Skip to main content

Ν. Ζηλανδία: Μακελειό με 49 νεκρούς σε επιθέσεις σε δύο τζαμιά (vid)

Στους 49 οι νεκροί του μακελειού στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Δεκάδες οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τι δήλωσε ο δράστης

Σοκ στη Νέα Ζηλανδία από τις δύο επιθέσεις σε τζαμιά στην πόλη Κράιστσερτς, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 49 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 48.

Τον τραγικό υπολογισμό των θυμάτων επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν και ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Περίπου 48 άνθρωποι, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά, διευκρίνισαν οι αρχές.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε έναν ύποπτο ως τον δράστη της σφαγής και έκανε λόγο για «πολλούς» νεκρούς και τραυματίες στις επιθέσεις σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς.

«Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο Μάικ Μπους.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς αποκλείστηκε από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο. Ακόμη, η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους.

Η πρώτη επίθεση έγινε στις 1:40μμ (τοπική ώρα) στο τζαμί Μαστζίντ Αλ Νουρ την ώρα που προσεύχονταν περίπου 300 άνθρωποι. Δημοσιογράφος του Guardian μεταδίδει ότι έπεσαν τουλάχιστον 20 πυροβολισμοί μέσα στο τζαμί.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν λευκός, ξανθός και φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο τέμενος στο κέντρο της πόλης.

Η Dailymail μετέδωσε ένα βίντεο το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει τη στιγμή της άφιξης του ενόπλου στο ένα από τα δύο τζαμιά. Στο βίντεο φαίνεται ο άνδρας να βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και να φτάνει στην είσοδο του τζαμιού.

Ο άνδρας έκανε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook την ώρα που πυροβολούσε αδιακρίτως μέσα στο τζαμί. Οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες να σταματήσουν να αναμεταδίδουν το συγκεκριμένο βίντεο.

Η New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα που χρησιμοποιούσε ο δράστης στα social media είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant). Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Τάραντ είναι 28 ετών και είναι Αυστραλός.

Πληροφορίες μεταδίδουν ότι μόλις μπήκε στο τζαμί ο Τάραντ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως δίνοντας χαριστικές βολές σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Στο ίδιο βίντεο ο Τάραντ φέρεται να μπαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο στο τζαμί και να πυροβολεί συνεχώς. Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.

Ο Τάραντ σε λογαριασμό του στο Twitter που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Τάραντ είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων στο οποίο υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Η δεύτερη επίθεση - Τέσσερις συλλήψεις από την αστυνομία

Η δεύτερη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ Λίνγουντ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας από τους δράστης φορούσε επίσης στολή παραλλαγής και κράνος μοτοσικλέτας.

Ο Φαράν Φαρίζ που βρισκόταν μέσα στο τζαμί με άλλα περίπου 100 άτομα περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης. «Δεν ήξερα πώς ακούγεται ένα όπλο. Οι πυροβολισμοί έπεφταν και οι άνθρωποι συνέχιζαν να προσεύχονται. Είδα δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες να έχουν τραυματιστεί θανάσιμα. Όλο το τζαμί θύμιζε πεδίο μάχης» είπε στην ιστοσελίδα Stuff.

Στην τελευταία ενημέρωσή της η αστυνομία έκανε λόγο για τέσσερις συλλήψεις. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας που έκανε την ενημέρωση αν και απέφυγε να μιλήσει για τρομοκρατία είπε ότι «η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή.

Οι αρχές εργάζονται για να καθορίσουν την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι κανένας από τους συλληφθέντες δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία.

Ο δράστης

Ο 28χρονος  συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση, παραδέχτηκε τις πράξεις του και κατηγορείται για ανθρωποκτονία. Μάλιστα, ανέφερε  ότι είχε σκοπό να επιτεθεί και σε τρίτο τέμενος στην πόλη Ασμπάρτον, αν τα κατάφερνε.

Όπως υποστήριξε, επέλεξε τη Νέα Ζηλανδία λόγω της θέσης της, για να δείξει ότι ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου δεν ήταν απαλλαγμένα από «μαζική μετανάστευση».

Ο 28χρονος είπε ότι έδρασε μόνος - θυμίζοντας έναν  άλλο λευκός «μοναχικό λύκο», τον ακροδεξιό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος διέπραξε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νορβηγία το 2011, σκοτώνοντας 77 άνθρωπους - 8 από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας, Όσλο, και 69 ακόμα, κυρίως έφηβοι, δύο ώρες αργότερα, όταν άνοιξε πυρ  ντυμένος  αστυνομικός,  στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι. 

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.