Skip to main content

Μακέδος: Ο τεχνικός κλάδος περνάει σε μία νέα περίοδο ωριμότητας

Oι υγιείς επιχειρήσεις θα νικηθούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των καιροσκόπων του κλάδου, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος.

«Ο Τεχνικός Κλάδος περνάει σε μία νέα περίοδο ωριμότητας, προκειμένου να εισέλθει σε οριστική και βιώσιμη πορεία προόδου», δήλωσε ο πρόεδρος του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. Κωνσταντίνος Μακέδος, στην πρώτη ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ταμείου, με τίτλο «Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων στον κατασκευαστικό κλάδο: Μνημόνιο συναντίληψης φορέων» και διοργάνωσαν ο ΣΑΤΕ, ο ΣΕΓΜ και ο ΣΤΕΑΤ.            

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ: «Η θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Στρατηγικής για τις Υποδομές - Κατασκευές, η σύσταση φορέα ανάπτυξης και λειτουργίας Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων, καθώς και η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης των Φορέων είναι μία σπουδαία αρχή και μια νέα γραφή από τον κλάδο μας, που μπορεί να εγγυηθεί το επιτυχές γύρισμα της σελίδας».

Αναλυτικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Μακέδος στον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης: «ο διαρκής περιορισμός των εξόδων των υγιών επιχειρήσεων του κλάδου, που παρατηρείται ως κοινή πρακτική στα χρόνια της κρίσης, δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, μακροπρόθεσμα. Με μαθηματική ακρίβεια, οι υγιείς επιχειρήσεις θα νικηθούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των καιροσκόπων του κλάδου. Θα νικηθούν από τις ανεξέλεγκτες εκπτώσεις, τις φωτογραφικές διατάξεις των εκλεκτών, την καταστρατήγηση των χρονοδιαγραμμάτων, την άναρχη ή και ατελή υλοποίηση των έργων, και τελικά τις καταπτώσεις. Πέρα από την οικονομική καταστροφή, το αποτέλεσμα θα είναι η ίδια η εταιρική μνήμη, να πέσει σε οριστική λήθη. Η εμπειρία των έργων που έχουν μελετηθεί και εκτελεστεί και αποτελούν την προίκα αλλά και τα όπλα της φαρέτρας του κλάδου, όταν σε διεθνές επίπεδο, έχουμε να ανταγωνιστούμε μεγαθήρια, που εποφθαλμιούν και την ελληνική αγορά».

Αφού έκανε λόγο για τις σύγχρονες προκλήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις ραγδαίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Μακέδος επεσήμανε ότι: «ο Τεχνικός Κόσμος καλείται να προσδιορίσει το δημόσιο συμφέρον των έργων, «όχι μονοσήμαντα στη βάση της σχέσης κόστους - ποιότητας, αλλά και στη σχέση παραγωγικής και οικονομικής αξίας για την τοπική κοινωνία, για την εθνική οικονομία, με ταυτόχρονη προστασία και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων».

«Να αναζητήσουμε έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τη μόχλευση κονδυλίων, με βάση σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα. Να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις απλοποίησης των διαδικασιών, για πραγματικά fast track υλοποίηση των έργων. Να επιταχύνουμε τις δράσεις μας σε ένα νέο ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, που θα εδράζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία και επιτέλους, να βάλουμε τέλος στις αποσπασματικές λύσεις».

Τόνισε επίσης, ότι «αν δε στηριχθεί και δεν ανακάμψει, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η χώρα δεν πρόκειται να ανατάξει τις δυνάμεις της».

Ενώ, όσον αφορά το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., ο κ. Μακέδος ανέφερε ότι η σύστασή του «αποτέλεσε σωτήρια εξαίρεση και καθοριστική εξέλιξη για τα  συμφέροντα του τεχνικού κόσμου και της πραγματικής οικονομίας», προσθέτοντας ότι:  «καταφέραμε μαζί, να μετατρέψουμε το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. σε έναν σταθερό και αξιόπιστο αναπτυξιακό Φορέα, που ενισχύει τους Έλληνες επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: Τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας».