσμένων στους κινδύνους άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού».

Κλείνοντας ο κ. Μακέδος, τόνισε: «ο Κλάδος μας πρέπει και μπορεί να εισέλθει σε μία νέα φάση ωριμότητας» και έκανε λόγο για την ανάγκη εμπέδωσης μίας νέας κανονικότητας και σύνθεσης ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία νέας ύλης έργων, «με πρόκριση των έργων, που μεγιστοποιούν το συνολικό αναπτυξιακό όφελος, αξιοποιούν και προστατεύουν τον φυσικό πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το φαινόμενο των αλόγιστων εκπτώσεων πρέπει να εκλείψει οριστικά» και πρόσθεσε: «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα, περιγράφουν το καινούργιο πεδίο μας», επισημαίνοντας ότι: «με αξιοπιστία και εξωστρέφεια, αυτό το μέλλον χτίζουμε».

Καθοριστικό χαρακτήρισε το ρόλο του ΤΜΕΔΕ στη βιωσιμότητα και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον χώρο των μελετών και των κατασκευών ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Τάσος Πετρόπουλος. Επισήμανε δε, πως ο κλάδος το 2016 σημειώνει ανάκαμψη 16,75%, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια. Τόνισε πως ο Ν. 4387/16 από 01-01-2017 μείωσε σημαντικά την ασφαλιστική επιβάρυνση των Μηχανικών, σημειώνοντας πως από φέτος η ελάφρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το ποσοστό εισφοράς μειώνεται στο 13,33%. Επιπλέον ο κ. υφυπουργός δήλωσε: «Η κυβέρνηση προχώρησε στην αποσύνδεση της ιδιότητας του Μηχανικού από την υποχρέωση ασφάλισης και στη διαγραφή διπλών οφειλών για συναφή δραστηριότητα. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τον ΕΦΚΑ, οι διατάξεις του οποίου επιτρέπουν τη σημαντική ελάφρυνση του τεχνικού κόσμου, καθώς μέσω του επαναϋπολογισμού των εισφορών και της νέας ρύθμισης οφειλών, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, επέρχεται μείωση έως και 70% της οφειλής και έως 85% στις προσαυξήσεις. Η βούλησή μας είναι να στηρίξουμε το Ταμείο. Το ΤΜΕΔΕ, ως αμιγώς εγγυητικός φορέας αποκτά καθαρή θέση, βάζει τάξη στα οικονομικά του και δεν υπάρχει λόγος να μην στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, που θα αποφέρει πολλαπλές ωφέλειες».

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ και πρώην υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, συνεχάρη το ΤΜΕΔΕ, κάνοντας λόγο για μία «εντυπωσιακή πορεία ενός φορέα, προσανατολισμένου στην εξυπηρέτηση των μελών του, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που πρέπει να ζηλεύει το ελληνικό δημόσιο». Όσον αφορά την περιουσία του Ταμείου, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να κάνει το χρέος της απέναντί του. Όπως είπε, «χρειαζόμαστε μια νέα φιλοσοφία στα δημόσια έργα, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον, αλλά με ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης και χρήσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα» και πρόσθεσε, ότι «βασικό σημείο είναι και η στήριξη του κλάδου, με ενίσχυση της ρευστότητας και της επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και με επιβράβευση των συνεπών με μειώσεις επιτοκίων».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός, κατά τον χαιρετισμό του επεσήμανε τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ για τη στήριξη του Τεχνικού Κλάδου, η οποία όπως είπε, έγινε με την υποστήριξη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη συνδρομή της Διοίκησης του ΤΕΕ. Τόνισε ότι «αν δεν υπήρχε το ΤΜΕΔΕ, ο κλάδος θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς δεν θα μπορούσαν να έχουν υποστήριξη εγγυοδοσίας οι μικροί και μεσαίοι μελετητές και εργολήπτες και θα ήταν εκτός αγοράς».

Ο κ. Στασινός επεσήμανε την ανάγκη να αποδοθεί και η υπόλοιπη περιουσία του τ. ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ στο ΤΜΕΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο, έχει επιβεβαιωθεί από την αποτελεσματική διαχείριση, που επιτελείται και ότι χρειάζεται, για να έχει το ΤΜΕΔΕ τη δυνατότητα να επαυξήσει τις υπηρεσίες του προς τους Μηχανικούς μέλη του.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι σωρευμένες ασφαλιστικές οφειλές του Τεχνικού Κόσμου. Περισσότεροι από 56.000 ελεύθεροι επαγγελματίες Μηχανικοί είναι δέσμιοι αυτών των οφειλών, τόνισε και πρόσθεσε πως απαιτείται μία συνολική και γενναία ρύθμιση, «καθώς τα ενδιάμεσα μοντέλα, που έχουν εφαρμοστεί, έχουν αποτύχει», ζητώντας να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση.



Με έμφαση ο Γ. Στασινός ζήτησε επίσης να λυθεί για τους Μηχανικούς το πρόβλημα της διπλής ασφάλισης σε ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και επίσης να μπει πλαφόν στον κλάδο υγείας, καθώς το σημερινό καθεστώς οδηγεί σε υπερβολικές εισφορές.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός, αφού σημείωσε ότι το ΤΜΕΔΕ είναι και μέτοχος κατά 32% της Attica Bank, τόνισε ότι «έχοντας καταψηφίσει τη συμμετοχή του τ. ΤΣΜΕΔΕ σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, εκτιμώντας ότι δεν ήταν καλή επένδυση για τους Μηχανικούς, όπως δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε χάσει 800 εκ. ευρώ στην επένδυσή μας, επειδή δεν γινόταν σωστή διαχείριση, θα πω ποιες είναι οι προθέσεις μου για να τις ξέρουν όλοι», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε πολιτικά ή επιχειρηματικά ρουσφέτια». Ο ίδιος εξήγησε ότι  «το γεγονός ότι δεν έχω πάρει ποτέ τηλέφωνο για να εξυπηρετούνται πολιτικοί και επιχειρηματίες, όπως ενδεχομένως γινόταν στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι δείχνω αδιαφορία».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που απέστειλε ο Πρόεδρος του European Association of Guarantee Institutions (AECM), κ. Bernhard Sagmeister, συνεχάρη το ΤΜΕΔΕ για τα αποτελέσματα του Δεύτερου Ετήσιου Απολογισμού και ειδικότερα σε σχέση με την αύξηση του κεφαλαίου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που χορηγήθηκε μέσω εγγυητικών. Εξέφρασε δε τη χαρά του για το γεγονός ότι το Ταμείο αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας μέλος του AECM, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με ζητήματα ψηφιοποίησης. «Οι υπηρεσίες ψηφιοποίησης που παρέχετε είναι πολύ υψηλής ποιότητας», τόνισε, κάνοντας γνωστό ότι «φέτος θα είναι χρονιά ψηφιοποίησης για τον Οργανισμό». Όπως είπε: «αισθάνομαι πολύ περήφανος, που έχουμε ένα τόσο έμπειρο μέλος ανάμεσά μας, που είναι πολύ δραστήριο στην παροχή εγγυητικών με ψηφιακό τρόπο».   

Η Γενική Γραμματέας του AECM Katrin Sturm, που παρέστη στην εκδήλωση, συνεχάρη το ΤΜΕΔΕ για το εξαιρετικά επιτυχές έτος 2018 και πρόσθεσε ότι το 2018 ήταν ένας ξεχωριστός χρόνος, καθώς στις 15 Οκτωβρίου ο Πανευρωπαϊκός Φορέας Εγγυοδοσίας υποδέχθηκε το ΤΜΕΔΕ. «Είμαστε υπερήφανοι να σας έχουμε ως μέλος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης: ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, εκ μέρους του υπουργείου Π.ΕΝ. ο κ. Δαμιανός Ανδρέου, η Πρόεδρος Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, καθηγήτρια Τόνια Μοροπούλου, ο Πρόεδρος της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, κ. Φώτης Κατσίγιαννης, ο Αν. Γενικός Διευθυντής της ΕΑΑΔΗΣΥ, κ. Ευάγγελος Καραμανλής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Attica Bank, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Θeόδωρος Πανταλάκης, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΕΠ, κ. Νικόλαος Μπρίκης, ο Πρόεδρος της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, κ. Κώστας Δούκας, Μέλη της Διοίκησης και της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Πρόεδροι Συλλόγων Μηχανικών, Εργοληπτικών και Μελετητικών Οργανώσεων, καθώς επίσης στελέχη και εργαζόμενοι του ΤΜΕΔΕ.